Ζητούνται ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι
21/09/2018Προσλήψεις 101 εκπαιδευτικών κλάδων/ειδικοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης στην ΕΑΕ, ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το σχ. έτος 2018-19
21/09/2018Η προσωπικότητα του κάθε παιδιού σίγουρα παίζει ρόλο στο αν το ίδιο θα έχει την επιθυμία για να μάθει, αλλά η αλήθεια είναι ότι καλός μαθητής δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι. Συγκεκριμένα, ο κάθε μαθητής που έχει μια βασική ικανότητα και λαμβάνει το σωστό κίνητρο μπορεί να γίνει καλός μαθητής. Βασικό ρόλο, λοιπόν, στην ενίσχυση της μάθησης παίζει η ενθάρρυνση του παιδιού της επιθυμίας και της ικανότητας να μαθαίνει.
Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες στρατηγικές, ώστε να κινητοποιήσετε το παιδί στο να ανακαλύψει την χαρά της μάθησης:
- Καθιερώστε την οικογενειακή ώρα μελέτης, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας διαβάζουν το βιβλίο τους, για παράδειγμα κάθε μέρα για 20 λεπτά.
- Ενισχύστε την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει την γνώμη του, να μιλήσει για τα συναισθήματα του και να κάνει τις επιλογές του. Ζητήστε την γνώμη του ακόμη και για οικογενειακές αποφάσεις και δείξτε του ότι αυτή είναι υπολογίσιμη.
- Δείξτε ενθουσιασμό για τα ενδιαφέροντα του παιδιού και ενθαρρύνετέ το να εξερευνά αντικείμενα ή γεγονότα, τα οποία του τραβούν την προσοχή, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα την εγκυκλοπαίδεια.
- Ενθαρρύνετέ το να παίζει παιχνίδια που υποστηρίζουν διαφορετικά είδη μάθησης (οπτική, προφορική, φυσική, λογική κ.α. )
- Δείξτε του ό,τι καινούριο έχετε μάθει με ενθουσιασμό. Συζητήστε μαζί του για τους τρόπους, με τους οποίους βρήκατε νέες πληροφορίες.
- Ρωτήστε το τι μαθαίνει στο σχολείο, αποφεύγοντας να ρωτήσετε για τους βαθμούς που παίρνει. Ζητήστε του να σας διδάξει τι έμαθε στο σχολείο σήμερα.
- Βοηθήστε το να οργανώσει τα σχολικά τετράδια κι τις εργασίες του, έτσι ώστε να αισθάνεται, ότι ελέγχει την εργασία του.
- Γιορτάστε ακόμη και για μικρά του κατορθώματα. Για παράδειγμα, εάν ολοκληρώσει ένα βιβλίο του, επιτρέψτε του να παίξει για μια ώρα κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.
- Ενθαρρύνετε το να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του με το να κάνει ερωτήσεις και συνδέσεις.
- Κάντε το διάβασμα ευχάριστο. Αφήστε το παιδί να διαλέξει ποιο βιβλίο θα διαβάσει και φτιάξτε δραστηριότητες που θα μετατρέψουν το διάβασμα σε διασκέδαση!
της Iωάννας Μπάτζου (psychopedia.gr)