• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μεταπτυχιακά
  • Σεμινάρια
  • Αγγελίες
  • Φώτης Παπαναστασίου
  • Επικοινωνία
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Μεταπτυχιακά
  • Σεμινάρια
  • Αγγελίες
  • Φώτης Παπαναστασίου
  • Επικοινωνία
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Μεταπτυχιακά
  • Σεμινάρια
  • Αγγελίες
  • Φώτης Παπαναστασίου
  • Επικοινωνία
✕
Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή μέχρι τη νέα χρονιά – Προσλήψεις Γενικής από τους προσωρινούς πίνακες
02/05/2020
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Αν υπάρχει κρούσμα δε θα κλείνει η σχολική μονάδα
04/05/2020

Πολυνομοσχέδιο: Παρατηρήσεις και προτάσεις του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής

04/05/2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α,

  αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που αφορά την «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» θεωρεί ότι το προαναφερόμενο Σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Δεν αποτελούν ισχυρό επιχείρημα «οι κατά τα προβλεπόμενα στις υφιστάμενες οικείες διατάξεις και παγίως…», ούτε τεκμηριώνονται οι «κατά λογική αναγκαιότητα επιβεβλημένες με τους κανόνες της παιδαγωγικής επιστήμης και της ορθολογικής κατανομής προσωπικού» αλλαγές που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο.  Οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές στην εκπαίδευση πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση ενός κρίσιμου νομοθετήματος  που θα σέρνεται, θα αμφισβητείται και ταυτόχρονα θα απορρυθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση μέχρι την έκδοση πλήθους μεταβατικών υπουργικών αποφάσεων και κανονιστικών πράξεων. Ο θεσμικός διάλογος μπορεί  να οδηγήσει σε ευρύτερες συνεννοήσεις και συμφωνίες για μια εθνική εκπαιδευτική στρατηγική, για το καλό των παιδιών και το συμφέρον της χώρας. Για τους παραπάνω λόγους ο Π.Ε.Σ.Ε.Α., ως επιστημονικό σωματείο, θεωρεί δημοκρατικό καθήκον να καταθέσει τις παρακάτω παρατηρήσεις – προτάσεις:

1.   Για Νηπιαγωγείο  Άρθρο 2:  Ο Π.Ε.Σ.Ε.Α. θεωρεί ότι η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο, έστω και πιλοτικά, έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου, οδηγώντας εν τέλει στη σχολειοποίησή του, σύμφωνα με την απόφαση της  Συνόδου των  Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν κατακτήσει πλήρως την μητρική τους γλώσσα ώστε να μπορέσουν να μάθουν μία δεύτερη γλώσσα. Τα δίγλωσσα νήπια και στα νήπια με μαθησιακές δυσκολίες θα επικρατήσει σύγχυση με την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση φαίνεται να απορρέει από την προώθηση της πολυγλωσσίας που αποτελεί κεντρικό στόχο της Ε.Ε. (Γιαν Φίγκελ , Επίτροπος Ε.Ε.).

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο «Ευρυδίκη» 2017, στις περισσότερες χώρες η ξένη γλώσσα ξεκινά στην ηλικία μεταξύ 6 και 7 ετών και σε άλλες χώρες στην ηλικία των 8 και 9 (Γερμανία, Φινλανδία, Πορτογαλία κ.ά). Μόλις τρεις χώρες (Πολωνία, Κύπρος και Βέλγιο) όρισαν ως υποχρεωτική την εκμάθηση ξένων γλωσσών στο προσχολικό επίπεδο (Eurydice Report: Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2017 Edition).

Τα σχολεία για να ανταποκριθούν κατάλληλα στις προσταγές της οικονομίας έχουν την τάση να προσφέρουν τα Αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα επιδεικνύοντας οικονομικό ρεαλισμό και επενδύοντας στην κατάρτιση νέων εκπαιδευτικών, φροντίζοντας η ξένη γλώσσα να αποτελεί πρόσθετο μάθημα στη διάρκεια της αρχικής κατάρτισης αυτών.  Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. το διδακτικό προσωπικό, που διαθέτει τα τυπικά προσόντα διαδασκαλίας, επιμορφώνεται σε ξένες γλώσσες, λαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη και του ανατίθεται η διδασκαλία της ξένης γλώσσας ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δείτε επίσης: “Μαθησιακές Ευκολίες” – Μύθοι και Αλήθειες για τις Μαθησιακές Δυσκολίες

Σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., ανάμεσά τους και  η Ελλάδα, ζητούμενο παραμένει το πρόγραμμα σπουδών της αρχικής κατάρτισης στις σχολές των εκπαιδευτικών το οποίο δεν περιλαμβάνει επαρκή κατάρτιση ώστε να διευκολυνθεί η διδασκαλία ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στη χώρα μας έχουμε το παράδειγμα της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας από καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι διδάσκουν σε Γυμνάσια και συμπληρώνουν το ωράριό τους στα  Δημοτικά. Σημαντικά είναι και όσα αποτυπώνονται στο δίκτυο «Ευρυδίκη» αλλά και από έρευνες:

Α) Σύμφωνα με  την έκθεση ευρωπαϊκού δικτύου «Ευρυδίκη» για το 2005, το 99% των μαθητών του Γυμνασίου μαθαίνει Αγγλικά με Μ.Ο. των χωρών της Ε.Ε. 87%. Παρ’ όλα αυτά κι ενώ τα Αγγλικά είναι υποχρεωτικά από την Α΄ Δημοτικού, όμως έχουμε το παράδοξο οι γονείς επιλέγουν να επιλέγουν την εγγραφή των παιδιών τους στο ιδιωτικό φροντιστήριο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών με οικονομική επιβάρυνσή τους  που φτάνει περίπου κατ’ έτος τα 440 εκατομμύρια ευρώ -σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ICAP και τα δεδομένα των οικογενειακών προύπολογισμών της ΕΣΥΕ (2005).

Β) Οι μαθητές διδάσκονται Αγγλικά εννέα (9) έτη και  δεν μπορούν να έχουν επάρκεια στην ξένη γλώσσα από κρατικό φορέα.

Γ) Οι μαθητές από την Ε΄ Τάξη του Δημοτικού διδάσκονται και δεύτερη ξένη γλώσσα. Όμως κι εδώ έχουμε το φαινόμενο, ενώ στο Δημοτικό για δεύτερη ξένη γλώσσα οι μαθητές να προτιμούν τα Γαλλικά στο 68% περίπου, στο Λύκειο να συρρικνώνεται στο 10%. Τα Γερμανικά να είναι στο Γυμνάσιο  στο 27% περίπου και στο Λύκειο μόλις στο 2%.

Δ) Για τους μαθητές που έχουν μαθησιακές δυσκολίες όπως και για τους μαθητές με διαφορετική μητρική γλώσσα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε οι μαθητές αυτοί να μπορούν να διδαχθούν την ξένη γλώσσα με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό. Κατά το νόμο, αρκεί να απαλάσσεται ο μαθητής από το μάθημα και τη βαθμολογία της ξένης γλώσσας με το διαχωρισμό του από τους άλλους μαθητές και τη στέρηση ενός βασικού του εκπαιδευτικού δικαιώματος, με δήλωση του γονέα/κηδεμόνα.

Είναι καιρός τα προβλήματα της διδασκαλίας της ξένης γλώσσας –σε Δημοτικό και Γυμνάσιο- να αποτελέσουν αντικείμενο ενός ουσιαστικού διαλόγου των εκπαιδευτικών φορέων με το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς αιφνιδιασμούς και με μέτρα που δε συνάδουν με την «επιστήμη της παιδαγωγικής», ενώ είναι ημίμετρα εναρμονισμού με τις νόρμες της Ε.Ε. και συντεχνιακών πολιτικών.

2.     Άρθρο 3:   Κατανομή χρόνου ανά διδακτικό αντικείμενο στα Δημοτικά Σχολεία

Η αύξηση των ωρών αγγλικής γλώσσας σε 2 ώρες στην Α΄ & Β΄ τάξη δεν κρίνεται αναγκαία αφού στόχος δεν είναι η εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Ήδη υπάρχει ένα ασταθές μαθησιακό και παιδαγωγικό περοβάλλον όπου ο μαθητής της Α΄και Β΄ τάξης μπορεί να διδάσκεται μέχρι και 5-7 διαφορετικούς εκπαιδευτικούς προκαλώντας του σύγχυση και αναστάτωση. Αναγκαίο κρίνεται η  επαναφορά της Ε.Ζ.  στην Ε΄ & Στ΄ τάξη  όπου δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να ασχοληθούν με θέματα που τους απασχολούν, να συνεργαστούν, να ερευνήσουν, να έρθουν σε επαφή με άλλους τρόπους μάθησης χωρίς το άγχος της επίδοσης που δημιουργούν τα γνωστικά αντικέιμενα.

3.    Άρθρο 4: Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου

Ο Π.Ε.Σ.Ε.Α. ζητά την κατάργηση της παραπάνω ρύθμισης και την επαναφορά των εξεταζόμενων μαθημάτων σε 4 καθώς και τη δυνατότητα των μαθητών να έχουν την ευκαιρία να δίνουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο χωρίς «κόφτες» όπως οριζει το συνταγματικό τους δίκαίωμα στη μόρφωση.

Οι προτεινόμενες διατάξεις αποτελούν απότοκο των δηλώσεων του σημερινού Προέδρου του ΙΕΠ ο οποίος σχετικά με την θεσμοθέτιση λιγότερων εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για «θεσμοθέτηση της ήσσονος προσπάθειας, νομιμοποίηση της κουλτούρας της ραστώνης, εξισωτισμό προς τα κάτω, γενίκευση της συνδιοίκησης με τους συνδικαλιστές, καθιέρωση ενός σχολείου χωρίς προϋποθέσεις», που αποτέλεσαν «διακριτές πληγές στο σώμα της εκπαίδευσης» και είχε προτείνει «Όσο κι αν ακούγεται αναχρονισμός, το ρολόι σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014. Με άλλα λόγια πρέπει να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε στην τετραετία 2015 – 2019».

Τέτοιες αντιλήψεις βρίσκονται σε αντίθεση με την παιδαγωγική αρχή  «η παιδική ψυχή ν’ αναπνέη ελεύθερα και να ζη τη δική της ζωή» (ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ Το Κρυφό Σχολείο ). Το Γυμνάσιο και το Λύκειο γίνονται  οι χώροι   όπου   «σε  εφηβικούς  ώµους  φυτεύουμε  γερασµένα µυαλά» όπως έλεγε ο A.S. Neil, καθώς διαφαίνεται ότι βασική επιδίωξη του εκπαιδευτικού µας συστήµατος είναι η καταχώρηση γνώσης -αποστήθιση πληροφορίας- µε στόχο την αναδιατύπωση και να παράγει «διάµεσα», «µεταπράτες» και όχι παραγωγούς γνώσης.

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο μετατρέπονται σε εξεταστήρια και οδηγούνται τα παιδιά στα χέρια των φροντιστηριούχων, αφού ο ανταγωνισμός θα γιγαντωθεί, και τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών θα έχουν άνισες ευκαιρίες, λόγω του οικονομικού υπόβαθρου των οικογενειών τους και την δυνατότητα να πληρώνουν περισσότερα φροντιστήρια. Αυξάνεται κατά συνέπεια η σχολική διαρροή και σταματά η κοινωνική ανέλιξη των μαθητών μέσω των σπουδών. Για την προαγωγή ή απόλυση των μαθητών διατηρείται η βάση του 10 ανά μάθημα ή το 13 ως Μ.Ο. ετήσιας επίδοσης. Αν όμως κάποιος μαθητής έχει μείνει σε περισσότερα από 4 μαθήματα, δεν έχει δικαίωμα επανεξέτασης και χάνει τη χρονιά του. Αντί να αλλάξει εντελώς ο ρόλος και η μορφή του Γυμνασίου και να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο μόρφωσης και ανάπτυξης του πνεύματος των μαθητών μέσω προγραμμάτων, ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές σφαιρική και ολόπλευρη μόρφωση και όχι στείρες κα άχρηστες γνώσεις ή δεξιότητες απαραίτητες για την αγορά εργασίας, μετατρέπεται σε έναν  ακόμη «κόφτη» του δικαιώματος των «δυσμαθών» μαθητών στην εκπαίδευση.

  1.   Άρθρο 5: Αναγραφή χαρακτηρισμού διαγωγής στους τίτλους σπουδών

Κάποτε η απειλή ή ο χαρακτηρισμός της διαγωγής ως κοσμίας ή ακόμη χειρότερα ως «επίμεμπτης» χρησιμοποιούνταν για τον περιορισμό δικαιωμάτων των μαθητών είτε εντός είτε εκτός σχολείου.

Η διαγωγή ως «παιδαγωγική πρακτική» /μηχανισμός ελέγχου της συμπεριφοράς των μαθητών αποτελεί δείγμα της αυταρχικής αγωγής που νομιμοποιεί τις τιμωρικές ποινές και κυρώσεις στο σχολείο. Έρχεται σε αντίθεση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές και κρίνονται όχι μόνο αναποτελεσματικές αλλά και παιδαγωγικά απαράδεκτες (Hoover & Kindsvatter, 1997). Οι πλέον οδυνηρές κυρώσεις θίγουν συνολικά την προσωπικότητα του μαθητή (Γκότοβος, 1995) για αυτό πολλοί παιδαγωγοί προτείνουν τη θέσπιση των κανόνων με συμμετοχικές διαδικασίες (Dewey, 1980). Είναι απαράδεκτο η διαγωγή να  «αναγράφεται επί του τίτλου», κάτι που επηρεάζει και τη ζωή μετά το σχολείο. Παλαιότερα, όσοι αποφοιτούσαν με τον χαρακτηρισμό αυτόν να συνοδεύει τον τίτλο σπουδών τους δύσκολα έβρισκαν τρόπους επαγγελματικής αποκατάστασης, αποκλείονταν άμεσα από τη διεκδίκηση θέσης στο Δημόσιο, ενώ έφεραν και το κοινωνικό στίγμα. Η αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου οδηγεί στην ταμπελοποίηση του μαθητή και την αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αποτελεί αναχρονιστικό μοντέλο, άλλης εποχής, ξεπερασμένης από την ίδια την κοινωνία και την ζωή. «Δεν γίνεται να στιγματίζεται για μια ζωή ένας άνθρωπος για κάτι που έκανε στα εφηβικά του χρόνια. Η επιβολή ενός τέτοιου τιμωρητικού μέτρου ουσιαστικά αποδεικνύει την αποτυχία του σχολείου. ΄Οταν δεν μπορείς να μεταδώσεις στους μαθητές σου βασικές αξίες και καταφεύγεις στην τιμωρία, τότε μεταθέτεις τη δική σου ανικανότητα στα παιδιά (Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ / ΕΦ. ΣΥΝ. 31-3-2017). Οι μαθητές θέλουν στήριξη από ειδικούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και όχι στιγματισμό για μια λάθος νεανική συμπεριφορά. Το σχολείο χτίζεται πάνω στα γερά θεμέλια των δημοκρατικών, ανθρωπιστικών, ενταξιακών και κυρίως παιδαγωγικών αρχών και αξιών. Δεν πρέπει να γίνεται διαχωριστικό και τιμωρητικό. Δεν θα γυρίσουμε στην διαπόμπευση και στο κούρεμα με την «ψιλή» του «τεντιμπόι».

  1. ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ   Άρθρο 10

Ο Π.Ε.Σ.Ε.Α. θεωρεί ότι όλα τα δημόσια σχολεία θα πρέπει να προάγουν την  καινοτομία και την αριστεία και όχι μόνο μερικά. Με τις νέες διατάξεις θεσμοθετούνται τα σχολεία του ταξικού διαχωρισμού, του αποκλεισμού, της ελίτ και της διαφοροποίησης στην εκπαίδευση.

Το Σχέδιο Νόμου δεν λαμβάνει υπόψη  αυτό που ο Μπουρντιέ ονοµάζει «µορφωτικό κεφάλαιο» και ότι «ταξική διαίρεση αναπαράγεται στη σχολική επιλογή» (Φραγκουδάκη Α., Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, ό.π., σ. 92). Ογκώδης βιβλιογραφία μας τεκμηριώνει ότι «αντιµετωπίζοντας όλους τους διδασκόµενους, όσο άνισοι κι αν είναι στην πραγµατικότητα, σαν ίσους µεταξύ τους, ίσους ως προς τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις, το σχολείο οδηγείται στην πράξη να επικυρώνει µε το βάρος της εγκυρότητάς του τις αρχικές ανισότητες στην παιδεία» (Μπουρντιέ Π., «Το συντηρητικό σχολείο: οι ανισότητες στην εκπαίδευση και την παιδεία», στο Φραγκουδάκη Α., Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, ό.π., σ. 374). Παραγνωρίζει πόσο µεγάλο κοινωνικό προνόµιο είναι το µορφωτικό κεφάλαιο που κατέχουν ορισµένοι µαθητές και το ερµηνεύει ως «φυσικό χάρισµα», κλίση, ή υψηλές ικανότητες. Το ιδεολόγηµα της φυσικής ευφυΐας χρησιµοποιείται για να νοµιµοποιήσει τις κοινωνικές ιεραρχίες. Στην ουσία το σχολείο αξιολογεί µε κριτήρια κοινωνικά. Νοµιµοποιεί και ενισχύει την κοινωνική ανισότητα μεταθέτοντας  την ευθύνη της επιτυχίας ή της αποτυχίας αντίστοιχα στα ίδια τα άτοµα.

Άξιο προσοχής στο πολυνομοσχέδιο αποτελεί το σημείο που αναφέρεται ότι «τα Πειραματικά Σχολεία μπορεί να είναι σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης» (άρθ.12) ενώ δεν αναφέρει το ίδιο για τα Πρότυπα Σχολεία. Εύλογο το ερώτημα: είναι παράλλειψη ή σκόπιμα αφήνει περιθώρια στα Πρότυπα Σχολεία να συμπεριλαμβάνονται και Ιδιωτικά Σχολεία;  Όταν μάλιστα τα Πρότυπα Σχολεία σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο αναλαμβάνουν επιτελικό ρόλο και «στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα», στη «διάχυση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών με τη διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των σχολείων της ομάδας όμορων σχολείων» και  στην «πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων». Το Υπουργείο Παιδέιας πρέπει να το διευκρινίσει.

  1. Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, ενισχύουν τον συγκεντρωτισμό, τις ιεραρχικές σχέσεις και το φορμαλισμό. Όλα πρεπει να ελέγχονται και να αξιολογούνται. Ακόμη και ο Κανονισμός του Σχολείου, θέμα της κάθε σχολικής μονάδας που γνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της μέσα στα ελάχιστα πλαίσια αυτονομίας της πρέπει να «εγκριθεί» από τον Συντονιστή Ε.Ε. και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και μελλοντικά να «χτίζεται» σε νόρμες του ΙΕΠ.  Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου γίνεται αξιολογητής και χάνει το ρόλο του παιδαγωγικού καθοδηγητή του εκπαιδευτικού.  Ο Συντονιστής Ε.Ε.  πρέπει να υποστηρίζει, να βοηθά και να συμβουλεύει τον εκπαιδευτικό της τάξης, όχι να αξιολογεί. Ο Σύλλογος διδασκόντων είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση του περιβάλλοντος του σχολείου στον οποίο δουλεύει καθημερινά.

Η κυβέρνηση  αξιοποιεί και επεκτείνει το υπάρχον πλαίσιο που δεν έχει καμία σχέση με την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων αλλά και του ίδιου του έργου του εκπαιδευτικού. Προσπαθεί να ρίξει για άλλη μια φορά την ευθύνη για τις δικές της ελλείψεις και αποτυχίες να επικαιροποιήσει το εκπαιδευτικό σύστημα αφουγκραζόμενη την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από κακοπληρωμένοι θα πρέπει να νιώθουν και τύψεις και να αισθάνονται ανεπαρκείς μέσω μια σκληρής και άδικης αξιολόγησης. Έτσι θα γίνει εύκολη η κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών με διάφορα κριτήρια και ειδικά με τα «εκπαιδευτικά αποτελέσματα».

7. Ο Π.Ε.Σ.Ε.Α. θεωρεί ότι ο «εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης» είναι ο δάσκαλος της τάξης και όχι κάποιος που του ανατέθηκε ο ρόλος γραφειοκρατικά. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού εμπιστοσύνης ειδικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα προκαλέσει σύγχυση σε γονείς και μαθητές, καθώς καλούνται να εμπιστευθούν  έναν εκπαιδευτικό διαφορετικό από τον δάσκαλο της τάξης, ο οποίος έχει την ευθύνη των μαθητών του καθ’ ολη την σχολική χρονιά. Τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού εμπιστοσύνης όπως περιγράφονται στη ρύθμιση, υπερβαίνουν το ρόλο του εκπαιδευτικού τάξης και του δίνουν δυνητικά πολλαπλούς ρόλους άλλων ειδικοτήτων και σε πολλές περιπτώσεις  αυτοβούλως χωρίς τη συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων, αφού θα μπορεί να «ενεργεί και με δική του πρωτοβουλία, εφόσον υποπέσει στην αντίληψή του κατάσταση η οποία χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης» ακόμα και σε θέματα σχολικής κινητικότητας (;) και συμβουλευτικής γονέων!  Στο ελληνικό σχολείο υπάρχει ο υπεύθυνος για την διασύνδεση με τα ΠΕΚΕΣ και με το ΚΕΣΥ που αποτελούν τους αρμόδιους  εκπαιδευτικούς φορείς  για την διεπιστημονική αντιμετώπιση παιδαγωγικών θεμάτων καθώς και την υποστήριξη μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Η διάταξη αυτή είναι  αντιγραφή από εκπαιδευτικα συστήματα του εξωτερικού όπου ο θεσμός λειτουργεί σε πολύ διαφορετικές κοινωνικοπολιτισμικές πραγματικότητες από την ελληνική. Σε αυτά τα συστήματα ο Δάσκαλος Εμπιστοσύνης εκπαιδεύεται και επιμορφώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με Πιστοποίηση του ρόλου του.

  1. Άρθρο 47 Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.).

Η κατά προτεραιότητα κάλυψη στην Ειδική Αγωγή των κενών στα Ειδικά Σχολεία με έναν τρόπο που μόνο προβλήματα δημιουργεί και αδιαφορεί για τις επιθυμίες και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών φανερώνει την πραγματική διάθεση του νομοθέτη. Έρχεται σε αντίθεση με τον ν. 4186/2013 όπου με σαφήνεια ορίζεται ότι «Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και για τους τομείς, τις ειδικότητες, τους κλάδους τις αναθέσεις μαθημάτων, τους υπεύθυνους εργαστηρίων, την πρακτική άσκηση, τους σχολικούς συνεταιρισμούς, τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή» καθώς και της   Υ.Α.135935/Ε1/23-08-2016  σύμφωνα με την οποία «η διαδικασία τοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα Τμήματα Ένταξης ακολουθεί τα ισχύοντα περί αποσπάσεων εντός ΠΥΣΠΕ».

Η νέα ρύθμιση κινείται στη λογική διαχωρισμού γενικής και ειδικής εκπαίδευσης όπου μπορούν να ισχύουν άλλα κριτήρια μη λαμβάνοντας υπόψη τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στις υπηρεσιακές μεταβολές. Υποδηλώνει όμως και την απαξίωση και επιφανειακή ενασχόληση με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αφήσει κενά σε Τμήματα Ένταξης και την μείωση των διορισμών αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών εφαρμόζοντας τις αμφισβητούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα Τμήματα Ένταξης της προηγούμενης κυβέρνησης αφού:

-διευρύνει τη σχολική περιφέρεια των Τμημάτων Ένταξης,

-αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς  που  δεν  συμπληρώνουν  το  διδακτικό  τους  ωράριο  και  στη  σχολική μονάδα, που υπηρετούν, να δύναται  να  συμπληρώνουν  το  διδακτικό  τους  ωράριο όπου υπάρχουν εγκεκριμένα αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη μαθητών για  την  υποστήριξη αυτών,

– αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μαθητές/τριες συστεγαζόμενων σχολείων ή σε προγράμματα παράλληλης στήριξης του σχολείου τους ή όμορου σχολείου ύστερα από απόφαση του/της οικείου/ας Διευθυντή/ ντριας Εκπαίδευσης (ΦΕΚ 1088/2-4-2019).

 Για άλλη μια φορά δεν παρουσιάζεται ένα ενιαίο νομοσχέδιο Ειδικής και Γενικής Αγωγής που να απαντά στα υπαρκτά προβλήματα του κλάδου και να δημιουργεί τις κατάλληλες και αναγκαίες συνθήκες και ένα πραγματικά ενταξιακό, συμπεριληπτικό και λαϊκό Δημόσιο σχολείο.

  1. Επί του άρθρου 49 και την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα:

Μόλις το 2019 ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής , κατά πλειοψηφία στον  ν. 4589 (NAI από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΠΑΡΩΝ  Χ.Α. και Ποτάμι),  η τροπολογία με την οποία μειώνεται σταδιακά από το σχολικό έτος 2019-20 κατά τρεις   (22 αντί 25 που ισχύει), ο μέγιστος αριθμός νηπίων /προνηπίων και μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, αντίστοιχα και επανακαθορίστηκει η σχετική διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση υπέρβασης του εν λόγω μέγιστου αριθμού μαθητών. Στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ότι «οι αλλαγές του παρόντος άρθρου κρίνονται κατά λογική αναγκαιότητα επιβεβλημένες». Η λογική από μόνη της δεν μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε την αλήθεια. Χρειαζόμαστε επιστημονική έρευνα. Και η αναγκαιότητα «είναι η ανύπαντρη μητέρα της επινοητικότητας» (Φλαν Ο’ Μπράιαν, Ο τρίτος αστυφύλακας, Αλεξάνδρεια).

Καταργείται και η παράγραφος 19 του πδ 79/2017 που όριζε ότι «Σε κάθε περίπτωση, σε δημοτικά σχολεία με λειτουργικότητα από επταθέσιο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δώδεκα (12) ανά τμήμα» και αντικαθίσταται με ελάχιστο όριο το είκοσι (20) μαθητές ανά τμήμα.

Αγνοούνται επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία «ο αριθμός ατόμων σε έναν ορισμένο χώρο επιδρούν στον ψυχισμό και τη συμπεριφορά του υποκειμένου και ιδιαίτερα των παιδιών, διότι στην ηλικία αυτή αναπτύσσονται νοητικά και κοινωνικά μέσα από τις κοινωνικές τους συναναστροφές, οι οποίες διαμορφώνονται σε σημαντικό βαθμό από στοιχεία του περιβάλλοντος στο οποίο δρουν» (Ματσαγγούρας, 1988: 22, 32-33 Οργάνωση και διεύθυνση της σχολικής τάξης: θεωρία και πράξη της οργανωτικής διδακτικής. Αθήνα: Γρηγόρη).

 Η επίκληση ότι η ρύθμιση λαμβάνει υπόψη τους κανόνες της παιδαγωγικής επιστήμης όπου θεωρεί αναγκαίο την αυξημένη παρουσία μαθητών στην τάξη, μας γυρίζει στο παρελθόν, είναι και επιστημονικά και μεθοδολογικά εσφαλμένη, διότι αναφέρεται σε διαφορετικές εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές, διδακτικές, επιστημονικές και κοινωνικές συνθήκες. Σήμερα είναι αναγκαίος ένας μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη-τμήμα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και η ευχέρεια στον εκπαιδευτικό να παρεμβαίνει εξατομικευμένα και, προπάντων, παιδαγωγικά και να παίρνει εκείνα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων του σχολείου, προς όφελος της προόδου και της ευημερίας τόσο του μαθητή όσο και της ίδιας της κοινωνίας. Αυτό συνεπάγεται ότι για τις τάξεις Α’ και Β’ Δημοτικού παιδαγωγικά ευκταίος αριθμός μαθητών ανά τάξη-τμήμα θεωρείται οι 15,  για τις άλλες τάξεις Δημοτικού οι 20 και για το Γυμνάσιο και το Λύκειο οι 25. (Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Καθηγητής Σχ. Παιδαγωγικής Παν/μίου Ιωαννίνων. https://tvxs.gr/news/paideia/o-arithmos-ton-mathiton-ana-taksi-simantiko-kritirio-gia-tin-parexomenis-e).

Η αίθουσα αποτελεί νοητά ένα χώρο των µαθητών, όπου αλληλεπιδρούν και συµβιώνουν µε άλλους συµµαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο συνωστισµός µαθητών που συχνά συναντάµε στις σχολικές αίθουσες, έχει επιπτώσεις στην ψυχοπαθολογία και γενικά στην προσωπικότητά τους, καθώς ο προσωπικός – ζωτικός χώρος που τους περιβάλλει γίνεται ασφυκτικός (Hall, E.T., 1963 A system for the notation of proxemic behavior. American Anthropoligist, 65, 1003-1026).

            Επίσης, η Μιχαηλίδου –Παπαδάκη (1996) σηµειώνει ότι το περιοριστικό περιβάλλον για µεγάλο διάστηµα προκαλεί υπερδιέγερση και διαταραχές στον ψυχισµό και στη συµπεριφορά (Παπαδάκη –Μιχαηλίδη, E. (1996) Η σιωπηλή γλώσσα των συναισθηµάτων. Αθήνα: εκδ. Ελληνικά Γράµµατα).

Επιπλέον, σηµαντικό ρόλο στη συµπεριφορά, αλλά και στην επίδοση των µαθητών παίζει ο δοµηµένος χώρος του σχολείου. Το κτίριο και οι αίθουσες διδασκαλίας ανάλογα µε το µέγεθος και την πυκνότητα συνύπαρξης µαθητών (πολλοί µαθητές σε µια αίθουσα), οι ειδικοί χώροι για τη διδασκαλία ορισµένων µαθηµάτων (π.χ. εργαστήριο χηµείας, αίθουσα εκδηλώσεων, γυµναστήριο), το µεγάλο ή το µικρό προαύλιο στο οποίο οι µαθητές µπορούν να παίξουν, να αλληλεπιδράσουν και να αθληθούν, προδιαθέτουν, ανάλογα µε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, τη συµπεριφορά, την κοινωνικότητα και την επίδοση των µαθητών και προκαλούν συχνά τις ανάλογες αντιδράσεις (Παπαγεωργίου, 1998˙ Μαυρογιώργος, 1983). Μαυρογιώργος, Γ. (1983) Η κατανοµή και η χρήση του σχολικού χώρου ως δείκτες αυταρχικών δοµών στην οργάνωση της σχολικής ζωής. Σύγχρονη Εκπαίδευση, 14, 19- 28. Παπαγεωργίου, Γ. (1998) Κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν αθροιστικά την επιθετική συµπεριφορά των παιδιών. Το σχολείο και το σπίτι, 51, 408-409).

Το Νέο Πολυνομοσχέδιο στηρίζεται και επικαλείται μια μονοσήμαντη ανάγνωση της πραγματικότητας – τεχνική της χειραγώγησης της αλλαγής- παραγνωρίζοντας τη συσσωρευμένη διεθνή παιδαγωγική εμπειρία και  τις  θεμελιώδεις αρχές της εκπαίδευσης. Επανέρχεται η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού  με στόχο να κατοχυρωθεί ως μια πάγια και διαρκής διαδικασία ανακατανομής του προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες της διοίκησης που στην εκπαίδευση μεταφράζεται  «να δούμε πόσους καθηγητές και δασκάλους χρειαζόμαστε και πού τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του δημοσίου μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας». Οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις οικοδομούν ένα πανοπτικό μοντέλο στην εκπαίδευση  που όλοι ελέγχουν όλους μέσα από άκρως ιεραρχικές και εξουσιαστικές σχέσεις διευρύνοντας την ήδη θεσμοθετημένη  αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού προκειμένου μαζί με την κινητικότητα να επιτευχθεί ο στόχος:  «να πετύχουμε τις βέλτιστες δυνατές υπηρεσίες προς τον πολίτη με το μικρότερο δυνατό κόστος» (Ομιλία Α. Μανιτάκη στο Ελληνο – Αμερικανικό επιμελητήριοΣτις 21 Ιουνίου 2012  – Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α. ζητά να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο και να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα, ώστε να διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα και η διαχρονικότητα του δημόσιου χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος. Το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στους διορισμούς στην Ειδική Αγωή και Εκπαίδευση και να λάβει όλα τα απαραίτητα  μέτρα ώστε οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων  και οι οικογένειές τους να έχουν ασφαλή πρόσβαση στις αναγκαίες για αυτούς  θεραπείες, καθώς και να λαμβάνουν  την εκπαιδευτική/ψυχολογική/κοινωνική  υποστήριξη για όσο καιρό παραμένουν κλειστά τα σχολεία.

Η πάγια θέση του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής  στα πλαίσια του Συντάγματος, της Πολιτικής και της Νομοθεσίας είναι ότι το Ελληνικό Κράτος έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίζει τη γενική, την ειδική και την επαγγελματική εκπαίδευση ως έναν καθολικό και ενιαίο θεσμό. Οι γενικές και ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου και όταν απαιτούνται για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές και διαχωριστικές, αλλά θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της γενικής εκπαίδευσης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.

Πηγή

www.eidikospaidagogos.gr

Διαβάστε επίσης:

WEBINAR: Αποκτήστε Πιστοποιημένη Επάρκεια στη ΔΕΠΥ από τη Unicert σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά

Share
0
Fotis Papanastasiou
Fotis Papanastasiou

Σχετικά άρθρα

27/06/2022

Άσκηση εμπλουτισμού λεξιλογίου: “Τι κάνω με…”


Περισσότερα
20/06/2022

Τετράδιο Δραστηριοτήτων για το καλοκαίρι (Υλικό για εκτύπωση)


Περισσότερα
08/06/2022

Ακούω και εκτελώ οδηγίες (Υλικό για εκτύπωση)


Περισσότερα
01/06/2022

Παραγωγή Γραπτού Λόγου με Τεχνικές Καθοδήγησης (+Υλικό για εκτύπωση)


Περισσότερα

Instagram

♥️Valentine’s ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ♥️ ✨2 ΝΙΚΗΤΕΣ✨Πριν 2 ημέρες ενημερωθήκαμε από τον εκδοτικό ότι κυκλοφόρησε η 4η έκδοση του 

«365 / Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες»

του 4ου Book•project του 

υπ.Δρ.Φώτη Παπαναστασίου 
@fotis_papanastasiou_official 

Ειδικού Παιδαγωγού/Συγγραφέα

♥️Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί η Αγάπη σας μας πάει ψηλά♥️

Η Αγάπη όμως επιστρέφεται 😉

Με αφορμή τη Valentine’s Day σας κάνουμε #δώρο 2 βιβλία «365» 💚💜

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:
2 τυχεροί θα κερδίσουν από 1 αντίτυπο του βιβλίου «365»ακολουθώντας τα παρακατω βήματα 👇:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

🔺FOLLOW
🔹 @fotis_papanastasiou_official

🔹 @eidikos_paidagogos

♥️ Like στη φωτογραφία του διαγωνισμού. ⠀⠀
 💚 Tag 1 φίλο/σχόλιο (πολλαπλά σχόλια δεκτά με διαφορετικά Tag κάθε φορά).⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨Προαιρετική κοινοποίηση σε story για έξτρα συμμετοχή✨
⠀⠀

🔸Ο διαγωνισμός διαρκεί 13/02-17/02/22.
Ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.⠀
🔸Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε insta story & θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα. Θα πρέπει να επικοινωνήσει εντός 2 ημερών αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔸Ο νικητής του διαγωνισμού αποδέχεται την επεξεργασία  των προσωπικών του δεδομένων για τους σκοπούς του διαγωνισμού.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔸Το δώρο ο νικητής εάν μένει στην Αττική θα το παραλάβει από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΠΕΔΙΟ στην Αθήνα, εάν μένει εκτός Αττικής θα σταλεί στη δ/νση του από τις @pedio_books 

#διαγωνισμός #διαγωνισμος #διαγωνισμοί #βιβλία #specialbook #giveawaygreece #δωρο #instabook #instabookstagram #bookstagrammer #instagiveaway #instagramers #giveawaygr #allgiveaways 

✨Καλή επιτυχία σε όλ@✨🤞🍀
🗝30 “κλειδιά” για να “ξεκλειδώσετε” ένα παιδί με ΔΕΠΥ. Αρθρο του υπ. Δρ. Φώτη Παπαναστασίου. 
@fotis_papanastasiou_official 

🗝Πάμε να θυμηθούμε ένα άρθρο που αγαπήσατε,με τα 30 «κλειδιά» για να ξεκκλειδώσουμε τη ΔΕΠΥ 😉

🗝Τα παιδιά με ΔΕΠΥ, δηλαδή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας, παρουσιάζουν μια διαταραχή,
η οποία μπορεί να εκδηλώνεται είτε μεμονωμένα είτε να συνυπάρχει με άλλη διαταραχή, όπως πχ τη δυσλεξία (περίπτωση συννοσηρότητας). 

🗝Και στις δυο περιπτώσεις η παρουσία της, με τα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν και πλαισιώνουν το κλινικό προφίλ του παιδιού, παρεμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή και τη συνεργασία με τους συμμαθητές του στη τάξη. 

🗝Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούν 30 τρόποι, 30 «κλειδιά» 
που μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να βοηθήσει το παιδί ή τον/την μαθητή/τρια με ΔΕΠΥ. 

💜Στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και τη Γονεικότητα δεν είστε μόνοι 😊

💚Ελάτε μαζί μας γιατί…
Μαζί τα Αλλάζουμε ΟΛΑ!!!
#μαζί_τα_αλλάζουμε_όλα 

#φώτηςπαπαναστασίου #fotispapanastasiou #ειδικοςπαιδαγωγος #eidikos_paidagogos #σχολειο #specialbook #δασκαλος #παιδιά #μαθησιακές_δυσκολίες #δεπυράζει #δεπυράζει #μαθησιακέςευκολίες #μαθησιακές_ευκολίες #σχολείο #μαθητές #δεπυ #μαθησιακέςευκολίες #μαθησιακές_ευκολίες
✨FRiYAY•LiVE✨ Σήμερα 11/02 στις 19 ✨FRiYAY•LiVE✨ Σήμερα 11/02 στις 19:00 έχουμε το 3ο μας FRIYAY•LIVE με τον ει-ΔΙΚΟ σας Παιδαγωγό 
Φώτη Παπαναστασίου
@fotis_papanastasiou_official 😁

📍Σήμερα στο live της Νέα μας Στήλης
“FRIYAY•LIVE”
#friyayalive 

θα μιλήσουμε για ένα θέμα που σας απασχολεί αρκετά 

📍 «Τα Αναπτυξιακά Ορόσημα των Παιδίων» 

✏️Τι και πότε θα πρέπει να έχει κατακτήσει ένα παιδί σε 
🔹κινητικό 
🔹λεκτικό
🔹κοινωνικό
🔹και γνωστικό επίπεδο;

✏️Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί;

✏️Καλεσμένος για να απαντήσουμε σε όλα αυτά αλλά και σε πολλά ερωτήματα σας θα έχουμε τον 
Αναπτυξιολόγο-Παιδίατρο
Ανδρέα Πετρόπουλο
@petropoulos.anaptixiologos 

📍Αφήστε μας σε σχόλιο κάτω από το post ή στείλτε μας μέσω του σχετικού story που έχουμε αναρτήσει ό,τι σας απασχολεί, ερωτήματα, απορίες, ακόμα και συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με το θέμα του live μας. 

📍Η ομάδα μας θα τα ομαδοποιήσει και κατηγοριοποιήσει και θα τα προωθήσουμε στον ει-ΔΙΚΟ σας Παιδαγωγό Φώτη Παπαναστίου
@fotis_papanastasiou_official 
για να απαντηθούν στο live μας 😊

💜Ελάτε μαζί μας γιατί στο ταξίδι της Ειδικής Αγωγής, της Εκπαίδευσης και της Γονεϊκότητας δεν είστε μόνοι. 

Μαζί τα Αλλάζουμε ΟΛΑ!!!
#μαζί_τα_αλλάζουμε_όλα 

#unstoppable 

#fotispapanastasiou #φώτηςπαπαναστασίου #σχολειο #live #instalives #instalive #friyay #friyaylive 
#mathisiakeseukolies #mathisiakes_dyskolies #αυτισμός  #autismo💙 #dyslexia #kids #μαθησιακέςευκολίες #parenting #teachersofinstagram #teacherlife #school #eidikiagwgi #specialeducationteacher #specialeducationclassroom #specialeducationteachers #eidikidiapaidagwgish #specialeducationalneeds #forparents
Tip Of The Day⭐️🤗 Η στήλη που α Tip Of The Day⭐️🤗 Η στήλη που αγαπήσατε από την πρώτη μέρα που αναρτήθηκε. 😊❤️

Κάθε εβδομάδα, 
Δευτέρα και Πέμπτη

ο Ει-δικός σας Παιδαγωγός 

υπ. Δρ. Φώτης Παπαναστασίου
@fotis_papanastasiou_official 

θα να είναι κοντά σας με τη συμβουλή της ημέρας. 
“Tip Of The Day”. 
#tipoftheday 🤗🤗

Στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση & στο ταξίδι της γονεϊκότητας δεν είστε μόνοι.
Ελάτε μαζί μας γιατί…
Μαζί τα Αλλάζουμε ΟΛΑ!!!
#μαζί_τα_αλλάζουμε_όλα 

#staybyourside 🤗

#unstopable #unstoppable 

#fotispapanastasiou #φωτηςπαπαναστασιου #ειδικοςπαιδαγωγος #ειδικος_παιδαγωγος #φώτηςπαπαναστασίου #tip #tipoftheday #newtip #specialeducationteacher #specialeducation #ειδικηαγωγη #specialkids #specialschool #specialteacher #specialparents #μαθησιακεςευκολιες #μαθησιακές_δυσκολίες #tips #mathisiakeseukolies #depyrazei  #tipoftheweek #tipfortheday #tipoftheday #teacherstips #tipfortheday #parentstips #eidikospaidagogos
⭐️ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ με 3 ΝΙΚΗΤΕΣ ⭐️ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ με 3 ΝΙΚΗΤΕΣ!!!
Το eidikospaidagogos.gr σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ 
@pedio_books 
διοργανώνουμε διαγωνισμό με 3 ΝΙΚΗΤΕΣ με #δώρο το βιβλίο

📘 «Σύνδρομο Asperger-
Ένας πλήρης οδηγός»

📍Δηλώστε συμμετοχή 
ακολουθώντας τα παρακάτω  βήματα 👇:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

🔺FOLLOW:
🔹 @fotis_papanastasiou_official 
🔹 @eidikos_paidagogos 
🔹 @pedio_books 

🔸Like στη φωτογραφία του διαγωνισμού.

🔸Tag 1 φίλο/σχόλιο (πολλαπλά σχόλια δεκτά με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Tag/φορά).⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨κοινοποίηση σε story για έξτρα συμμετοχή κάνοντας μας tag. 😉

🔸Ο διαγωνισμός διαρκεί 
09/02-21/02/22

Ισχύει για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.⠀
🔸Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε story & θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν εντός 2 ημερών.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔸Οι νικητές αποδέχονται την επεξεργασία  των προσωπικών τους δεδομένων για τους σκοπούς του διαγωνισμού.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔸Τα Δώρα θα σταλούν στους νικητές από τις @pedio_books 
εάν μένουν εκτός Αττικής. 
Εάν μένουν στην Αττική θα το παραλάβουν οι ίδιοι από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΠΕΔΙΟ, Λυκαβηττού 1 & Ακαδημίας (Αθήνα)😊

⭐️Καλή επιτυχία 🤗❤️

Σύνοψη βιβλίου 

Το σύνδρομο Asperger είναι μια από τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος που αφορά μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Στο βιβλίο αυτό ο διεθνούς φήμης κλινικός ψυχολόγος & ειδικός σε θέματα αυτισμού Tony Attwood περιγράφει αναλυτικά το σύνδρομο & δίνει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα παιδιά, οι έφηβοι & οι ενήλικοι με σύνδρομο Asperger σε όλους τους τομείς της ζωής τους. 

Με απλό αλλά επιστημονικό λόγο, & στηριζόμενος στα ερευνητικά δεδομένα & στην πλούσια κλινική εμπειρία του, ο συγγραφέας παρέχει στους επαγγελματίες, στους γονείς, στα ίδια τα άτομα με σύνδρομο Asperger & σε κάθε ενδιαφερόμενο έναν πλήρη οδηγό με όλες τις επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το σύνδρομο.

#διαγωνισμος #δωρα #διαγωνισμοί #διαγωνισμοι #instagiveaway #βιβλίο #δώρο #instabook #aspergers #παιδί #γονεις #εκπαιδευτικοί #books #booksforkids #γονείς #αυτισμός
✨ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «365»✨ Το @ ✨ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «365»✨ Το @allaboutparents.gr στην ιστοσελίδα του www.allaboutparents.gr παρουσιάζει και προτείνει το νέο βιβλίο bestseller του υπ. Δρ. Φώτη Παπαναστασίου 

«365-Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες» 

“…Ο πολύτιμος ρόλος της θετικής ανατροφής.

💚 Βασιζόμενο στη θετική ανατροφή, μια σύγχρονη προσέγγιση που επιτρέπει στους γονείς να αναπτύξουν και να διατηρήσουν ισχυρούς δεσμούς με το παιδί σε όλα τα στάδια της αναπτυξιακής του πορείας, το βιβλίο 365 – Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες διαρθρώνεται σε 12 μήνες, καθένας από τους οποίους είναι αφιερωμένος σε έναν τομέα-στόχο που θα πρέπει να κατακτήσουν οι γονείς, όπως είναι η αποτελεσματική επικοινωνία, η θετική πειθαρχία, η οριοθέτηση, ο ποιοτικός χρόνος, η συνεργασία, η συναισθηματική αγωγή, η αυτοεκτίμηση κα πολλοί ακόμη.

💜 Κάθε τομέας-στόχος, που παρουσιάζεται με τρόπο αναλυτικό και εύληπτο, κρίνεται εξίσου σημαντικός για την ανατροφή του παιδιού. Ολοκληρώνοντας κάθε μήνα, οι αναγνώστες θα βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στον μελλοντικό εαυτό τους ως θετικοί γονείς.

💚 Δεν είναι ένα κλασικό βιβλίο µε εύκολες λύσεις και κοινότοπες νουθεσίες που επιδιώκει να σου πει τι πρέπει να κάνεις ως γονέας και τι όχι.

💜 Σκοπός του βιβλίου είναι να παρουσιάσει ορισµένες ιδέες και να σου προσφέρει συµβουλές που θα σε βοηθήσουν στη διαµόρφωση συναισθηµατικά υγιών και υπεύθυνων παιδιών. 

💚 Απώτατος σκοπός είναι η οικοδόµηση µιας δεµένης και υγιούς οικογένειας, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά θα νιώθουν αναπόσπαστα και δηµιουργικά µέλη της.
Το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει ένα πολύτιµο εργαλείο, µια πυξίδα απαραίτητη στο µοναδικό ταξίδι κάθε γονέα για το µεγάλωµα υγιών και ευτυχισµένων παιδιών.”

💜 Διαβάστε όλη την παρουσίαση του βιβλίου στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.allaboutparents.gr/protaseis-vivlion/gine-pio-thetikos-goneas-se-365-imeres-p/

#365 #φώτηςπαπαναστασίου #fotispapanastasiou #365_by_fotis_papanastasiou #allaboutparentsgr #eidikospaidagogos #eidikos_paidagogos #specialbook #parenting #γονεις #γονείς #παιδιά #παιδι #bestsellerbook #newbook
Tip Of The Day⭐️🤗 Η στήλη που α Tip Of The Day⭐️🤗 Η στήλη που αγαπήσατε από την πρώτη μέρα που αναρτήθηκε. 😊❤️

Κάθε εβδομάδα, 
Δευτέρα και Πέμπτη

ο Ει-δικός σας Παιδαγωγός 

υπ. Δρ. Φώτης Παπαναστασίου
@fotis_papanastasiou_official 

θα να είναι κοντά σας με τη συμβουλή της ημέρας. 
“Tip Of The Day”. 
#tipoftheday 🤗🤗

Στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση & στο ταξίδι της γονεϊκότητας δεν είστε μόνοι.
Ελάτε μαζί μας γιατί…
Μαζί τα Αλλάζουμε ΟΛΑ!!!
#μαζί_τα_αλλάζουμε_όλα 

#staybyourside 🤗

#unstopable #unstoppable 

#fotispapanastasiou #φωτηςπαπαναστασιου #ειδικοςπαιδαγωγος #ειδικος_παιδαγωγος #φώτηςπαπαναστασίου #tip #tipoftheday #newtip #specialeducationteacher #specialeducation #ειδικηαγωγη #specialkids #specialschool #specialteacher #specialparents #μαθησιακεςευκολιες #μαθησιακές_δυσκολίες #tips #mathisiakeseukolies #depyrazei  #tipoftheweek #tipfortheday #tipoftheday #teacherstips #tipfortheday #parentstips #eidikospaidagogos
Η Pedio Seminars σε συνεργασία με Η  Pedio Seminars σε συνεργασία με το eidikospaidagogos.gr διοργανώνει Πρακτικό Σεμινάριο (Webinar) με θέμα:

«Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες – Αξιολόγηση και Τεχνικές Παρέμβασης» 

Διεξαγωγή

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Διάρκεια 

10.00 π.μ. – 4:00 μ.μ. (6 ώρες)

INFO – εγγραφές
📍Link in Bio

ή
📍 συμπληρώστε τη φόρμα στο τέλος του άρθρου στην ιστοσελίδα μας. 

Για πληροφορίες/ερωτήσεις καλέστε στο 6945184112

Κόστος σεμιναρίου: 90 €

Πολιτική Εκπτώσεων:

📍Ομαδική εγγραφή (3 ατόμων & άνω): 80€
📍Άνεργοι: 80€

Στις τιμές συμπεριλαμβάνονται:

📍το βιβλίο «Μαθησιακές Ευκολίες» του κου Παπαναστασίου Φώτη
📍η επάρκεια επαγγελματικών γνώσεων
📍τα έξοδα των εξετάσεων
📍 ο Φ.Π.Α.
📍Θα δοθεί Επάρκεια Επαγγελματικών Γνώσεων για παρέμβαση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.

Η Επάρκεια θα δοθεί μετά από τη διεξαγωγή εξετάσεων βασισμένες στο σεμινάριο και στο βιβλίο «Μαθησιακές Ευκολίες»

Εισηγητής:

Υπ. Δρ. Φώτης Παπαναστασίου

Ειδικός Παιδαγωγός / Συγγραφέας – MSc Σχολική Ψυχολογία (eidikospaidagogos.gr)

Στόχος Επιμόρφωσης: Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να μπορούν να κατανοούν τη φύση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών και τη διαδικασία της διαγνωστικής αξιολόγησης. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε πρακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης και παρέμβασης σε παιδιά με ΕΜΔ. Θα παρουσιαστούν ασκήσεις παρέμβασης κι υποστήριξης και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτές.

#webinar #webinars #fotispapanastasiou #φώτηςπαπαναστασίου #σεμινάριο #σεμινάρια #σχολειο #δασκαλος #εκπαίδευση #εκπαιδευτικοί #eidikos_paidagogos #eidiki_diapaidagogisi
✨FRIYAY•LIVE✨Σήμερα 4/2 στις 19:00 ✨FRIYAY•LIVE✨Σήμερα 4/2 στις 19:00 έχουμε ραντεβού 😊

✨FRIYAY•LIVES με τον ει-ΔΙΚΟ σας Παιδαγωγό 
Φώτη Παπαναστασίου
@fotis_papanastasiou_official 😁

📍Σήμερα στο 2ο live μας με τη Νέα μας Στήλη 
“FRIYAY•LIVE”
#friyayalive 

θα μιλήσουμε για ένα θέμα που σας απασχολεί αρκετά και… ίσως μπρερδεύει αρκετούς τα τελευταία χρόνια. 

📍ΔΥΣΛΕΞΙΑ 
#δυσλεξία 

📍Αφήστε μας σε σχόλιο ή στείλτε μας μέσω του σχετικού story που έχουμε αναρτήσει ό,τι σας απασχολεί, ερωτήματα, απορίες, ακόμα και συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με το θέμα του live μας. 

Η ομάδα μας θα τα ομαδοποιήσει και θα τα κατηγοριοποιήσει και θα τα προωθήσουμε στον ει-ΔΙΚΟ σας Παιδαγωγό Φώτη Παπαναστίου
@fotis_papanastasiou_official 
για να απαντηθούν στο live μας 😊

💜Ελάτε μαζί μας γιατί στο ταξίδι της Ειδικής Αγωγής, της Εκπαίδευσης και της Γονεϊκότητας δεν είστε μόνοι. 
Μαζί τα Αλλάζουμε ΟΛΑ!!!
#μαζί_τα_αλλάζουμε_όλα 

#unstoppable 

#fotispapanastasiou #φώτηςπαπαναστασίου #σχολειο #live #instalives #instalive #friyay #friyaylive 
#mathisiakeseukolies #mathisiakes_dyskolies #αυτισμός  #autismo💙 #dyslexia #kids #μαθησιακέςευκολίες #parenting #teachersofinstagram #teacherlife #school #eidikiagwgi #specialeducationteacher #specialeducationclassroom #specialeducationteachers #eidikidiapaidagwgish #specialeducationalneeds #forparents
Περισσότερα... Ακολούθησε μας

Youtube

Ο Υπ. Δρ. Φώτης Παπαναστασίου (Ειδικός Παιδαγωγός/Συγγραφέας) καλεσμένος στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα;» στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN με τη γνωστή παρουσιάστρια Μπέττυ Μαγγίρα μας μίλησε για το νέο του βιβλίου bestseller «365 - Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες» & για τη Θετική Γονεϊκότητα (Positive Parenting).

Το βιβλίο best seller "365" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ και είναι το πρώτο διαδραστικό βιβλίο γονεϊκότητας σε Ελλάδα και Κύπρο!! 
Κυκλοφορεί με 2 εξώφυλλα μωβ & βεραμάν (πράσινο) για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει!! Είναι υποψήφιο για το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς στην κατηγορία "Ευ ζην" στα Public Book Awards 2022. 

Μπορείτε να το ψηφίσετε και να το υποστηρίξετε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.publicbookawards.gr/2022/vote2022.php?auto=1&CatID=8&id=1580

Μπορείτε να παραγγείλετε το "365" πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3LvoJXS

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας για να ενημερώνεστε πρώτοι: https://www.youtube.com/channel/UC8lDG4QBS8lWxhLvCKKOV7g

Official Website: https://eidikospaidagogos.gr/

Ακολουθήστε μας στο Instagram: 1. https://www.instagram.com/fotis_papanastasiou_official/ 2. https://www.instagram.com/eidikos_paidagogos/

Κάντε LIKE στη Σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/eidikospaidagogos.gr/

#positive_parenting #365 #opentv #fotis_papanastasiou #ειδικός_παιδαγωγός
OPEN TV: Ο Φώτης Παπαναστασίου μας μιλά το νέο του βιβλίο "365" & τη θετική γονεϊκότητα
YouTube Video VVU4bERHNFFCUzhsV3hoTHZDS0tPVjdnLjBnWXptT1UtYzZn
Ένα σημαντικό ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού, περίπου 5%-9%, αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά. Αν κι έχει καθιερωθεί ο όρος «δυσαριθμησία» για να περιγράψει αυτές τις δυσκολίες, δεν είναι πλέον δόκιμος. Στο 5ο επεισόδιο του 3ου κύκλου της εκπομπής μας "Μαθησιακές Ευκολίες" μιλάμε για την Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία στα Μαθηματικά. Αναλύουμε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της εκδήλωσής της και ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν γονείς και εκπαιδευτικούς.

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής μας έχουν υπότιτλους για τους φίλους μας με προβλήματα ακοής.

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη & τη φιλοξενία:
Το Πρότυπο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών "Παιδίων Πλεύση" Γρηγορίου Λαμπράκη 407, Κερατσίνι - 2130433829 http://www.paidionplefsi.gr/ 

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας για να ενημερώνεστε πρώτοι:
https://www.youtube.com/channel/UC8lDG4QBS8lWxhLvCKKOV7g

Official Website: https://eidikospaidagogos.gr/

Ακολουθήστε μας στο Instagram:
1. https://www.instagram.com/fotis_papanastasiou_official/
2. https://www.instagram.com/eidikos_paidagogos/

Κάντε LIKE στη Σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/eidikospaidagogos.gr/

Ευχαριστούμε για το μακιγιάζ: 
Σουπιάδου Ειρήνη: https://www.instagram.com/eirinisp___/?igshid=1oap0h9lcdg74

#mathimatika #dysarithmisia #mathisiakesdyskolies #mathisiakeseukolies #fotispapanastasiou #eidikospaidagogos
"Μαθησιακές Ευκολίες" - Μαθησιακή Δυσκολία στα Μαθηματικά: Αίτια & Συμπτώματα | Ειδικός Παιδαγωγός
YouTube Video VVU4bERHNFFCUzhsV3hoTHZDS0tPVjdnLmc5NnAzd1YxRWcw
Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, όπως είναι η δυσλεξία, συνήθως γίνονται αντιληπτές από γονείς και εκπαιδευτικούς στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Ωστόσο, οι ενδείξεις για την παρουσία τους είναι δυνατό να εμφανιστούν ακόμα και κατά την προσχολική ηλικία. Η πρώιμη ανίχνευση των Μαθησιακών Δυσκολιών είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον του παιδιού σε ακαδημαϊκό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Στο 4ο επεισόδιο του 3ου κύκλου της εκπομπής μας «Μαθησιακές Ευκολίες» παρουσιάζουμε τις πρώιμες ενδείξεις των Μαθησιακών Δυσκολιών & τα συμπτώματα που γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσέξουν.

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής μας έχουν υπότιτλους για τους φίλους μας με προβλήματα ακοής.

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη & τη φιλοξενία:
Το Πρότυπο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών "Παιδίων Πλεύση" Γρηγορίου Λαμπράκη 407, Κερατσίνι - 2130433829 http://www.paidionplefsi.gr/ 

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας για να ενημερώνεστε πρώτοι:
https://www.youtube.com/channel/UC8lDG4QBS8lWxhLvCKKOV7g

Official Website: https://eidikospaidagogos.gr/

Ακολουθήστε μας στο Instagram:
1. https://www.instagram.com/fotis_papanastasiou_official/
2. https://www.instagram.com/eidikos_paidagogos/

Κάντε LIKE στη Σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/eidikospaidagogos.gr/

Ευχαριστούμε για το μακιγιάζ: 
Σουπιάδου Ειρήνη: https://www.instagram.com/eirinisp___/?igshid=1oap0h9lcdg74

#mathisiakesdyskolies #endeikseis #eidikospaidagogos #mathisiakeseukolies #fotispapanastasiou
"Μαθησιακές Ευκολίες" - Οι πρώιμες ενδείξεις των Μαθησιακών Δυσκολιών | Ειδικός Παιδαγωγός
YouTube Video VVU4bERHNFFCUzhsV3hoTHZDS0tPVjdnLmJtazRjQXpuZjcw
Τα παιδιά καλούνται να διαβάζουν όλη μέρα στο σχολείο. Πολλά από τα παιδιά αυτά εκδηλώνουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες στην ανάγνωση. Για τον λόγο αυτό όταν τους ζητούν οι γονείς να εξασκηθούν στην ανάγνωση, συχνά αρνούνται. Στο 3ο επεισόδιο του 3ου κύκλου της εκπομπής μας "Μαθησιακές Ευκολίες" παρουσιάζουμε εύκολους και διασκεδαστικούς τρόπους για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα.

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής μας έχουν υπότιτλους για τους φίλους μας με προβλήματα ακοής.

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη & τη φιλοξενία:
Το Πρότυπο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών "Παιδίων Πλεύση" Γρηγορίου Λαμπράκη 407, Κερατσίνι - 2130433829 http://www.paidionplefsi.gr/ 

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας για να ενημερώνεστε πρώτοι:
https://www.youtube.com/channel/UC8lDG4QBS8lWxhLvCKKOV7g

Official Website: https://eidikospaidagogos.gr/

Ακολουθήστε μας στο Instagram:
1. https://www.instagram.com/fotis_papanastasiou_official/
2. https://www.instagram.com/eidikos_paidagogos/

Κάντε LIKE στη Σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/eidikospaidagogos.gr/

Ευχαριστούμε για το μακιγιάζ: 
Σουπιάδου Ειρήνη: https://www.instagram.com/eirinisp___/?igshid=1oap0h9lcdg74 

#diavasma #tips #eidikospaidagogos #mathisiakeseukolies #fotispapanastasiou
"Μαθησιακές Ευκολίες" - Εύκολοι τρόποι για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα | Ειδικός Παιδαγωγός
YouTube Video VVU4bERHNFFCUzhsV3hoTHZDS0tPVjdnLk5qT3BXU1d4NlFr
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες συμπεριφορικές διαταραχές και η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Στο 2ο επεισόδιο του 3ου κύκλου της εκπομπής μας "Μαθησιακές Ευκολίες" παρουσιάζουμε τα διαγνωστικά κριτήρια της ΔΕΠΥ και όλα όσα πρέπει να πληρούνται για τη διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής.

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής μας έχουν υπότιτλους για τους φίλους μας με προβλήματα ακοής.

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη & τη φιλοξενία:
Το Πρότυπο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών "Παιδίων Πλεύση" Γρηγορίου Λαμπράκη 407, Κερατσίνι - 2130433829 http://www.paidionplefsi.gr/ 

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας για να ενημερώνεστε πρώτοι:
https://www.youtube.com/channel/UC8lDG4QBS8lWxhLvCKKOV7g

Official Website: https://eidikospaidagogos.gr/

Ακολουθήστε μας στο Instagram:
1. https://www.instagram.com/fotis_papanastasiou_official/
2. https://www.instagram.com/eidikos_paidagogos/

Κάντε LIKE στη Σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/eidikospaidagogos.gr/

Ευχαριστούμε για το μακιγιάζ: 
Σουπιάδου Ειρήνη: https://www.instagram.com/eirinisp___/?igshid=1oap0h9lcdg74

#δεπυ #adhd #μαθησιακές_ευκολίες #ειδικός_παιδαγωγός #φώτης_παπαναστασίου #ειδική_αγωγή
"Μαθησιακές Ευκολίες" - Τα διαγνωστικά κριτήρια της ΔΕΠΥ | Ειδικός Παιδαγωγός
YouTube Video VVU4bERHNFFCUzhsV3hoTHZDS0tPVjdnLmhWWDFNamJRWHRn
Ο Ειδικός Παιδαγωγός/Συγγραφέας/MSc Σχολική Ψυχολογία και Υπ. Διδάκτωρ Φώτης Παπαναστασίου μας μιλά για το νέο του βιβλίο «365: Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες», ένα πολύτιμο εργαλείο, μια πυξίδα απαραίτητη στο μοναδικό ταξίδι κάθε γονέα για το μεγάλωμα υγιών και ευτυχισμένων παιδιών.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Συγγραφέας/Ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας και ο Ψυχίατρος/Ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης. Την παρουσίαση της εκδήλωσης και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου.

Η παρουσίαση έγινε από το ανανεωμένο Public του Golden Hall και μεταδόθηκε LIVE από τις Σελίδες του Public στο Facebook & το YouTube. Ευχαριστούμε θερμά το https://www.public.gr για την υπαστήριξη και τη φιλοξενία.

-Για να παραγγείλετε το “365” με πράσινο εξώφυλλο πατήστε εδώ: https://www.public.gr/product/gine-pio-thetikos-goneas-se-365-imeres-green/prod14151858pp/
-Για να παραγγείλετε το “365” με μωβ εξώφυλλο πατήστε εδώ: https://www.public.gr/product/gine-pio-thetikos-goneas-se-365-imeres-purple/prod14151857pp/

Το βιβλίο "365" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας για να ενημερώνεστε πρώτοι:
https://www.youtube.com/channel/UC8lDG4QBS8lWxhLvCKKOV7g

Official Website: https://eidikospaidagogos.gr/

Ακολουθήστε μας στο Instagram:
1. https://www.instagram.com/fotis_papanastasiou_official/
2. https://www.instagram.com/eidikos_paidagogos/

Κάντε LIKE στη Σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/eidikospaidagogos.gr/

#365 #public #Φώτης_Παπαναστασίου #εκδόσεις_πεδίο
Επίσημη παρουσίαση του "365 - Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες" | Ειδικός Παιδαγωγός
YouTube Video VVU4bERHNFFCUzhsV3hoTHZDS0tPVjdnLnU2aHA3RjdTTlFz
Ο θυμός, ως συναίσθημα, είναι μέρος της φυσιολογικής συναισθηματικής ανάπτυξης του κάθε παιδιού. Παρόλα αυτά, η διαχείριση των παιδικών ξεσπασμάτων είναι μια δύσκολη διαδικασία όχι μόνο για τους γονείς, αλλά και για τους παιδαγωγούς που καλούνται να μάθουν στα παιδιά πώς να εκφράζουν σωστά το θυμό τους. Στο 1ο επεισόδιο του 3ου κύκλου της εκπομπής μας «Μαθησιακές Ευκολίες» παρουσιάζουμε τεχνικές/παιχνίδια για να μπορέσετε να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειρίζονται με αποτελεσματικό τρόπο τον θυμό τους.

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής μας έχουν υπότιτλους για τους φίλους μας με προβλήματα ακοής.

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη & τη φιλοξενία:
Το Πρότυπο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών "Παιδίων Πλεύση" Γρηγορίου Λαμπράκη 407, Κερατσίνι - 2130433829 http://www.paidionplefsi.gr/ 

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας για να ενημερώνεστε πρώτοι:
https://www.youtube.com/channel/UC8lDG4QBS8lWxhLvCKKOV7g

Official Website: https://eidikospaidagogos.gr/

Ακολουθήστε μας στο Instagram:
1. https://www.instagram.com/fotis_papanastasiou_official/
2. https://www.instagram.com/eidikos_paidagogos/

Κάντε LIKE στη Σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/eidikospaidagogos.gr/

Ευχαριστούμε για το μακιγιάζ: 
Σουπιάδου Ειρήνη: https://www.instagram.com/eirinisp___/?igshid=1oap0h9lcdg74

#διχείριση_θυμού #ψυχολογία #μαθησιακές_ευκολίες #eidiki_agogi #fotispapanastaiou #eidikospaidagogos
"Μαθησιακές Ευκολίες" - Τεχνικές διαχείρισης του θυμού για παιδιά | Ειδικός Παιδαγωγός
YouTube Video VVU4bERHNFFCUzhsV3hoTHZDS0tPVjdnLkJxVEc2N3ViMWJv
Ο Υπ. Διδάκτωρ Φώτης Παπαναστασίου (Ειδικός Παιδαγωγός/Συγγραφέας) καλεσμένος στην επίσημη καμπάνια των Public "Ξανά στα θρανία" μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για μία ομαλή επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και κάνει να φαίνονται "όλα του σχολείου...εύκολα"

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα των Public: https://www.public.gr
Παραγγείλτε το "Μαθησιακές Ευκολίες" εδώ: https://www.public.gr/product/mathisiakes-eykolies/prod8630057pp/
Παραγγείλτε το "ΔΕΠΥράζει" εδώ: https://www.public.gr/product/depyrazei/prod9751563pp/
Παραγγείλτε το "Dyslexia Box" εδώ: https://www.public.gr/product/dyslexia-box/prod11520009pp/

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας για να ενημερώνεστε πρώτοι:
https://www.youtube.com/channel/UC8lDG4QBS8lWxhLvCKKOV7g

Official Website: https://eidikospaidagogos.gr/

Ακολουθήστε μας στο Instagram:
1. https://www.instagram.com/fotis_papanastasiou_official/
2. https://www.instagram.com/eidikos_paidagogos/

Κάντε LIKE στη Σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/eidikospaidagogos.gr/

#public #fotispapanastasiou #backtoschool #interview #eidikospaidagogos #ξανάσταθρανία #mathisiakeseukolies
Συνέντευξη με συμβουλές Back to School στα Public | Ειδικός Παιδαγωγός
YouTube Video VVU4bERHNFFCUzhsV3hoTHZDS0tPVjdnLkdGSHJhUm9XSnpv
Πολλά παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στον γραπτό λόγο παρουσιάζουν και δυσανάγνωστη γραφή. Πρόκειται για μία δυσκολία που εκδηλώνεται κυρίως ως αδυναμία του μαθητή να παράγει αναγνώσιμη γραφή με το χέρι. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν γονείς και εκπαιδευτικούς; Γιατί δεν πρέπει να συγχέεται με την κακογραφία; Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ουσιαστικά ένα παιδί με δυσανάγνωση γραφή (Δυσγραφία); Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε στο 14ο επεισόδιο του 2ου κύκλου της εκπομπής μας «Μαθησιακές Ευκολίες».

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής μας έχουν υπότιτλους για τους φίλους μας με προβλήματα ακοής.

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη & τη φιλοξενία:
Το Πρότυπο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών "Παιδίων Πλεύση" Γρηγορίου Λαμπράκη 407, Κερατσίνι - 2130433829 http://www.paidionplefsi.gr/ 

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας για να ενημερώνεστε πρώτοι:
https://www.youtube.com/channel/UC8lDG4QBS8lWxhLvCKKOV7g

Official Website: https://eidikospaidagogos.gr/

Ακολουθήστε μας στο Instagram:
1. https://www.instagram.com/fotis_papanastasiou_official/
2. https://www.instagram.com/eidikos_paidagogos/

Κάντε LIKE στη Σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/eidikospaidagogos.gr/

Ευχαριστούμε για το μακιγιάζ: 
Σουπιάδου Ειρήνη: https://www.instagram.com/eirinisp___/?igshid=1oap0h9lcdg74

#dysgrafia #mathisiakes_dyskolies #mathisiakes_eukolies #eidiki_agogi #fotispapanastasiou #askhseis #eidikospaidagogos
"Μαθησιακές Ευκολίες" - Δυσανάγνωστη Γραφή – Συμπτώματα και Τεχνικές Παρέμβασης | Ειδικός Παιδαγωγός
YouTube Video VVU4bERHNFFCUzhsV3hoTHZDS0tPVjdnLjA3em5uelIwaUFr
Περισσότερα Subscribe
© 2017 . All Rights Reserved. eidikospaidagogos.gr
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Μεταπτυχιακά
  • Σεμινάρια
  • Αγγελίες
  • Φώτης Παπαναστασίου
  • Επικοινωνία