Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού οι 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή
01/10/2018Διαγωνισμός Instagram: Κερδίστε 2 βιβλία “Μαθησιακές Ευκολίες”
04/10/2018Τα παιδιά είναι από φυσικού τους περίεργα και έχουν απεριόριστη ενέργεια.
Ο βασικός λόγος που πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να συγκεντρωθούν είναι ότι συνήθως βαριούνται εύκολα και η προσοχή τους αποσπάται από κάτι που βρίσκουν πιο ενδιαφέρον γύρω τους, ενώ οι ενήλικες έχουμε μάθει να πειθαρχούμε τους εαυτούς μας.
Η ψυχολόγος και ειδική στην παιδική εκμάθηση και ανάπτυξη, Vidya Ragu,έχει προτείνει μία μέθοδο που φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στον βαθμό συγκέντρωσης του παιδιού. Και είναι μέσω του παιχνιδιού.
Εφόσον τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι, είναι πάντα μια καλή ιδέα να βρίσκουμε τρόπους να του δίνουμε έναν πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα ενώ παράλληλα το παιδί μας διασκεδάζει.
Αρχικά αφήστε στην άκρη οποιαδήποτε gadgets,tablet,υπολογιστές και κινητά και αφήστε τα παιδιά να χαρούν τα πραγματικά παιχνίδια και δραστηριότητες της ηλικία τους. Αυτά από μόνα τους βελτιώνουν την εστίαση του και την συγκέντρωση του.
Έρευνες έχουν δείξει πως τα κάθε είδους gagdets, μειώνουν την προσοχή και αποδυναμώνουν την μνήμη των παιδιών.
Παιχνίδια Σκέψης
Εξασκείστε τα παιδιά σας και ενδυναμώστε την ικανότητα τους να συγκεντρώνονται προτρέποντας τα να ασχολούνται με παιχνίδια που απαιτούν σκέψη, σχεδιασμό αλλά και χρήση της μνήμης τους.
Τα σταυρόλεξα, τα παζλ και τα παιχνίδια με κάρτες όπως το «UNO» βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρώνονται μέσω των λέξεων, των αριθμών και των εικόνων, ενώ τα παζλ τα βοηθούν να είναι πιο υπομονετικά και επίμονα, δεξιότητες που τα βοηθούν στη συγκέντρωση τους.
Βάλε στη σειρά
Αυτή η τεχνική είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συγκέντρωση. Μπορείτε να του προτείνετε να σας βοηθάει με το στρώσιμο του τραπεζιού ή να τακτοποιεί τα βιβλία του με αλφαβητική σειρά, πράγματα που θα το βοηθήσουν να εστιάζει την προσοχή του για κάποιο διάστημα σε κάτι συγκεκριμένο.
Αγαλματάκια ακούνητα αγέλαστα
Μπορείτε να ζητήσετε στο παιδί σας να καθίσει απλά σε μια καρέκλα χωρίς να κινείται ώστε να δείτε πόσο μπορεί να κρατηθεί. Έτσι θα καταλάβετε αν πρόκειται για ένα υπερκινητικό παιδί ή όχι. Συνήθως τα υπερκινητικά παιδιά δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο στη συγκέντρωση. Δοκιμάστε όμως να το βοηθήσετε να εξασκηθεί. Θυμάστε τα αγαλματάκια ακούνητα αγέλαστα; Κι όμως! Αυτό το παιχνίδι εξασκεί το μυαλό και την σύνδεση του με το σώμα και βοηθά στην συγκέντρωση.
Πηγή: www.mothersblog.gr
Διαβάστε επίσης:
Πιστοποιημένο WEBINAR: «ΔΕΠΥ – Αξιολόγηση και Τεχνικές Παρέμβασης»