Διακήρυξη ADHD Europe για την ΔΕΠΥ σε Κορίτσια και Γυναίκες
06/10/2017Το Θεατρικό Παιχνίδι και ο ρόλος του στην Ειδική Αγωγή
07/10/2017Ο κινητικός σχεδιασμός είναι το πώς ένα παιδί σχεδιάζει μία κίνηση στο μυαλό του, την οργανώνει και την εκτελεί. Είναι αυτό που αποκαλούμε αλλιώς «Πράξη». Οποιαδήποτε δραστηριότητα συναντά κανείς στην καθημερινή ζωή, όπως το να μάθει ένα παιδί να μπουσουλάει, ή να μάθει να γράφει το όνομά του, ή ακόμα και να μάθει να πλένει τα δόντια του, απαιτεί την ύπαρξη της δεξιότητας του κινητικού σχεδιασμού. Αυτό βοηθάει το άτομο να ενεργοποιήσει τους μύες του σώματός του και να σχεδιάσει μία σειρά κινήσεων οι οποίες όλες μαζί θα οδηγήσουν στην επιθυμητή ενέργεια.
Παρόλα αυτά, τα παιδιά που παρουσιάζουν διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας (π.χ. παιδιά με ΔΕΠΥ, Αυτισμό, Δυσπραξία), εμφανίζουν σημαντικά ελλείμματα στον κινητικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν δραστηριότητες αδρής ή λεπτής κινητικότητας (να περάσει ένα εμπόδιο στο δρόμο, να πετάξει τη μπάλα στο καλάθι, να δέσει τα μαλλιά κοτσίδα, να πλύνει τα δόντια του κ.α.).
Τι μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξει το παιδί σας αυτή τη δεξιότητα; Παρακάτω δίνονται ορισμένες οδηγίες:
- «Σπάστε» τη δραστηριότητα σε μικρότερα μέρη. Για παράδειγμα, όταν δυσκολεύεται να πλύνει τα χέρια του: 1. Βάλε σαπούνι στα χέρια, 2. Άνοιξε τη βρύση, 3. Τρίψε τα χέρια (δείχνουμε τις σωστές κινήσεις ώστε να μιμηθεί), 4. Ξέπλυνε τα χέρια, 5. Κλείσε τη βρύση, 6. Σκουπίσου στην πετσέτα.
- Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία ερεθισμάτων ώστε να αφομοιώσει σωστά το παιδί την κίνηση (λεκτική και απτική καθοδήγηση, ή κινητική κάνοντας τη δραστηριότητα παθητικά, δηλαδή κρατώντας του τα χέρια)
- Εξερευνήστε μαζί με το παιδί διάφορους τρόπους παιχνιδιού με το ίδιο αντικείμενο (βάλτε το παιδί να σκεφτεί και μόνο του). Για παράδειγμα, με το μπαλόνι μπορούμε να το πετάμε και να το πιάνουμε, να παίζουμε με αυτό βόλεϊ, ή ποδόσφαιρο. Βάλτε το παιδί να σκεφτεί κι άλλα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μαζί με το μπαλόνι στο ίδιο παιχνίδι (ρόπαλο, σχοινί, κουτί κ.α.)
- Ενισχύστε το παιδί συναισθηματικά χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «Μπορείς να το κάνεις!», «Σε λίγο θα είσαι ο μεγάλος νικητής!», «Βάλε τα δυνατά σου!», «Είσαι πολύ κοντά στο να τα καταφέρεις!».
Να επιβραβεύετε συχνά το παιδί σας και μην το αποθαρρύνετε! Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου του παρέχεται αγάπη, σιγουριά και ενθάρρυνση ώστε να προοδεύει με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Χατζηστυλιανού Βασιλική
Εργοθεραπεύτρια του Πρότυπου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Πεδίον Πλεύση»
Γρηγορίου Λαμπράκη 407, Κερατσίνι
Τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2130433829 & 6934685811