Όπως εξήγησε η Σοφία Ζαχαράκη, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των μόνιμων διορισμών,
για εκπαιδευτικούς λόγους οι μαθητές που χρήζουν ειδικής αγωγής θα συνεχίζουν με τον ίδιο εκπαιδευτικό που ξεκίνησαν τη χρονιά
Σ. Ζαχαράκη:
Συνέντευξη της υφυπουργού Παιδείας στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» του ΣΚΑΪ
Στο ζήτημα του ασύλου αναφέρθηκε αρχικά η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο ΣΚΑΪ.
Η υφυπουργός εξήγησε πως παρά τις σημαντικές διακρίσεις των ελληνικών ΑΕΙ σε διεθνές επίπεδο, το ζήτημα του ασύλου παρέμενε άλυτο, καθώς παραβιαζόταν η ελευθερία της έκφρασης και της έρευνας με την απειλή ή την χρήση βίας καθώς και άλλες έκνομες ενέργειες εντός των πανεπιστημαικών χώρων ή της χρήσης των πανεπιστημιακών χώρων ως «ασύλου ανομίας» για πράξεις που συνέβαιναν εκτός.
Αναφερόμενη στο ζήτημα ως ένα πρόβλημα που έχει λυθεί εν πολλοίς στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε πως στην Ελλάδα χρειάζεται μια «επανάσταση του αυτονόητου».
Για την καταπολέμιση της παραβατικότητας εν γένει, τόνισε πως θα ήταν ευχής έργον «η διάταξη να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ», ωστόσο θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από τους ακαδημαϊκούς, τους φοιτητές και τις αρχές που ασκούν την κατά το νόμο αρμοδιότητα για να επιστρέψει η κανονικότητα στα πανεπιστήμια. Τόνισε πως η κυβέρνηση έδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση και επιχείρησε να πείσει και τα υπόλοιπα κόμματα για να ψηφιστεί η διάταξη χωρίς να αφήνονται «παραθυράκια» που την καθιστούν κενό γράμμα.
Μάλιστα εξήγησε πως καλλιεργείται μια νέα κουλτούρα, καθώς σε περίπτωση τέλεσης έκνομης ενέργειας μια έγκαιρη παρέμβαση των αρχών μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μια επόμενη ενέργεια. Τόνισε πως είναι αρμοδιότητα και των πρυτανικών αρχών να θέσουν ένα πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας των ιδρυμάτων με σκοπό την επιστροφή στην κανονικότητα. «Το πανεπιστήμιο εξισώνεται με κάθε δημόσιο χώρο», συμπλήρωσε.
Για το ενδεχόμενο μιας μόνιμης παρουσίας της αστυνομίας στα ΑΕΙ, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιβάλει την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια, αλλά η επικράτησης της κοινής λογικής που εκφράζεται από την ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου.
Σχετικά με το ενδεχόμενο αντιδράσεων ειδικά από τους φοιτητές, δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αλλά η υποδοχή του συγκεκριμένου μέτρου είναι θετική.
Για την δίχρονη προσχολική αγωγή, δήλωσε πως φέτος παρά τις μεγάλες εκκρεμότητες, τόνισε τα οφέλη της εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος και έκανε λόγο για την ανακοίνωση των δήμων.
Για την ειδική αγωγή, δήλωσε πως η προκήρυξη του ΑΣΕΠ ξεκίνησε να «τρέχει» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την τότε αντιπολίτευση να εκφράζει τις αντιρρήσεις της. Δέσμευση όμως της νέας κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της προκήρυξης με τον ΑΣΕΠ να επισπεύδει τις διαδικασίες.
Στη συνέχεια η υπουργός δήλωσε επιτακτικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει εκπαιδευτικός απέναντι από μαθητές», ειδικά για όσους χρήζουν ειδικής αγωγής. Συμπλήρωσε πως οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε έξι μήνες εκπαιδευτικό, τόνισε πως ακόμη και αν ολοκληρωθούν στα μισά της χρονιάς οι διορισμοί ο μαθητής θα συνεχίσει με τον ίδιο αναπληρωτή εκπαιδευτικό.
Πηγή
www.eidikospaidagogos.gr
Διαβάστε επίσης:
Αποκτήστε Πιστοποιημένη Επάρκεια στις Μαθησιακές Δυσκολίες από τη Unicert σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά