Το πρωτόκολλο με βάση το οποίο θα λειτουργούν οι υγειονομικές αρχές και οι εκπαιδευτικοί σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε σχολείο περιέγραψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλλου, κατά τη ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή.
Η κα. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι σε κάθε σχολική μονάδα, από το προσωπικό του σχολείου ορίζεται ένας υπεύθυνος διαχείρησης Covid-19, καθώς και ένας αναπληρωτής.
Ο υπεύθυνος οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων.
Τι θα συμβεί αν μαθητής εμφανίζει συμπτώματα
Αν ένας μαθητής εμφανίσει σημεία κλινικά συμβατά με τη λοίμωξη Covid-19 θα πραγματοποιείται άμεση επικοινωνία με την οικογένεια για να παραλάβει το παιδί, το οποίο θα απομονωθεί σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά με χειρουργική μάσκα.
Το προσωπικό που φροντίζει το παιδί θα έχει πιο ενισχυμένο εξοπλισμό, ενώ θα ακολουθήσει επιμελής καθαρισμός του χώρου, αφού φύγει το παιδί.
Ο μαθητής ή η μαθήτρια θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό. Αν χαρακτηριστεί ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να γίνει τεστ. Εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον απομόνωση και το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.
Αν το τεστ είναι αρνητικό, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών, χωρίς λήψη αντιπυρετικού. Αν βγει θετικό, ο κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο covid της σχολικής μονάδας και όλους τους υπεύθυνους για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Ο υπεύθυνος του σχολείου επικοινωνεί με τη διεύθυνση εκπαίδευσης και τη διεύθυνση υγείας της περιφέρειας. Επιστρέφει μετά την πάροδο 10 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και εφόσον είναι μια ημέρα σε πλήρη ύφεση, χωρίς αντιπυρετικά.
Στο δεύτερο κρούσμα, ο υπεύθυνος COVID του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ.
Στο τρίτο κρούσμα, τέλος, αν έχουμε τρια επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14ων ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Τότε θα εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας.
Τι θα συμβεί αν μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα
Αν ένα μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα θα χρειαστεί να αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα. Σε περίπτωση που ασθενεί και δεν μπορεί να αποχωρήσει θα παραμείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να παραληφθεί από κάποιον οικείο.
Και εδώ θα ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο όπως και για τους μαθητές. Θα χρειαστεί εκτίμηση των συμπτωμάτων από γιατρό και θα πραγματοποιηθεί τεστ. Εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον απομόνωση και το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.
Η επιστροφή στο σχολείο γίνεται μετά την πάροδο 10 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και εφόσον είναι μια ημέρα σε πλήρη ύφεση, χωρίς αντιπυρετικά.
Τονίζεται ότι για την επάνοδο στη σχολική μονάδα τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών δεν χρειάζεται δεύτερος εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται «task force» για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε νέα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολείου, απόφαση που θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης.
Πηγή: alfavita.gr
Δείτε επίσης: Αποκτήστε Πιστοποιημένη Επάρκεια στον Αυτισμό με την εγκυρότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου