Είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών, οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές…
Είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών, οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικής ικανότητας. Είναι πιθανό μαζί με τις Μαθησιακές Δυσκολίες να συνυπάρχουν δυσκολίες αυτορρύθμισης της συμπεριφοράς, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και κοινωνικής αντίληψης, τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι από μόνα τους δεν προσδιορίζουν μια Μαθησιακή Δυσκολία. Δεν θα πρέπει να συνδέονται οι Μαθησιακές Δυσκολίες με τη χαμηλή νοημοσύνη.
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες χωρίζονται σε δύο ομάδες:
Εμπεριέχει στοιχεία από όλες τις μορφές των Μαθησιακών Δυσκολιών και γι’ αυτό θεωρείται η κυριότερη αυτών. Συνδέεται με όλες τις λειτουργίες της γλώσσας με προεκτάσεις και στη μαθηματική σκέψη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παρουσιάζονται όλα τα συμπτώματα της Δυσλεξίας με την ίδια μορφή σε όλα τα παιδιά.
Ενδείξεις- συμπτώματα Δυσλεξίας:
Είναι η δυσκολία στην κατάκτηση της ικανότητας για ορθογραφημένη γραφή, όταν αυτή δεν οφείλεται σε άλλα αίτια, όπως η χαμηλή νοημοσύνη ή οι αισθητηριακές βλάβες. Δεν επηρεάζει τη ικανότητα ανάγνωσης, γεγονός που την διαφοροποιεί από την Δυσλεξία.
Είναι η δυσκολία ανάγνωσης και προφορικού λόγου. Αναφέρεται επίσης και στη δυσκολία έκφρασης σκέψεων.
Εκδηλώνεται σα δυσκολία του παιδιού να παράγει αναγνώσιμη γραφή με το χέρι. Δηλαδή η δυσανάγνωστη γραφή ή αλλιώς το πολύ κακό γράψιμο.
Είναι η δυσκολία που αφορά την αριθμητική ή τους αριθμητικούς υπολογισμούς.
Είναι μια νευρολογική διαταραχή ή ανωριμότητα της οργάνωσης της κίνησης όπου συχνά συνυπάρχουν και προβλήματα στην ομιλία, την αντίληψη και την σκέψη. Έχουν αναγνωριστεί τρία είδη: γλωσσική, λεκτική και κινητική Δυσπραξία.
Είναι μια διαταραχή της επικοινωνίας που αφορά τη μερική απώλεια της ικανότητας κατανόησης και εκφοράς γραπτού και προφορικού λόγου. Συνδέεται με την αφασία, που πρόκειται για ολική απώλεια της ικανότητας για επικοινωνία και μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή.