Η ανάπτυξη και η εξέλιξη των παιδιών περνάει μέσα από διάφορα στάδια κινητικής, γνωστικής, αντιληπτικής, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης και ωρίμανσης. Μέσα από κάθε αναπτυξιακό στάδιο τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν καινούργιες προκλήσεις και απαιτήσεις, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν όσο γίνεται καλύτερα. Μια κρίσιμη μεταβατική περίοδος στη ζωή των παιδιών είναι η προσχολική και κυρίως η πρώτη σχολική περίοδος (νηπιαγωγείο και Α” & Β” Δημοτικoύ), όπου τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με καινούργιες απαιτήσεις και δεδομένα μαθησιακού και γνωστικού κυρίως τύπου.
Στα περισσότερα παιδιά η μετάβαση από την προσχολική νηπιακή ηλικία στη σχολική γίνεται σχετικά εύκολα με μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες, μιας και κάποια αναπτυξιακά ορόσημα γνωστικού, αντιληπτικού και κινητικού τύπου έχουν εγκαθιδρυθεί- αυτοματοποιηθεί. Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, λόγω ιδιαίτερων δυσκολιών και προβλημάτων.
Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που συνήθως παρατηρούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σε ένα παιδί είναι τα εξής:
Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κάποιων αρκετά συνηθισμένων διαταραχών, οι οποίες κατηγοριοποιούνται ως εξής:
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας για την ένταξη και ομαλή προσαρμογή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.
πηγή: infokids.gr