- Κακό έλεγχο στάσης σώματος: το παιδί διαθέτει κακή στατική και δυναμική ισορροπία, παρουσιάζει μέτρια υποτονία ἠ υπερτονία και κακό περιφερικό έλεγχο.
- Δυσκολία στην εκμάθηση κίνησης: το παιδί δυσκολεύεται να μάθει νέες κινητικές δεξιότητες, στον σχεδιασμό και προγραμματισμό μιας κίνησης, στην προσαρμογή σε κινητικές αλλαγές και σε αυτοματισμούς.
- Ανεπαρκή αισθητικοκινητικό συντονισμό: το παιδί δυσκολεύεται στην αμφίπλευρη οργάνωση των κινήσεων, στην αλληλουχία της κίνησης, στη χρήση ανατροφοδότησης (feedforward), στην πρόβλεψη μιας κίνησης και τον στρατηγικό σχεδιασμό.
Είναι συχνό φαινόμενο η διαταραχή του κινητικού συντονισμού να συνυπάρχει με διαταραχές του λόγου και ομιλίας και με μαθησιακές δυσκολίες. Ξεκινά από τη παιδική ηλικία και αν δεν αντιμετωπιστεί μέσω θεραπευτικής παρέμβασης, τότε παραμένει και μετά την ενηλικίωση του ατόμου, εμποδίζοντας την αποτελεσματικότητα του σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας του, επηρεάζοντας τις επιλογές του και τις κοινωνικές του σχέσεις.
Ποιες είναι οι ενδείξεις για ένα παιδί ότι παρουσιάζει διαταραχή κινητικού συντονισμού;
Η διαταραχή του κινητικού συντονισμού μπορεί να υπάρξει σε συγκεκριμένες κινητικές δραστηριότητες ή και σχεδόν σε όλες. Βλέπουμε το παιδί να δυσκολεύεται σε αδρές και λεπτές κινήσεις, πιο συγκεκριμένα:
- Στις σχεδιαστικές κινήσεις
- Στις κατασκευαστικές δεξιότητες
- Στο ντύσιμο, γδύσιμο ρούχων
- Στο δέσιμο των κορδονιών
- Στην χρήση εργαλείων και σκευών
- Στο ποδήλατο
- Στο παιχνίδι με τη μπάλα
- Στο γράψιμο
- Στη γυμναστική και τα σχολικά αθλήματα
- Αποφεύγει τις ομαδικές δραστηριοτήτες
- Είναι αμέτοχο στη παιδική χαρά
- Διαθέτει φτωχό σχήμα σώματος
- Έχει κακή στάση σώματος
- Είναι απρόσεχτο, σκουντουφλά συχνά
Μαρία Κυριαζή, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια S.I. – Συγγραφέας – OT blogger ergotherapeiakids.blogspot.gr