Δραστηριότητες στην τάξη για την πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών
12/02/2015Τα αναπτυξιακά ορόσημα των παιδιών τα πρώτα χρόνια της ζωής τους
15/02/2015Η ανάλυση του μοτίβου κίνησης των ματιών στη βρεφική ηλικία μπορεί πιθανώς να αποκαλύψει τις πιθανότητες να εκδηλώσει το παιδί αυτισμό μελλοντικά.
Στο πλαίσιο νέας μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών (MRC), διαπιστώθηκε ότι οι κινήσεις των ματιών του μωρού στην ηλικία των 6 μηνών περίπου μπορούν να προβλέψουν τις πιθανότητες να εκδηλώσει αργότερα το παιδί συμπτώματα Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος.
Συγκεκριμένα, περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτισμό έχουν τα μωρά που κινούν τα μάτια τους με πιο γρήγορο ρυθμό.
Οι ερευνητές ευελπιστούν πως η διαπίστωση αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης του αυτισμού ώστε να επιτευχθεί πιο έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της διαταραχής.
Η συχνότητα των κινήσεων του ματιού στα μωρά θεωρείται πως φανερώνει πόσο καλή επαφή έχει το παιδί με τον κόσμο γύρω του και πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται αυτά που βλέπει.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδική τεχνολογία ανάλυσης του μοτίβου κίνησης των ματιών σε 104 μωρά ηλικίας 6 έως 8 μηνών. Ορισμένα από τα παιδιά αντιμετώπιζαν εξ ορισμού αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος λόγω κληρονομικότητας.
Οι ερευνητές μελέτησαν πώς κινούσαν τα μάτια τους τα μωρά όταν κοιτούσαν μια στατική εικόνα. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο ένα μωρό κινεί τα μάτια του δύο φορές το δευτερόλεπτο. Ωστόσο, τα μωρά που αργότερα έλαβαν διάγνωση για αυτισμό ήταν και αυτά που κινούσαν τα μάτια τους με μεγαλύτερη συχνότητα –κατά μέσο όσο τρεις φορές το δευτερόλεπτο.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα μωρά πιθανώς χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να ανταποκριθούν, γι’ αυτό και κινούν τα μάτια τους περισσότερο. Από την άλλη, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι ενήλικες με αυτισμό επεξεργάζονται ταχύτερα τις οπτικές πληροφορίες και ίσως συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στη βρεφική ηλικία.
Η νέα μελέτη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού πρότζεκτ που έχει σαν στόχο να αναλυθεί και να κατανοηθεί η πρώιμη ανάπτυξη σε παιδιά που αργότερα λαμβάνουν διάγνωση για αυτισμό.
πηγή: www.onmed.gr