Δράσεις και Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ 2015 σε όλη την Ελλάδα
01/12/2015www.eidikospaidagogos.gr: Οι αγγελίες της εβδομάδας (4/12/2015)
03/12/20153 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας είναι “Ενταξιακά θέματα: Πρόσβαση κι Ενδυνάμωση για τα άτομα όλων των ικανοτήτων“
Υπάρχουν επίσης τρία επιμέρους θέματα του τρέχοντος έτους:
- Δημιουργία πόλεων με πρόσβαση για όλους και χωρίς αποκλεισμούς
- Βελτίωση δεδομένων και στατιστικών της αναπηρίας
- Ένταξη ατόμων με αόρατη αναπηρία στην κοινωνία και την ανάπτυξη
Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώσουν το ρόλο τους στην κοινωνία και να συμμετέχουν σε ισότιμη βάση. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην ικανότητα και όχι στην αναπηρία ενός ατόμου.
Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μια μορφή αναπηρίας, περίπου το 15% του πληθυσμού. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το 80% ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρώπης κάθε ανάπηρο άτομο πρέπει να επωφελείται των μέτρων που θα του εξασφαλίζει την αυτονομία, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή στον κοινοτικό βίο. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια που τους αποκλείουν από τη συμμετοχή τους ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Σύμφωνα με το νέο θέμα της ημέρας, το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι απαραίτητο για να δημιουργηθούν σταθερές δημοκρατίες, να υπάρξει ενεργός συμμετοχή όλων και να μειωθούν οι ανισότητες στην κοινωνία.
Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μια γιορτή για τα ΑμεΑ. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε, να θυμηθούμε και να αναλογιστούμε όλοι μας τι έχει κάνει η κάθε κυβέρνηση, αλλά κι ο καθένας μας ξεχωριστά, για να αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ισότιμα.
Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός
MSc Σχολική Ψυχολογία