Ασκήσεις σχολικής ετοιμότητας στη γραφή
06/09/2021Συνέντευξη με συμβουλές Back to School στα Public
11/09/2021Σύντομα θα χτυπήσει και πάλι το κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία.
Αυτή η επιστροφή όμως δεν είναι πάντα εύκολη για όλα τα παιδιά. Κυρίως όμως για τα παιδιά με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας). Δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο καθημερινό πρόγραμμα τόσο του σχολείου όσο και του σπιτιού.
Ακολουθούν 6 βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την επιστροφή του παιδιού με ΔΕΠΥ στο σχολείο πιο ομαλή:
- Ημερήσιο Πρόγραμμα
Βάλτε σε πρόγραμμα το παιδί πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο. Οι ώρες του ύπνου και του φαγητού θα πρέπει σταδιακά να επανέλθουν σε αυτές που θα ακολουθεί το παιδί μόλις ανοίξουν τα σχολεία. Σημαντικό είναι στο πρόγραμμα να υπάρχει και χρόνος για μελέτη, έστω κι αν είναι για λίγα λεπτά. Σε αυτό τον χρόνο μπορείτε να κάνετε επανάληψη ή προετοιμασία για τη νέα τάξη. Μπορείτε να φτιάξετε κι ένα οπτικοποιημένο πρόγραμμα ώστε να βοηθήσετε ακόμα πιο πολύ το παιδί να το ακολουθήσει.
- Οργάνωση μελέτης
Δημιουργήστε έναν χώρο μελέτης. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι σταθερός, ήσυχος , φωτεινός και χωρίς διασπαστικά στοιχεία, όπως παιχνίδια, οθόνες κτλ. Είναι σημαντικό ο χώρος αυτός να μην είναι κοινόχρηστος και να μην μπαινοβγαίνουν άλλα άτομα της οικογένειας, όπως είναι πχ το τραπέζι στο σαλόνι ή στην κουζίνα. Το γραφείο θα πρέπει να είναι καθαρό και να έχει πάνω τα απολύτως απαραίτητα για τη μελέτη των μαθημάτων.
- Βάλτε χρώμα
Χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρώματα τετραδίων/κουτιών για κάθε μάθημα ή δραστηριότητα ώστε να μπορεί το παιδί με ευκολία να τα ξεχωρίσει. Επίσης, τα ψώνια για τα σχολικά είναι μία καλή και διασκεδαστική διαδικασία ένταξης στη σχολική ζωή. Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τα σχολικά είδη που του αρέσουν και βοηθήστε το να τα οργανώσει ανά μάθημα με βάση το χρώμα ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό.
- Γνωρίστε το σχολείο
Αν το σχολείο είναι καινούριο, ή αν το παιδί με ΔΕΠΥ είναι «πρωτάκι», είναι σημαντικό να επισκεφτείτε λίγες μέρες πριν την έναρξη το κτίριο, έστω και εξωτερικά, για να εξοικειωθεί το παιδί με την εικόνα και να προσαρμοστεί πιο εύκολα. Μπορείτε να συζητήσετε μαζί του για τα θετικά του κτιρίου, όπως το προαύλιο, τα γήπεδα, κτλ.
- Συστηθείτε με τη δασκάλα/τον δάσκαλο
Την πρώτη ημέρα του σχολείου, φροντίστε να φτάσετε εγκαίρως. Έτσι, θα έχετε τον χρόνο να συστήσετε το παιδί στη δασκάλα του/ στον δάσκαλό του ώστε να νιώσει οικεία. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε από την πρώτη μέρα την/τον εκπαιδευτικό για τη διάγνωση του παιδιού και να ενημερωθείτε για τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της/του.
- Ενεργητική ακρόαση
Αυτές τι ημέρες προσπαθήστε να ακούτε ενεργητικά το παιδί σας. Να είστε υποστηρικτικοί με τα συναισθήματα του άγχους ή του θυμού που μπορεί να έχει αυτή την περίοδο. Ρωτήστε το πώς αισθάνεται που θα επιστρέψει στο σχολείο. Για ποια πράγματα είναι χαρούμενο και τι πιστεύει ότι θα το δυσκολέψει.
Η συνολική στάση των γονέων απέναντι στο σχολείο παίζει καθοριστικό ρόλο και στη στάση που θα κρατήσει το παιδί απέναντί του. Όσο πιο θετικά στηρίξετε το νέο ξεκίνημα δείχνοντας αποδοχή και κατανόηση στις όποιες δυσκολίες παρουσιάζει το παιδί, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον. Τέλος, μην ξεχνάτε πως δε διαχειρίζονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο την επιστροφή στο σχολείο. Κάποιοι από τους μικρούς μαθητές μας χρειάζονται χρόνο και υποστήριξη για να έχουν μία ομαλή επιστροφή και να προσαρμοστούν στην νέα τους καθημερινότητα.
Υπ. Διδάκτωρ Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας
MSc Σχολική Ψυχολογία
Πλήρες υλικό για τη ΔΕΠΥ θα βρείτε στο βιβλίο του Ειδικού Παιδαγωγού – Συγγραφέα Φώτη Παπαναστασίου “ΔΕΠΥράζει – Πρακτικός Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς” από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.
Διαβάστε επίσης: