Τι είναι το αιθουσαίο σύστημα και πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών;
11/06/2019“Μαθησιακές Ευκολίες” – Πρόγραμμα Υποστήριξης και Παρέμβασης στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
12/06/2019Ο όρος «ακουστική επεξεργασία» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο το κεντρικό νευρικό μας σύστημα (ΚΝΣ) χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει από την ακουστική οδό.
Η αποτελεσματική ακουστική επεξεργασία είναι θεμελιώδης για τη λεκτική επικοινωνία.
Η Ακουστική Επεξεργασία περιλαμβάνει μηχανισμούς που βοηθούν στην οργάνωση, διάκριση, ανάλυση, μετατροπή και ερμηνεία του ακουστικού ερεθίσματος:
- Ανάκληση και οργάνωση. Αυτός ο μηχανισμός εστιάζει στην ικανότητα του ακροατή να ακούει μία πληροφορία, να τη θυμάται και να την επαναλαμβάνει με τη σωστή σειρά. Δυσκολίες σε αυτή την περίπτωση περιορίζουν την ικανότητα του ατόμου να ακολουθήσει οδηγίες, να θυμηθεί πληροφορίες και να επαναδιηγηθεί ή να περιγράψει γεγονότα. Άτομα με περιορισμένες δεξιότητες ανάκλησης και οργάνωσης συχνά δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν εργασίες στο σπίτι, στο σχολείο ή στη δουλειά.
- Ακουστική διάκριση. Η δεξιότητα αυτή βοηθά τον ακροατή να διακρίνει τα ακουστικά ερεθίσματα. Σε ανώτερο εεπίπεδο η ακουστική διάκριση βοηθά το άτομο να ακούσει τις διαφορές μεταξύ των χαρακτηριστικών της ομιλίας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης καθώς και τις αλλαγές στον επιτονισμό και την προσωδία. Περιορισμοί στη διάκριση σημαίνουν πως το άτομο παρανοεί αυτά που ακούει, μπερδεύει τις λέξεις μεταξύ τους, παρουσιάζει διαταραχές στην άρθρωση της ομιλίας του ή δυσκολεύεται να μάθει να διαβάζει.
- Ακολουθία/ Σειροθέτηση. Αυτός ο μηχανισμός περιλαμβάνει τη δεξιότητά μας να ακολουθούμε οδηγίες. Δυσκολίες σε αυτό το στάδιο είναι εμφανείς καθώς όλοι μας λίγο έως πολύ χρειάζεται να ακολουθήσουμε οδηγίες καθημερινά. Περιορισμένη ικανότητα στην τήρηση ακολουθιών μπορεί να σχετίζεται με απροσεξία, ανολοκλήρωτες εργασίες και μαθησιακές δυσκολίες.
- Ερμηνεία. Ο ακροατής μπορεί να αποδώσει νόημα σε αυτό που ακούει. Η αποτελεσματική ερμηνεία είναι σημαντική για την κατανόηση εννοιών χρόνου, χώρου, κατεύθυνσης. Πιθανές δυσκολίες μπορεί να κάνουν έναν μαθητή να δείχνει ανοργάνωτος, σε σύγχυση και δύσκολα να μπορεί να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις.
- Σύνθεση. Είναι σημαντική για να μπορέσει ο ακροατής να συγκεντρώσει όλες τις γλωσσικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική επικοινωνία. Αυτές περιλαμβάνουν την ικανότητα να μαθαίνουμε να διαβάζουμε, να μπορούμε να προβλέπουμε τα ακουστικά μηνύματα, να αναγνωρίζουμε την κεντρική ιδέα μιας συζήτησης ή ιστορίας και να συμπληρώνουμε τις πληροφορίες που λείπουν σε μία συζήτηση.
Ο όρος «διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας» αναφέρεται σε ελλείμματα της νευρικής επεξεργασίας της ακουστικής πληροφορίας και μπορεί να οδηγήσει ή να σχετίζεται με δυσκολίες στη λειτουργία της γλώσσας, της μάθησης και της επικοινωνίας. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλες διαταραχές, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), γλωσσικές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες ενώ δεν οφείλεται σε περιφερική απώλεια ακοής (βαρηκοϊα αγωγιμότητας, νευροαισθητήρια απώλεια ακοής).
Συνοπτικά, κάποια από τα σημάδια που μας κάνουν να υποψιαζόμαστε πιθανή ύπαρξη Διαταραχής Ακουστικής Επεξεργασίας είναι:
- Όταν το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει την ομιλία σε θορυβώδες περιβάλλον.
- Όταν το παιδί δυσκολεύεται να ακολουθήσει με συνέπεια και ακρίβεια οδηγίες που του δίνετε.
- Όταν το παιδί δυσκολεύεται να διακρίνει ήχους της ομιλίας που ακούγονται παρόμοιοι (πχ. |δ|-|v|, |p|-|b| κλπ.).
- Όταν το παιδί πολύ συχνά ζητά να επαναλάβετε ή να διευκρινίσετε αυτό που είπατε.
- Όταν το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει τις πληροφορίες που του δίνονται προφορικά.
- Όταν το παιδί γενικά τα πάει πολύ καλύτερα σε δραστηριότητες που δε βασίζονται στην ακρόαση.
Πηγή: logotherapeia-ioannina.blogspot.com (Ευαγγελία Δ. Σούπη – Λογοθεραπεύτρια)
Πλήρες υλικό για Παρέμβαση στον τομέα της Ακουστικής Επεξεργασίας θα βρείτε στο βιβλίο του Ειδικού Παιδαγωγού Φώτη Παπαναστασίου “Μαθησιακές Ευκολίες” – Πρόγραμμα Υποστήριξης και Παρέμβασης στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.