Ψήφο για ισχυρή κυβέρνηση έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και τη μείωση της φορολογίας ζήτησε από τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι έτσι ώστε να προχωρήσει κανονικά το νομοθετικό έργο επισημαίνοντας πως ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι το φορολογικό.
Μείωση φόρων από 1/1/2020
«Η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο θα ψηφίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η μείωση των φόρων θα ξεκινήσει από την 1-1-2020. Έχουμε τη δυνατότητα και είμαστε σίγουροι, μεταξύ άλλων, για τη μείωση ΕΝΦΙΑ, εισαγωγικό συντελεστή στο 9%, διατήρηση αφορολόγητου, μείωση φόρου επιχειρήσεων» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως αφού προχωρήσει το κύμα μεταρρυθμίσεων, θα πάει στους εταίρους για να διαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Έχω αρκετά δείγματα οτι μια ισχυρή μεταρρυθμιστή κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους. Για αυτό ζητώ μια ισχυρή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως εδώ και τέσσερα χρόνια η οικονομία υποαποδίδει. «Τεράστια πλεονάσματα για να μοιράζονται επιδόματα. Εμείς θέλουμε να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να στηρίζονται στις επενδύσεις. Μειώνουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, απλοποιούμε την αδειοδοτική διαδικασία στη χώρα για επιχειρήσεις. Περισσότερα κίνητρα να επενδύσουν οι επιχειρηματίες. Ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα», ήταν το μήνυμά του.
Όση μείωση στις συντάξεις έγινε, έγινε
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως στόχος του είναι να υπάρξουν μεγαλύτερες διευκολύνσεις προς τους πολίτες με ένταξη στις 120 δόσεις περισσότερων δικαιούχων, και τόνισε πως 1 δισ. ευρώ θα επιστρέψει άμεσα στους δικαιούχους από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ενώ χαρακτήρισε προβληματικό το νόμο Κατρούγκαλου.
«Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι προβληματικός σε πολλές πτυχές. Ο τρόπος που γίνονται οι υπολογισμοί των νέων συντάξεων είναι προβληματικός. Οι επικουρικές συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες. Το θέμα είναι τί γίνεται με τις νέες συντάξεις. Νέα παιδιά αισθάνονται ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Πολλά νέα παιδιά πέφτουν θύματα κακών εργοδοτών και δουλεύουν ανασφάλιστα. Ο επόμενος υπουργός Εργασίας έχει πολλά να κάνει και να σχεδιάσουμε μία νέα μεταρρύθμιση. Ο σημερινός συνταξιούχος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Όση μείωση έγινε έγινε», είπε προσθέτοντας πως στόχος του είναι και η τόνωση της αγοράς ακινήτων με περισσότερα κίνητρα σε ιδιοκτήτες για παράδειγμα για την ανακαίνιση των κτιρίων αλλά και με τη διευκόλυνση στις μεταβιβάσεις με μείωση της γραφειοκρατίας.
Επαναλαμβάνοντας πως στο Δημόσιο δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για στοχευμένες προσλήψεις σε νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς, πρώτα στην ειδική αγωγή που ήδη τρέχει η διαδικασία, ενώ, όπως τόνισε, θα δρομολογηθούν προσλήψεις 1.500 ατόμων στην αστυνομία, σε ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ. «Η διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο μπορεί και πρέπει να γίνει από το ΑΣΕΠ. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από τον προϊστάμενο. Θα πάμε σε επιλογές διευθυντών και τμηματαρχών και σε μια διαδικασία που θα επιβραβεύει τον άξιο. Η αξιολόγηση δεν θα είναι μια τιμωρητική διαδικασία. Απόλυση δεν υπάρχει πια στο δημόσιο» είπε εκφράζοντας την ενόχλησή του για το γεγονός ότι διαστρεβλώνονται τα όσα λέει.
«Ενοχλούμαι και το βρίσκω και μικρόψυχο όταν το απέναντι κόμμα και ο απερχόμενος πρωθυπουργός βάζει πράγματα στο στόμα μου που δεν έχω πει. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με αυτά που λέω αλλά είναι φοβερό το αντίπαλο κόμμα να διαστρεβλώνει αυτά που λέω. Συνομιλητής μου είναι η κοινωνία, θα συνεχίσω να μιλώ με την κοινωνία, θα εξηγήσω στον κόσμο δύο πράγματα. Γιατί η ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα και δεύτερο γιατί πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ζητώ να έρθουν και να συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Καμία ψήφος δεν περισσεύει. Αν η χώρα δεν έχει ισχυρή κυβέρνηση, θα μπούμε σε περιπέτειες» δήλωσε.
Στη Δυτική Αθήνα χτυπά η «καρδιά» της ανεργίας
Δίνοντας ιδιαίτερο συμβολισμό στην παρουσία του στο ψηφοδέλτιο της Δυτικής Αθήνας ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως εκεί χτυπά η «καρδιά» της ανεργίας και πως στόχος του είναι να πείσει τους πολίτες των συνοικιών αυτών πως, θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από την πολιτική της ΝΔ. Θα κάνω τεράστια προσπάθεια να βάλω τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή θέση.Θα συνιστούσα σε όλους σεμνότητα, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές καμία αλαζονεία. Όσο μεγαλύτερη η νίκη μας, τόσο πιο σεμνοί πρέπει να είμαστε, συμπλήρωσε.
Απαντώντας για την κυβέρνηση που έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα σφιχτό κυβερνητικό σχήμα, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς και που το Υπουργικό Συμβούλιο με συγκεκριμένη ατζέντα κάθε μήνα. Τόνισε όμως πως στόχος του είναι να παραμείνει κοντά στην κοινωνία.
«Θέλω μια φορά το μήνα να βρίσκομαι σε μια περιοχή της Ελλάδας και να κάνω μια συζήτηση με τους πολίτες. Ξέρω πόσο εύκολο είναι να κλειστείς μέσα στο Μαξίμου και να χάσεις κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Όσο μπορώ θα βγαίνω από το γραφείο μου. Είναι χρέος μου να διαλέγω συνεργάτες που δεν είναι κόλακες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι ακατανόητη η εμμονή, που, όπως είπε, έχει η κυβέρνηση με τον Γιάννη Στουρνάρα τον οποίο και χαρακτήρισε πολύ καλό κεντρικό τραπεζίτη, τονίζοντας πως θα αποκαταστήσει την πολύ καλή συνεργασία που πρέπει να έχει η κυβέρνηση μαζί με τον θεσμό που εκπροσωπεί.
Αναφερόμενος στο ντιμπέιτ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως σέβεται και δεν υποτιμά κανέναν αντίπαλο, διευκρίνισε όμως πως τα ντιμπέιτ γίνονται με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μιλώντας για τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Άγκυρα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συννενόησης, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας. «Έχουμε καλούς συμμάχους και με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με καλή διάθεση και αυτοπεποίθηση. Θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση συννενόησης με την Τουρκία σε ένα πλαίσιο που είναι αδιαπραγμάτευτο. Η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει έμπρακτα την αυτοπεποίθηση που της αναλογεί. Αφορά και ευρύτερα το ρόλο μας στην περιοχή», τόνισε και συνέχισε, «η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας δεν θα έχει κανένα μέλλον αν η Αλβανία δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας» ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη άμβλυνσης των αρνητικών επιπτώσεων που απορρέουν από την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ alfavita.gr