Το πρώτο videoclip για κωφούς
27/07/2015www.eidikospaidagogos.gr: Οι αγγελίες της εβδομάδας (31/7/2015)
31/07/2015Τα παιδιά που έχουν υποστεί κάποιας μορφής ακρωτηριασμό, θα μπορούν στο σύντομο μέλλον να σχεδιάζουν μόνα τους το προσθετικό μέλος τους προσθέτοντάς του παιχνίδια, χάρη στην νέα τεχνική κατασκευής προσθετικών μελών που σχεδίασε ο κολομβιανός designer Carlos Arturo Torres, σε συνεργασία με το εργαστήριο Future Lab της δανέζικης εταιρείας παιχνιδιών LEGO.
Το σύστημα αρθρωτών (modular) προσθετικών μελών, ονόματι Iko, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να κατασκευάσουν και να μετασχηματίσουν τα τεχνητά μέλη κυριολεκτικά σε ό,τι θέλουν, προσαρτώντας παιχνίδια όπως εκτοξευτήρες λέιζερ ή δαγάνες εκσκαφέα στην άκρη τους. «Μοναδικό τους όριο η φαντασία τους και ό,τι εξάρτημα Lego έχει μείνει στον πάτο του κουτιού» αναφέρει στον Guardian ο Κολομβιανός δημιουργός του Iko.
Τα προσθετικά μέλη, που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της εταιρείας με τον designer και του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης της Κολομβίας, λειτουργούν μέσω ενός συστήματος αισθητήρων που μεταφράζουν τις κινήσεις των μυών του ακρωτηριασμένου μέλους σε εντολές προς οποιοδήποτε παιχνίδι της σειράς Lego Mindstorms έχει προσαρτηθεί στην άκρη του τεχνητού χεριού.
Υπήρχαν διάφορα προβλήματα που προσπαθούσα να κατανοήσω», προσθέτει ο Torres, ο οποίος με το συγκεκριμένο project κέρδισε το βραβείο σχεδιασμού Core 77 «Από τη μία ήταν η αρνητική αντίληψη που έχουν τα παιδιά για την προσθετική, αλλά και η κοινωνική απομόνωση που μπορεί να αιθάνονται λόγω της κατάστασής τους. Η ιδέα μου δεν ήταν να σχεδιάσω ένα «παραδοσιακό προσθετικό μέλος», αλλά να προτείνω ένα σύστημα αρκετά ευέλικτο για να μπορούν να το χρησιμοποιούν τα παιδιά, να το μετασχηματίζουν και να δημιουργήσουν κάτι καινούριο μαζί με τους φίλους τους».
Τα Lego μπορεί να είναι μόνο η αρχή, λέει ο Torres, σχετικά με το μέλλον της εφέυρεσής του, ο οποίος έχει οραματιστεί τη δημιουργία παιχνιδιών που να είναι συμβατά με το σύστημα Iko. «Φανταστείτε κι άλλες εταιρείες όπως την Mattel, την Marvel ή την Nintendo να δημιουργούν παιχνίδια που να προσαρτώνται στο Iko. Οι πιθανότητες είναι απεριόριστες».
πηγή: lifo.gr Επιμέλεια σελίδας: Γεωργία Καραθανάση
Περισσότερα θέματα από το χώρο των ΑμεΑ στο www.4disabled.gr