Παιχνίδι, κοινωνικοποίηση και ο ρόλος των γονιών
03/03/20186η Μαρτίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας
06/03/2018Η ορθογραφία πολλές φορές θεωρείται επίπονη διαδικασία για τα παιδιά.
Τα συχνά λάθη οδηγούν σε ματαίωση της προσπάθειας του παιδιού αλλά ταυτόχρονα κουράζουν και τους γονείς.
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες προτάσεις προσέγγισης της ορθογραφίας σαν παιχνίδι, όπου αφενός θα διασκεδάσουν τα παιδιά και αφετέρου θα ανακουφιστούν οι γονείς.
1) Κρεμάλα . Μάθετε δύσκολές λέξεις με κρεμάλα. Βάλτε και το παιδί να συνθέσει λέξη, ώστε να τη βρείτε εσείς.
2) Ονομα ζώο πράγμα φυτό.Πρόκειται για το πολύ γνωστό και αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων.Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι κατάλληλο αφενός για να εμπλουτίσουν τα παιδιά το λεξιλόγιο τους και αφετέρου να εξοικειωθούν με την ορθογραφία.
3) Scrabble.Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα εξάσκησης στην ορθογραφία αλλά και επέκτασης του λεξιλογίου μέσα από μια ευχάριστη δραστηριότητα.
4) Μουσική ορθογραφία. Η μουσική ορθογραφία είναι ένας εναλακτικός τρόπος μάθησης, ώστε τα παιδιά να συνδέσουν τον ήχο με τον κανόνα ορθογραφίας.Η μουσική ορθογραφία κάνει μια πιεστική και ανιαρή διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι, έτσι διώχνει την ανία και μετατρέπει το «πρόβλημα» των παιδιών σε μια ευκαιρία για διασκέδαση.
5) Μαρκαδόρους με καταλήξεις. Γράψτε τις δύσκολες λέξεις μία – μία σε καρτέλες ή σε χαρτόνια δίνοντας έμφαση με μαρκαδόρο στο κομμάτι της λέξης που είναι σημαντικό να θυμηθεί το παιδί. Εναλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δακτυλομπογίες ή πλαστελίνη.
6) jenka. Σε κάθε τουβλάκι μπορούμε με το υλικό γραφής που επιλέξαμε να γράψουμε αυτό που μας ενδιαφέρει για να ενισχύσουμε την ορθογραφία. Πχ:Γραμμένες λέξεις που λείπει ένα γράμμα και πρέπει να το προσθέσει. Πχ. γράφ_
7)Φιδακι. Σε κάθε αριθμό του παιχνιδιού μπορούμε να κολλήσουμε μικρά χαρτάκια που να δίνουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ο κάθε παίκτης που “πέφτει” σε αυτό τον αριθμό. Πχ: Να συμπληρώσει το γράμμα που λείπει σε λέξεις πχ. παίζ_, να γράψει τρεις υπαγορευμένες λέξεις με σωστή ορθογραφία,Να ονομάσει πέντε ουσιαστικά/επίθετα/ρήματα
8) Ζωγραφική. Ζωγραφιστε αυτό που λέει η λέξη και γράψτε από κάτω τη λέξη. Αν είναι πρόταση ζωγραφίστε τι λέει η πρόταση και γράψτε ανάλογα την πρόταση
9)Χρήση μαγνητικών γραμμάτων. Γράψτε κάποιες δύσκολες λέξεις με μαγνητικά γράμματα μαζί με το παιδί και κολλήστε τες στο ψυγείο, ώστε το παιδί να έχει καθημερινή οπτική επαφή.
Πηγή: Infokids.gr