Παιδικά “τικ”. Θα πρέπει να μας ανησυχούν;
12/05/2014Αυτισμός: Τα γονίδια ή το περιβάλλον η αιτία;
14/05/2014Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί με ΔΕΠΥ κοιμάται;
Κατά τη διάρκεια του ύπνου ενοποιούνται οι συναισθηματικές αναμνήσεις των παιδιών, όχι όμως και σε αυτά που έχουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα ( ΔΕΠΥ ), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE από τον Alexander Prehn-Kristensen του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Schleswig-Holstein.
Η έρευνα αναφέρει πως η διαφορά αυτή των παιδιών με ΔΕΠΥ είναι ικανή να επιδεινώσει τα συναισθηματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι ερευνητές έδειξαν διάφορες εικόνες σε παιδιά με ΔΕΠΥ και σε παιδιά κι ενήλικες δίχως ΔΕΠΥ. Κάποιες από τις εικόνες είχαν συναισθηματική σημασία, όπως ένα τρομακτικό ζώο, και κάποιες ήταν ουδέτερες, όπως μία ομπρέλα ή μία λάμπα. Οι συμμετέχοντες είδαν τις εικόνες λίγο πριν κοιμηθούν. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ελεγχόταν η δραστηριότητα του εγκεφάλου και το επόμενο πρωί ελέγχθηκαν οι αναμνήσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου , οι περιοχές του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι υποστηρίζουν την ενοποίηση των συναισθηματικών αναμνήσεων ήταν πιο δραστήριοι σε παιδιά δίχως ΔΕΠΥ, σε μικρότερο βαθμό σε ενήλικες δίχως τη διαταραχή και λιγότερο δραστήριοι σε παιδιά με ΔΕΠΥ .
Τα αποτελέσματά τους υποστηρίζουν την ιδέα ότι η μετωπική δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι ουσιαστικά υπεύθυνη στην εδραίωση της συναισθηματικής μνήμης στον ύπνο κι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται επίσης στα συναισθηματικά προβλήματα που εμφανίζονται σε παιδιά που έχουν ΔΕΠΥ.
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν εάν αυτή η λειτουργία του ύπνου στη διαμόρφωση συναισθηματικών αναμνήσεων εξελίσσεται με το χρόνο σε ενήλικες με ΔΕΠΥ.
Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός
MSc Σχολική Ψυχολογία