Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι η λεπτή κινητικότητα.
Παρόλο που τα περισσότερα νήπια δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην αδρή κινητικότητα, στον συντονισμό δηλαδή των μεγάλων μυών του σώματος (στο τρέξιμο, πήδημα, σκαρφάλωμα, κουτσό κ.ά.), δε συμβαίνει το ίδιο και με τη λεπτή κινητικότητα, η οποία απαιτεί μεγαλύτερο έλεγχο, ακριβέστερες κινήσεις και καλύτερο συντονισμό στα χέρια και στα δάχτυλα.
Αναμφισβήτητα, η λεπτή κινητικότητα αποτελεί μια πολύ σημαντική δεξιότητα, αφού επηρεάζει την επίδοση του παιδιού όχι μόνο κατά τη σχολική του φοίτηση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είναι μια ικανότητα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στις δραστηρίοτητες της ζωής μας, όταν κουμπώνουμε ή ξεκουμπώνουμε τα ρούχα μας,δένουμε τα κορδόνια μας, ή κόβουμε διάφορα αντικείμενα με το ψαλίδι.
Ο όρος «λεπτή κινητικότητα» αναφέρεται στον καλό συντονισμό των μικρών μυϊκών κινήσεων των χεριών και των δακτύλων, ώστε να χειρίζονται με επιδεξιότητα ποικίλα αντικείμενα. Η ικανότητα αυτή αρχίζει να αναπτύσσεται στη βρεφική ηλικία και με την πάροδο των χρόνων εξελίσσεται και εμπλουτίζεται το εύρος των δραστηριοτήτων.
Ποια είναι τα αναπτυξιακά ορόσημα της λεπτης κινητικότητας ανά ηλικία;
Υπάρχουν πλήθος δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν αυτή την τόσο σημαντική δεξιότητα στα παιδιά. Παρακάτω σας προτείνω τις καλύτερες από αυτές για να τις δοκιμάσετε στο σπίτι και να βοηθήσετε τα παιδιά ώστενα είναι έτοιμα για τη φοίτηση τους στο σχολείο αλλά και αυτόνομα στην καθημερινή τους ζωή:
Η πλαστελίνη είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο υλικό για την ενδυνάμωση των χεριών και των δακτύλων. Δώστε τους ένα κομμάτι και αφήστε τα να τη μαλακώσουν για να σχηματίσουν διάφορα αντικείμενα και ζώα αλλά και να την κόψουν για να δημιουργήσουν τρόφιμα λ.χ. πίτσα, σουβλάκια (με οδοντογλυφίδες). Επίσης, μπορείτε να κρύψετε μέσα στην πλαστελίνη διάφορα μικρά αντικείομενα και να αφήσετε τα παιδιά να τα ανακαλύψουν κόβωντας την σε κομματάκια με τα χέρια τους!
Το ζυμάρι λειτουργεί όπως η πλαστελίνη με τη μόνη διαφορά ότι είναι πιο μαλακό στην υφή και σαφώς πιο ευχάριστο για τα παιδιά αφού μπορούν να χριστούν «βοηθοί» σας και να ζυμώσουν εκείνα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Επιπλέον, τα δημιουργήματα τους θα είναι πολύ πιο νόστιμα!
Τα μανταλάκια που απλώνουμε τα ρούχα είναι πολύ ωφέλιμα για την εξάσκηση των τριών δαχτύλων. Με αυτά μπορούμε να μεταφέρουμε διάφορα αντικείμενα από ένα δοχείο σε ένα άλλο (π.χ. μπαλάκια από χαρτί, δημητριακά κ.ά.), να τοποθετήσουμε ποδαράκια σε ζωάκια που έχουμε σχεδιάσει (χταπόδι, αστερία κ.ά), να βάλουμε τα μανταλάκια γύρω από ένα κουτί αλλά και να τα αφήσουμε να απλώσουν εκείνα τα μικρότερα ρούχα της μπουγάδας του σπιτιού*.
*υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε τοποθετήσει την απλώστρα σε ασφαλές μέρος.
Με το χέρι το παιδί κόβει μικρές λωρίδες γκοφρέ χαρτιού και έπειτα τις πλάθει μπαλάκια. Είναι σημαντικό να δώσουμε στο νήπιο διαφορετικά χρώματα γκοφρέ χαρτιού για να μη βαρεθεί αλλά και για να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό και πολύχρωμο ψηφιδωτό!
Οι συνδετήρες είναι ένα πολύ χρήσιμο μέσο για την καλλιέργεια της λεπτής κινητικότητας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να περάσουν τον έναν μέσα στον άλλον και να δημιουργήσουν μια αλυσίδα. Ακόμη, μπορούν να τους τοποθετήσουν σ’ ένα χαρτόνι επιλέγοντας διαφορετικό χρώμα κάθε φορά.
Δώστε στα παιδιά σχοινί, κορδόνι, νήμα ή κορδέλα και προτρέψτε τα να περάσουν μέσα από την τρύπα χάντρεςκαι μακαρονάκι κοφτό. Θα ξετρελαθούν με τα δημιουργήματά τους!
Γεμίστε ένα δοχείο ή και αδείαστε στο πάτωμα ποικίλα υλικά όπως όσπρια, μακαρόνια, πον-πον, ζάρια, μικρές μπάλες, κουμπιά, κύβους και δώστε στα παιδιά λαβίδεςδιαφορετικών μεγεθών, κουτάλες, τσιμπιδάκια φρυδιών ή μανταλάκια και προτρέψτε τα να τα πιάσουν και να τα μεταφέρουν σε ένα άλλο σκεύος (μπουκάλι, φορμάκια για muffinsκ.ά.).
7.Κόψτε με ψαλίδι!
Η κοπή με το ψαλίδι εξασκεί σημαντικά τη λεπτή κινητικότητα, αφού η χρήση του απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς. Επιλέξτε για την αρχή ένα παιδικό ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες και αφήστε τα μικρά να κόψουν ακανόνιστα σχήματα. Στη συνέχεια μπορούν να συνεχίσουν κόβωντας ευθείες και καμπύλες γραμμές, γεωμετρικά σχήματα και όσο περνάει ο καιρόςνα κόψουν και ολόκληρα σχέδια. Τέλος, είναι καλό να παροτρύνετε το νήπιο να κόβει με το ψαλίδι ποικιλία υλικών, όπως κλωστές, υφάσματα, πλαστελίνες, σπάγκους κ.ά για να ενδυναμώνονται έτσι οι μικροί μύες των χεριών του.
Πηγή: ergotherapy4kids.wordpress.com/ hellenicdailynewsny.com/ *Γράφει η Liakopoulou Anta