Εγκύκλιος Ειδικής Αγωγής (Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π.) – Ποιες θα είναι οι αλλαγές – πότε θα βγει
22/07/2015Αυτό είναι το προσθετικό χέρι της Lego
28/07/2015Το πρώτο videoclip για κωφούς
Οι κωφοί είναι άνθρωποι για τους οποίους δεν γνωρίζουμε πολλά. Στην Ελλάδα γενικότερα δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία κάτι που ευτυχώς αρχίζει έστω και με αργούς ρυθμούς να αλλάζει.
Η πρόβα έχει τελειώσει και στην πόρτα με υποδέχεται ο Έκτορας με τη Μαρία. Στο βάθος η Μαίρη φροντίζει το τσέλο της, ενώ ο Ρενάτο εξηγεί στον Νίκο τις τροποποιήσεις που έκανε στη βιόλα του. Στον χώρο αυτό γεννήθηκαν οι STORM, ένα κουαρτέτο εγχόρδων που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μουσική. Κάπως έτσι δημιούργησαν και το πρώτο video clip για κωφούς! Η συζήτησή μας ξεκινά.
Ο Έκτορας Λάππας (βιολί), η Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), η Μαίρη Χρίστοβα (τσέλο) και ο Ρενάτο Δαμονίτσα (βιόλα), συνθέτουν τους STORM, ένα δυναμικό κουαρτέτο εγχόρδων με μοναδική προσωπικότητα! Το όνομα προέκυψε από την καταιγίδα γιατί ο τρόπος που ερμηνεύουν τη μουσική τους συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της: ορμή, δύναμη, πάθος, ενέργεια, τρέλα, λάμψη, ένταση!
Οι STORM είναι ένα μοναδικά διαφορετικό κουαρτέτο εγχόρδων που χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που ερμηνεύει κάθε είδος μουσικής. Τέσσερις άνθρωποι διαφορετικοί, με κοινά χαρακτηριστικά το πάθος, τη δύναμη, την ενέργεια, τη δεξιοτεχνία, την τρέλα και την αγάπη για τη μουσική και τους ανθρώπους.
Η δημιουργία των STORM οφείλεται στο ανήσυχο πνεύμα και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του Έκτορα! Η αγάπη του για τη μουσική, το πάθος του για δημιουργία, αλλά και η ανάγκη για κάτι διαφορετικό, τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού κουαρτέτου εγχόρδων! Από κει και πέρα, οι προσωπικές ανάγκες του καθενός μας και η αγάπη μας για τη μουσική, την ομαδική δημιουργία και εξέλιξη μας ένωσαν και έκαναν το όνειρό του και δικό μας, αναφέρει η Μαρία, ενώ ο Έκτορας νιώθει την ανάγκη να αυτοσυστηθεί στο μουσικό κοινό της πόλης.
Οι STORM είναι ένα μοναδικά διαφορετικό κουαρτέτο εγχόρδων που χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που ερμηνεύει κάθε είδος μουσικής. Τέσσερις άνθρωποι διαφορετικοί, με κοινά χαρακτηριστικά το πάθος, τη δύναμη, την ενέργεια, τη δεξιοτεχνία, την τρέλα και την αγάπη για τη μουσική και τους ανθρώπους.
Η μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά και το σημαντικότερο κομμάτι στην προσπάθειά μου αυτή, ήταν η εύρεση των κατάλληλων ανθρώπων – συνεργατών. Μια τέτοια ομάδα, με τους υψηλούς στόχους που είχαν τεθεί και τίθενται συνεχώς, χρειαζόταν ανθρώπους με πολλές ικανότητες. Ήθελα να είναι σίγουρα πολύ καλοί μουσικοί, με αγάπη και πάθος γι’ αυτό που κάνουν και ταυτόχρονα με άρτια σκηνική παρουσία, υπομονετικοί, με πείσμα και επιμονή, όρεξη για δουλειά – να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Πάνω από όλα, όμως, ήθελα να είναι Άνθρωποι. Το λέω και θα το λέω συνέχεια: είμαι περήφανος γι’ αυτήν την ομάδα.
«Αυτό που θέλουμε είναι να μεταδώσουμε την ενέργεια, το πάθος και την αγάπη μας για τη μουσική στο κοινό. Κι αυτό που μας εξέπληξε από την πρώτη κιόλας συναυλία μας ήταν η συμμετοχή και η ανταπόκριση διαφόρων ηλικιών στο εγχείρημά μας», τονίζει χαρακτηριστικά η Μαίρη.
«Στην πορεία αυτή έχουν χαραχθεί στο μυαλό μας αρκετές εικόνες. Η πρώτη που μου έρχεται στο νου είναι το πρόσωπο του Χρήστου (πρωταγωνιστής του βιντεοκλιπ) μετά την πρώτη του εμπειρία «συναυλίας. Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους μας που γνωρίσαμε έναν εξαιρετικό άνθρωπο και που παρά τα προφανή εμπόδια καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί του μέσω της μουσικής. Μία ακόμα εικόνα που κρατάω είναι από τη συναυλία μας στο πρόσφατο Pride της Θεσσαλονίκης, όπου είχαμε την ευκαιρία μαζί με χιλιάδες συμπολίτες μας να συμβάλλουμε στην ανάδειξη του συστημικού ρατσισμού που υπόκειται η ΛΟΑΤ κοινότητα της Ελλάδας», είναι τα λόγια του Ρενάτο, την ώρα που ο σκηνοθέτης του clip, Νίκος Καλαϊτζίδης, μας εξηγεί πως υλοποιήθηκε η ιδέα.
Το βίντεο κλιπ είναι τύπου document και καταγράφει τη στιγμή του γεγονότος χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην αισθητική. Χρησιμοποιήθηκαν 5 κάμερες από διαφορετικές γωνίες και δεν έγινε καμία πρόβα. Αυτό που βλέπετε είναι και αυτό που έγινε. Τίποτα φτιαχτό και τίποτα ψεύτικο.
Εμπνευστήκαμε την ιδέα μας από τη φιλία μου με τον Σπύρο και τον Χρήστο κυρίως, αλλά και από το κομμάτι το ίδιο. Ο Χρήστος είναι κωφός από πολύ μικρή ηλικία, είναι, συγκεκριμένα, ο μόνος κωφός φίλος που έχω και αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Πού είναι οι υπόλοιποι κωφοί; Σαφώς και είναι γύρω μου αλλά δε τους συναντώ σε συναυλίες, θέατρα και εκδηλώσεις οπότε κάποιο λάθος κάνουμε με την πρόσβασή τους σε εκδηλώσεις. Ίσως αυτή η ιδέα να μπορούσε να τους φέρει στους χώρους που συχνάζουμε.
Αρχικά, συναντηθήκαμε όλοι μαζί σε μια σχολή θεάτρου που κάνουμε πολλές φορές πρόβες, έδωσα στον Σπύρο να ακούσει το κομμάτι όσες φορές χρειάζεται ώστε να κρατήσει τις δικές του σημειώσεις και ο Χρήστος γνωρίστηκε με τους Storm και «έπαιξε» με τα βιολιά, το τσέλο και τη βιόλα.
“Δε θέλαμε να δώσουμε κάποιο κοινωνικό μήνυμα εκτός από αυτό που βλέπετε, σκέφτεστε και νιώθετε βλέποντάς το. Μάλλον θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις το βίντεο των Storm. Γιατί δεν έγινε νωρίτερα όλο αυτό;“, τονίζει.
«Ένιωσα μεγάλη χαρά που πολλοί ενθουσιάστηκαν με το βίντεοκλιπ και τη διασκευή μας. Κυρίως, όμως, ένιωσα συγκίνηση από την αποδοχή που είχε σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Το ότι σήμαινε πολλά για αυτούς μου δημιούργησε μία έντονη επιθυμία να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε και να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέσω της μουσικής μας, ειδικά ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας», προσθέτει ο Ρενάτο.
Δίπλα του έχει κάτσει η Μαρία, η οποία εξηγεί τον κοινωνικό αντίκτυπο του τραγουδιού.
Οι κωφοί είναι άνθρωποι για τους οποίους δεν γνωρίζουμε πολλά. Στην Ελλάδα γενικότερα δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία κάτι που ευτυχώς αρχίζει έστω και με αργούς ρυθμούς να αλλάζει. Αυτή η έλλειψη γνώσης μας κάνει να ζούμε και να νιώθουμε μακριά τους. Να συμπεραίνουμε αυτόματα, βασιζόμενοι στις δικές μας δυνατότητες, ότι δεν μπορούν, ή δε θέλουν να κάνουν κάποια πράγματα λόγω της διαφορετικότητάς τους αυτής. Δεν τους δίνουμε ευκαιρίες να συμμετέχουν σε δικές μας δράσεις και αποφεύγουμε να συμμετέχουμε σε δικές τους. Ποιος από μας θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας κωφός μπορεί να επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τη μουσική;
“Ποιος από μας θα μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχουν τρόποι όχι μόνο να αποκτήσει ένας κωφός πρόσβαση στη μουσική, αλλά να μπορεί και να την απολαύσει; Σίγουρα ο δρόμος είναι διαφορετικός από αυτόν που ακολουθούμε εμείς που ακούμε, αλλά υπάρχει και σίγουρα δεν είναι μόνο ένας! Οι κωφοί έχουν μια δική τους ξεχωριστή κουλτούρα, αφού είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχει τη δική της γλώσσα, τις δικές της συνήθειες, που αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τη ζωή διαφορετικά από μας. Αυτό που όλοι χρειαζόμαστε είναι παιδεία και ενημέρωση, ώστε να βρούμε τρόπους να μοιραζόμαστε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε και θέλουμε με αυτούς, γιατί ζούμε όλοι μαζί“, καταλήγει.
Η επόμενη μουσική πρόκληση βρίσκεται μπροστά τους. Και οι Storm ξέρουν από προκλήσεις.
Πηγή: m.lifo.gr