Σε ποια ηλικία κατακτάται το κάθε γράμμα;
13/05/2022Διδασκαλία διαχωρισμού γραμμάτων που συγχέονται (Υλικό)
17/05/2022Η παιδική ηλικία και η εφηβεία χαρακτηρίζονται από την απίστευτη ταχύτητα στην αλλαγή,
την ανάπτυξη και βεβαίως τις προκλήσεις που προκύπτουν για τα παιδιά καθώς υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος κίνδυνος αύξησης του άγχους τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα, όταν τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι βυθισμένα στην τεχνολογία και βομβαρδίζονται συνεχώς με ερεθίσματα κάθε είδους. Όταν οι φόβοι και τα αγχώδη συναισθήματα γίνονται δύσκολα στη διαχείριση, ένα αποτελεσματικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας είναι η Eνσυνειδητότητα (Mindfulness).
Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, τις ήρεμες αγχώδεις φαντασιώσεις και την αρνητική σκέψη, βοηθούν στην βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου, όπως επίσης δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να επανασυνδεθεί με τον κόσμο τους και τον εξωτερικό. Η εκπαίδευση ενσυνειδητότητας έχει επίσης αποδειχθεί ότι συσχετίζεται με τη συνολική ευημερία.
Ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των ασκήσεων Μindfulness είναι η ίδια η ενσυνειδητότητα (Mindfulness). Η ενσυνειδητότητα απαιτεί προσοχή, στην παρούσα στιγμή και χωρίς κρίση, στο “ξετύλιγμα” της εμπειρίας. Η ενσυνειδητότητα μας φέρνει στο εδώ και τώρα και μας βοηθά να διαχειριστούμε αποτελεσματικά οδυνηρές εμπειρίες όπως επίσης και να μην φοβόμαστε τις μελλοντικές.
Η ενσυνειδητότητα μπορεί να αφυπνίσει και να ενισχύσει τις αισθήσεις μας, καθώς φέρνουμε στη συνειδητή επίγνωση εντυπώσεις και αισθήσεις που συνήθως αγνοούμε.
Ασκήσεις Μindfulness για μικρά παιδιά
Οι γονείς μπορούν να μοιραστούν μια ευρεία γκάμα ασκήσεων ενσυνειδητότητας με μικρά παιδιά, με το πρόσθετο πλεονέκτημα να περνούν εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά.
Ακoλουθούν αποτελεσματικές Ασκήσεις Mindfulness οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν εκτός από τους γονείς και από θεραπευτές, εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς.
Τα μικρά παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολία να εκφράσουν το άγχος τους ή να εξασκήσουν μόνα τους την ενσυνειδητότητα. Για αυτό το λόγο υπάρχουν αρκετά απλές δραστηριότητες στις οποίες μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν.
Η χαλαρωτική αναπνοή συγκέντρωσης είναι μία από τις πρώτες ασκήσεις. Μπορείτε να πείτε στο παιδί να κάτσει ακίνητο απέναντι σας. Στη συνέχεια αφιερώνετε λίγο χρόνο ώστε να πάρετε αργά και σταθερά ανάσες, ώστε να εστιάσετε σε μία βαδιά ανάσα τη φορά. Εισπνεύστε αργά και μετά εκπνεύστε αργά. Ζητήστε από το παιδί να παρατηρήσει πώς αισθάνεται ο αέρας στη μύτη και το στήθος του, πώς ακούγεται η αναπνοή. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε ότι το σώμα σας ξέρει πώς να αναπνέει κάθε λεπτό της ημέρας, ακόμα και όταν κοιμάστε.
Τα βιβλία ζωγραφικής Mindfulness είναι ευρέως διαθέσιμα εργαλεία που βοηθούν στη μείωση του άγχους και του στρες. Ορισμένα βιβλία ζωγραφικής έχουν περίπλοκα μάνταλα που μπορούν να χρωματίσουν οι γονείς με τα παιδιά. Το βλέμμα των κεριών είναι μια άλλη απλή δραστηριότητα: επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας καθώς παρακολουθείτε τη φλόγα και το σχήμα του κεριού καθώς λιώνει. Αντί γι’ αυτό, δοκιμάστε να τοποθετήσετε φώτα που αλλάζουν χρώμα γύρω από το δωμάτιο, ώστε το παιδί να μπορεί να χαλαρώσει παρατηρώντας το παιχνίδι με το φως που αλλάζει. Ή κουνήστε μια σφαίρα χιονιού και παρατηρήστε προσεκτικά τους στροβιλισμούς καθώς κάθονται.
Ένας προσεκτικός περίπατος είναι μια διασκεδαστική άσκηση για κοινή χρήση. Αφιερώστε δέκα λεπτά και εστιάστε στην αίσθηση των ποδιών που αγγίζουν το έδαφος, στην αναπνοή, στο πώς κινούνται τα χέρια και τα πόδια. Όταν το μυαλό περιπλανιέται, επαναφέρετέ το απαλά στην επίγνωση του περπατήματος. Αυτό μπορεί επίσης να ενθαρρύνει μια αυξανόμενη επίγνωση της φύσης, η οποία μπορεί να ενθαρρύνει μια συνειδητή κατάσταση με λίγη προσπάθεια. Ζητήστε από το παιδί να δώσει προσοχή στα σχήματα και τα χρώματα των φύλλων, του γρασιδιού και των φυτών. Παρατηρήστε το άρωμα των ανοιξιάτικων λουλουδιών, το “τραγανό” άρωμα του αέρα. Ακούστε τις φωνές των πουλιών, προσέξτε πώς νιώθει ο αέρας στα μαλλιά, τον θόρυβο της κίνησης, τον ζεστό ήλιο. Επεκτείνετε την επίγνωση κάθε φορά εστιάζοντας κάθε φορά σε κάθε άσκηση και το κυριότερο δεν υπάρχει κανένας λόγο να γίνουν γρήγορα όλα αυτά και με βιασύνη.
Πηγή: psychopedia.gr
Διαβάστε επίσης:
WEBINAR: «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες – Αξιολόγηση και Τεχνικές Παρέμβασης»