Το πρώτο βιονικό πρόσθετο χέρι με αισθήσεις-ΒΙΝΤΕΟ
24/02/2014Εισαγωγή ατόμων με σοβαρές παθήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ- Δικαιολογητικά
27/02/2014Τα ΑμεΑ, οι πολύτεκνοι και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες πολιτών μπορούν να προσληφθούν στις δημόσιες Υπηρεσίες, στα ΝΠΔΔ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλαμβάνοντας τα 3/8 του αριθμού των θέσεων που αντιστοιχούν σε κάθε διαγωνισμό προσλήψεων.
Ξεκινούν σύντομα οι διαδικασίες για την κάλυψη σε ποσοστό 5%, των θέσεων που προκηρύσσονται στο Δημόσιο από άτομα με αναπηρία και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες.
Την εξαγγελία έκανε νωρίτερα το Σάββατο ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης μέρας, της κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Το ποσοστό του 5% είχε προβλεφθεί από το νόμο 2643/98.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του, τα ΑμεΑ, οι πολύτεκνοι και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες μπορούν να προσληφθούν στις δημόσιες Υπηρεσίες, στα ΝΠΔΔ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλαμβάνοντας τα 3/8 του αριθμού των θέσεων που αντιστοιχούν σε κάθε διαγωνισμό προσλήψεων.
Η διάταξη είχε ατονήσει λόγω της αναστολής διορισμών έως το 2016.
Πρόσφατα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη «ξεπάγωσαν» οι διορισμοί ατόμων που ανήκουν σε αυτές της κατηγορίες και είχαν πετύχει σε προκηρύξεις προηγούμενων ετών για θέσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Κεγκέρογλου, διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα στηρίξει την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία.
Ακόμη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας, ειδική επιστημονική επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη, η οποία αναμένεται να προσθέσει κατηγορίες στις 43 που υφίστανται και δίνουν οριστικά αναπηρική σύνταξη, χωρίς να απαιτείται οι ασφαλισμένοι να «περνούν» από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Πρόσφατα, επίσης, και προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την εξέταση των αιτήσεων πιστοποίησης αναπηρίας, αποφασίστηκε με νομοθετική ρύθμιση η μόνιμη υπαγωγή στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ των γιατρών που συμμετείχαν στις επιτροπές, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ, ανά μήνα με σκοπό τη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής των εκκρεμών αιτημάτων.
Ήδη, για το διάστημα από 20 έως 28 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί 540 επιτροπές, για την εξέταση 11.734 αιτημάτων πιστοποίησης αναπηρίας και για το Μάρτιο 1.393 επιτροπές για την εξέταση 28.917 αιτημάτων.
πηγή: espaergasia.gr