Τη λήξη των μαθημάτων χωρίς εξετάσεις εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας – Ανοιχτή η ημερομηνία των πανελλαδικών
10/04/2020Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Οδηγίες προς καθηγητές για φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
11/04/2020Η συναισθηματική νοημοσύνη και γενικά η συναισθηματική παίζουν μεγάλο ρόλο στην συνολική υγεία των παιδιών.
Όποια κ αν είναι η ηλικία τους, από βρέφη έως έφηβοι, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα συναισθήματα τους, να μπορούν να τα εκφράσουν κερδίζοντας έτσι σημαντικές κοινωνικές αλλά και συναισθηματικές δεξιότητες. Να θυμάστε κάτι σημαντικό. Οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες μαθαίνονται από τώρα και κρατούν μια ζωή.
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, σας δίνουμε 5 όμορφα και απλά παιχνίδια συναισθηματικής νοημοσύνης που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά στο σπίτι ή το σχολείο. Μπορείτε με αφορμή τα παρακάτω παιχνίδια να αυτοσχεδιάσετε ή να αφήσετε την φαντασία των παιδιών ελεύθερη για περισσότερες παραλλαγές.
1.Μουσικά Συναισθήματα
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα βάλουμε 4 τραγούδια και θα εξερευνήσουμε τα συναισθήματα. Σηκωνόμαστε όρθιοι και χορεύουμε στην αρχή μαζί με τα τραγούδια την πρώτη φορά. Την δεύτερη φορά, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τα συναισθήματα που εκφράζει η μουσική στο πρόσωπο μας. Μετά την δεύτερη φορά, βάζουμε πάλι τα τραγούδια αν θέλουμε, ώστε να μιμηθούμε κάποιο ζώο ή κάποιον χαρακτήρα ή καθόμαστε απλά και μιλάμε για κάθε ένα τραγούδι και πως μας έκανε να αισθανθούμε ή τι αισθήματα μας προκάλεσε. Πατήστε τα λινκ παρακάτω για τα σχετικά τραγούδια.
Xαρά: https://www.youtube.com/watch?v=MOWDb2TBYDg
Λύπη: https://www.youtube.com/watch?v=aWIE0PX1uXk
Θυμός: https://www.youtube.com/watch?v=Dn4F42bG9Dg
Ενθουσιασμός: https://www.youtube.com/watch?v=mGx_FATyasQ
2.Θεατρικά Συναισθήματα
Αφού είδαμε τα συναισθήματα με αφορμή τη μουσική ας τα δούμε και με αφορμή την θεατρική έκφραση. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα μιμιθούμε έναν αγαπημένο μας ήρωα και πως αυτός θα ένιωθε σε συγκεκριμένες καταστάσεις της ζωής του. Εμείς έχουμε αγαπημένο ήρωα μας τον Πασχάλη, εσείς μπορείτε να διαλέξετε όποιον θέλετε. Μπορείτε να συνδυάσετε το παιχνίδι με βάση ένα παραμύθι που διαβάσατε πρόσφατα. Ακολουθούν οδηγίες παρακάτω. Τις παρακάτω οδηγίες τις κάνουμε σε μορφή παντομίμας.
1.O Πασχάλης, έχασε τον δρόμο του στο δάσος την νύχτα, άκουγε λύκους να φωνάζουν, κρύφτηκε πίσω από ένα θάμνο αλλά μια αρκούδα τον έπιασε στο κυνήγι.
2.Ο Πασχάλης γλίτωσε από την αρκούδα και γύρισε σπίτι του, μόλις ηρέμησε η πόρτα χτύπησε! Ήταν η γιαγιά του που του έφερε μια μεγάλη τούρτα να φάει. Ήταν ενθουσιασμένος.
3.Ο Πασχάλης, έφαγε και η κοιλιά του χόρτασε. Αφού έφυγε η γιαγιά του οι φίλοι του τον επισκέφτηκαν με αστεία και παιχνίδια. Η χαρά του ήταν μεγάλη!
4.Το άλλο πρωί, ο Πασχάλης είδε πως ο σκύλος του έσπασε το λουρί του και έφυγε στο δάσος, στεναχωρήθηκε πολύ που τον έχασε. Όλη τη μέρα σκεφτόταν πόσο όμορφα είχε περάσει με τον σκύλο του.
3.Τα πιάτα των συναισθημάτων
Ένα από τα πιο απλά παιχνίδια συναισθηματικής νοημοσύνης είναι τα πιάτα των συναισθημάτων. Κόβουμε πλαστικά πιάτα στο μισό, τους κολλάμε γλωσσοπίεστρο και στην συνέχεια με έναν μαρκαδόρο ζωγραφίζουμε στόμα, μύτη και γλώσσα ανάλογα με τα συναισθήματα. Στη συνέχεια τα κρατάμε μπροστά από το πρόσωπο μας και προσπαθούμε με τα φρύδια και τα μάτια μας να υποκριθούμε το συναίσθημα που έχει το πιάτο! Δείτε την φωτογραφία παρακάτω για να καταλάβετε τι ενοούμε!
4.Εκτυπώσιμο παιχνίδι Συναισθημάτων
Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι δική μας κατασκευής. Με συζήτηση και τις κάρτες που σας δίνουμε μπορείτε να κάνετε μια κατηγοριοποίηση των συναισθημάτων και να μιλήσετε με το παιδί για τα συναισθήματα και σκηνές της καθημερινότητας.
Κατεβάστε το παιχνίδι πατώντας εδώ.
5.Αστερίας και Ανεμοστρόβιλος
Αυτό το παιχνίδι ήρθε για να μείνει σπίτι ή στο σχολείο σας!
Εκτυπώνουμε το θερμόμετρο που θα βρούμε εδώ ή το έχουμε σαν σημείο αναφορά στο τάμπλετ ή στο κινητό μας. Ο αστερίας μας θυμίζει πως είμαστε ήρεμοι, δεν έχουμε νεύρα και θυμό και βρίσκεται στην χαμηλή θερμοκρασία. Αντίθετα ο ανεμοστρόβιλος βρίσκεται ψηλά, έχει μεγάλη θερμότητα και είναι “έτοιμος να εκραγεί”! Με αυτό το παιχνίδι μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα ώρα ή δύσκολη στιγμή του παιδιού τι συναισθήματα έχει και να το βοηθήσουμε να τα κατανοήσει. Βοηθά γονείς και εκπαιδευτικούς να καταλάβουν από που μπορεί να πηγάζουν αρνητικά συναισθήματα και προκλητικές συμπεριφορές.
Πηγή: oneirovates.com
Πλήρες υλικό για την Αναγνώριση και Διαχείριση των Συναισθημάτων μπορείτε να βρείτε και στο βιβλίο του Ειδικού Παιδαγωγού – Συγγραφέα Φώτη Παπαναστασίου “ΔΕΠΥράζει – Πρακτικός Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς” από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.