Φανταστείτε ότι έχετε βρεθεί στο σπίτι φίλων για φαγητό.
Ενώ τρώτε, το 9χρονο παιδί των φίλων σας βλέπει τον/την σύζυγό σας να ετοιμάζεται να σερβιριστεί για δεύτερη φορά. “Κι άλλο θα φας; Θα γίνεις ακόμα πιο χοντρός/ή!” το ακούτε να λέει. Σιωπή στο τραπέζι…
Την επόμενη μέρα, όπως παρκάρετε έξω από το σπίτι, βλέπετε τον γείτονα να βγαίνει από το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητό του. Χαιρετάτε ευγενικά και λέτε “Με ‘γειά και καλοτάξιδο!” Αυτός δεν σας ευχαριστεί για τις ευχές, αλλά αρχίζει από το πουθενά να μιλά για την αγαπημένη του τηλεοπτική εκπομπή. Δεν σας κοιτάζει όσο μιλά, ούτε γελάει με τα αστεία που προσπαθείτε να κάνετε. Συνεχίζει να μιλάει, ακόμη και όταν εσείς κοιτάτε το ρολόι σας και λέτε, “Πωπω. Είναι αργά, με περιμένουν για φαγητό επάνω!” Τελικά, αποφασίζετε να φύγετε λέγοντας βιαστικά “Λοιπόν, καληνύχτα” ενώ σκέφτεστε “…Στον κόσμο του!”
Και στα δύο παραδείγματα, τόσο το παιδί όσο και ο γείτονας μιλούν “καλά”, χωρίς ελλείψεις στη γραμματική, στην σύνταξη, στο λεξιλόγιο, στην άρθρωση. Αυτό που τους δυσκολεύει είναι η κοινωνική επικοινωνία, που ονομάζεται και πραγματολογία και που με απλά λόγια είναι οι κοινωνικοί κανόνες που ακολουθούμε όταν μιλάμε.
Υπάρχουν κανόνες σχετικά με το πότε και πώς πρέπει να μιλάμε στους άλλους. Υπάρχουν εκφράσεις του προσώπου ή χειρονομίες που κάνουμε για να δείξουμε πώς αισθανόμαστε ή τρόποι για να αλλάζουμε το θέμα της συζήτησης ομαλά. Η γνώση και η χρήση αυτών των κανόνων διευκολύνουν την επικοινωνία. Και η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος της κοινωνικής μας ζωής.
Ποιες είναι οι Δεξιότητες της Κοινωνικής Επικοινωνίας;
Η κοινωνική επικοινωνία περιλαμβάνει τρεις βασικές δεξιότητες -με πολλές επί μέρους:
Α) Χρήση γλώσσας για διαφορετικούς σκοπούς, όπως (αλλά όχι μόνο):
Β) Αλλαγή τρόπου ομιλίας ανάλογα με τον ακροατή ή τη συνθήκη, όπως (αλλά όχι μόνο):
Γ) Ακολουθία κανόνων όταν κάνουμε διάλογο ή αφηγούμαστε κάτι, π.χ.:
Δυσκολίες με την Κοινωνική Επικοινωνία
Ένα άτομο με προβλήματα κοινωνικής επικοινωνίας ενδέχεται:
Τα παιδιά δεν γεννιούνται με έμφυτη γνώση αυτών των κανόνων. Τους μαθαίνουν όμως μεγαλώνοντας και μαθαίνουν να τους ακολουθούν χωρίς να το σκέφτονται. Εάν ένα παιδί έχει πολλά προβλήματα με αυτούς τους κανόνες, μπορεί να έχει διαταραχή κοινωνικής επικοινωνίας ή ακόμα και διαταραχή αυτιστικού φάσματος.
Γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε αν το παιδί μας έχει τέτοιου τύπου δυσκολίες; Γιατί τα προβλήματα κοινωνικής επικοινωνίας μπορεί να δυσκολέψουν το παιδί να κάνει φίλους ή να πετύχει στο σχολείο ή -αργότερα στη ζωή του- στην εργασία του. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξέρουμε προκειμένου να το βοηθήσουμε να τα ξεπεράσει.
TIPS…για να εξελίξουμε την Κοινωνική Επικοινωνία
Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει; Ναι! Η επιστήμη της λογοθεραπείας ασχολείται με την κοινωνική επικοινωνία και οι εξειδικευμένοι λογοθεραπευτές έχουν μεθόδους και υλικό που θα βοηθήσουν το παιδί να βελτιώσει τις δεξιότητές του. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς στο σπίτι για να βοηθήσουμε το παιδί με την κοινωνική επικοινωνία;
Για να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα για διαφορετικούς σκοπούς, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα εξής:
Για να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει ότι αλλάζουμε τον τρόπο που μιλάμε ανάλογα με το ποιον έχουμε απέναντί μας ή ανάλογα με το πού βρισκόμαστε, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα εξής:
Για να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει να κάνει διάλογο και να αφηγείται/διηγείται, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα εξής:
Για τον διάλογο:
Για την αφήγηση-διήγηση:
Τι να περιμένω από το παιδί μου σε κάθε ηλικία, σε σχέση με την κοινωνική επικοινωνία;
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα στάδια της ανάπτυξης για την Κοινωνική Επικοινωνία. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικός για να καταλάβουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το παιδί μας και αν αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία.
ΗΛΙΚΙΑ: | ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: |
0-18 μηνών | Φέρνει αντικείμενα σε έναν ενήλικα για να τα δείξει.
Προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή χρησιμοποιώντας ήχους, χειρονομίες, αρπάζοντας με το χέρι. Κουνά το χεράκι για να πει γεια ή αντίο ή προσεγγίζει τη λέξη “γεια”. Ζητά πράγματα χρησιμοποιώντας χειρονομίες, ήχους ή λέξεις (π.χ. απλώνει το χέρι προς το ντουλάπι με τα μπισκότα). Διαμαρτύρεται κουνώντας το κεφάλι, φωνάζοντας ή σπρώχνοντας ένα αντικείμενο μακριά. Σχολιάζει ένα αντικείμενο ή μια ενέργεια τραβώντας την προσοχή του ενήλικα, δείχνοντας, φωνάζοντας ή λέγοντας μια λέξη (π.χ. δείχνοντας το σκύλο και λέγοντας “βαβ-βαβ” με την πρόθεση να δείξει το σκυλί στον ενήλικα). Κοιτάζει τον ομιλητή ή αποκρίνεται με έκφραση του προσώπου, φωνή ή λέξεις όταν κάποιος μιλά. |
18 μηνών– 2 ετών | Χρησιμοποιεί λέξεις ή σύντομες φράσεις για διάφορες λειτουργίες της γλώσσας (π.χ. για χαιρετισμό: “γεια”, για διαμαρτυρία: “όχι”, “δικό μου”, για να κάνει μια δήλωση: “μπάλα μπλε”, για να δώσει μια εντολή: λέει “μπάλα” και σας την δείχνει για να πάτε να την πάρετε).
Χρησιμοποιεί φράσεις όπως “Τι είναι αυτό;” για να τραβήξει την προσοχή. Ονομάζει πράγματα μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Αρχίζει να κάνει εναλλαγή σειράς στην ομιλία. |
2–3,5 ετών | Μπορεί να αναλάβει το ρόλο ενός άλλου ατόμου στο παιχνίδι.
Κάνει περισσότερες εναλλαγές σειράς σε λεκτικές αλληλεπιδράσεις. Αρχίζει να αναγνωρίζει τις ανάγκες άλλων ανθρώπων και μιλά διαφορετικά με ένα μωρό σε σχέση με έναν ενήλικα. Ανταποκρίνεται στα μηνύματα του συνομιλητή λέγοντας πράγματα όπως «ναι», «αα!», «εντάξει». Αρχίζει να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο για φανταστικό και συμβολικό παιχνίδι. Ζητά άδεια να κάνει πράγματα (π.χ. “Μαμά, μπορώ να πάω έξω;”). Αρχίζει να διορθώνει τους άλλους. Είναι σε θέση να κάνει απλή αφήγηση και αρχίζει να μαντεύει τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια ιστορία (διεξαγωγή συμπεράσματος). |
4–5 ετών | Μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά όρους όπως “αυτό”, “εκείνο”, “εδώ” και “εκεί”.
Χρησιμοποιεί τη γλώσσα ολοένα και πιο συχνά για να συζητά συναισθήματα. Χρησιμοποιεί έμμεσα αιτήματα (π.χ. “πεινάω” αντί για “θέλω τη σοκολάτα σου”). Η αφήγηση ιστοριών αρχίζει να αναπτύσσεται περισσότερο και το παιδί μπορεί να περιγράψει μια ακολουθία γεγονότων (π.χ. “Ο άντρας είναι πάνω στο άλογο, θα πηδήξει πάνω από το φράχτη και μετά θα πάει σπίτι”). |
5–6 ετών | Η ικανότητα να διηγείται ιστορίες αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο και το παιδί είναι πλέον σε θέση να αφηγηθεί μια ιστορία με κεντρικό χαρακτήρα και μια λογική ακολουθία γεγονότων -αν και μπορεί να έχει δυσκολίες με το πώς να τελειώσει την ιστορία (π.χ. «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που το λέγανε Δαχτυλίτσα και είχε μια αδερφή και έναν αδερφό και του άρεσε να κάνει βόλτα στο δάσος. Μια μέρα …”).
Αρχίζει να απειλεί και ακόμα και να προσβάλει (“Αν το ξανακάνεις, θα το πω στη μαμά!”). Μπορεί να επαινέσει κάποιον (“Μπράβο, τα κατάφερες”). Αρχίζει να κάνει υποσχέσεις (π.χ. “Στ’ ορκίζομαι/υπόσχομαι ότι θα το κάνω αύριο”). |
Πηγή: logodiktyo.gr
Διαβάστε επίσης: