Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους των γονέων είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν ανεξάρτητα άτομα, να διαχωριστούν από τους ίδιους και να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτόνομα χωρίς τη βοήθειά τους.
Όταν οι γονείς παρεμβαίνουν συνεχώς και προσφέρουν με ευκολία τη βοήθειά τους, δημιουργούν μία εξαρτημένη σχέση με τα παιδιά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να ματαιώνονται και να τους δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα, όπως απελπισία, απογοήτευση, θυμό και ανικανότητα. Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, απουσία εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και προσκόλληση σε έναν ή και στους δύο γονείς.
Ενθαρρύνω την αυτονομία του παιδιού μου δε σημαίνει ότι το εγκαταλείπω εντελώς και το αφήνω να παλεύει μόνο του. Σημαίνει ότι του προσφέρω καθημερινά ευκαιρίες για να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες προς την αυτονομία.
Ωστόσο, πολλές φορές ο δρόμος προς την αυτονομία και την ανεξαρτησία του παιδιού είναι γεμάτος από εμπόδια. Τα πιο βασικά είναι τα ακόλουθα:
Στη συνέχεια ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να μπορέστε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να οδηγηθούν στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία:
Είναι σημαντικό οι γονείς να αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους είναι οντότητες με διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικά συναισθήματα και διαφορετικά θέλω από τα δικά τους κι ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και χρειάζεται το δικό του χρόνο για να φτάσει στην αυτονομία.
Υπ. Δρ. Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας
MSc Σχολική Ψυχολογία
Πλήρες υλικό για την ενίσχυση της αυτονομίας του παιδιού μπορείτε να βρείτε και στο βιβλίο του Φώτη Παπαναστασίου “365 – Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.
Διαβάστε επίσης: