«H 10η Μαΐου είναι μια πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων (σ.σ. Δημοτικών και Γυμνασίων), εάν όλα πάνε καλά και με το εργαλείο των self test», αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Την ημερομηνία αυτή είχε αναφέρει ως στόχο για την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
«Τα σχολεία αποτελούν προτεραιότητα», επισήμανε. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια αναμένεται να κλείσουν στις 11 Ιουνίου και στις 25 Ιουνίου τα Δημοτικά.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα, θεωρείται βέβαιο ότι οι προαγωγικές εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος.
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να διεξαχθούν κανονικά στα μέσα Ιουνίου.
Η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη εισηγηθεί προς την επιτροπή του ΕΟΔΥ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διακοπών του Πάσχα, δηλαδή τη Δευτέρα 10 Μαΐου, να επιστρέψουν στη διά ζώσης εκπαίδευση όλοι οι μαθητές.
Επίσης, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει παράταση του διδακτικού έτους έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Περικοπή μισθού στους εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν self test
Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια self test στα σχολεία, σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό δεν υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο ή δεν καταχωρούν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου τότε θα προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή των αποδοχών τους.
Ενώ η μη υλοποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας από τους διευθυντές των σχολείων, θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου/ης προς παροχή εργασίας με φυσική παρουσία και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, το ΕΕΠ-ΕΒΠ και το λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων, ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, προ Δευτέρας και Πέμπτης.
Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η απασχολούμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που καλείται να παραστεί εκτάκτως ο/η απασχολούμενος/η στον χώρο εργασίας του/της, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.
Πηγή: alfavita.gr