Προγραμματικές Κεραμέως: Τι είπε για Ειδική Αγωγή, Υποστηρικτικές Δομές, Α/θμια και Β/θμια, Επαγγελματική εκπ/ση, Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια
22/07/2019Προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή: Με παλιούς ή προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ οι αναπληρωτές – Τα δύο σενάρια
23/07/2019Στο αισθητηριακό παιχνίδι εντάσσονται όλα τα παιχνίδια
που προκαλούν το παιδί να χρησιμοποιήσει κάποια συγκεκριμένη, συνδυασμό ή και όλες τις αισθήσεις του για να παίξει με αυτά.
Όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση, όλες ερεθίζονται στο αισθητηριακό παιχνίδι, που ουσιαστικά βοηθά το παιδί να οργανώσει τα ερεθίσματα, τα «εισερχόμενα» μηνύματα που λαμβάνει μέσα από τις αισθήσεις του. Έτσι, το παιδί μαθαίνει νέα πράγματα και πληροφορίες για το περιβάλλον του με διασκεδαστικό τρόπο, μέσω δραστηριοτήτων που χρησιμοποιούν κυρίως τα χέρια.
Όλα τα παιδιά και σε όλες τις ηλικίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το αισθητηριακό παιχνίδι (και όχι μόνο όσα παρουσιάζουν διαταραχή στην αισθητηριακή τους ολοκλήρωση/υπερκινητικότητα/αυτισμό/διάσπαση προσοχής), δεδομένου πως όλα χρειάζονται βοήθεια στο να μάθουν να χρησιμοποιούν καλύτερα τις αισθήσεις τους, μιας και είναι εκείνες που θα τα κάνουν να ανακαλύψουν τον κόσμο τριγύρω τους, ήδη από τη βρεφική ηλικία. Παρατηρήστε τα παιδιά σας: ξέρετε γιατί τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, ή γιατί δοκιμάζουν τους διάφορους ήχους που μπορούν να παράξουν με τη φωνή τους; Διότι χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, κι αυτό τους αρέσει!
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;
- Η αισθητηριακή εξερεύνηση είναι ο τρόπος των παιδιών να ανακαλύψουν, να εξετάσουν, να κατηγοριοποιήσουν και να καταλάβουν, τελικά, το περιβάλλον που τα περιβάλλει μέσω των αισθήσεών τους. Τα μικρά χεράκια αναγνωρίζουν υφές, ανακατεύουν υλικά διαφορετικού μεγέθους, χρώματος και σχήματος και τα ανακινούν ή τα αναμοχλεύουν, παρατηρώντας κάθε φορά τον ήχο που παράγεται.
- Το αισθητηριακό παιχνίδι αναπτύσσει και βελτιώνει τη λεπτή κινητικότητα των παιδιών. Υπάρχουν δύο τύποι κινητικότητας, η αδρή και η λεπτή. Στην αδρή κινητικότητα εντάσσονται όλες οι κινήσεις που κάνουμε χρησιμοποιώντας μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, το τρέξιμο. Στη λεπτή κινητικότητα, αντίθετα, οφείλουμε την ικανότητά μας να δένουμε τα κορδόνια μας, να κουμπώνουμε κουμπιά, να γράφουμε. Κι επειδή το αισθητηριακό παιχνίδι εστιάζει στο να κάνει γενικότερα το παιδί μικροκινήσεις, η λεπτή κινητικότητα αναπτύσσεται πολύ μέσα από αυτό.
- Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι χαλαρωτικό για τα παιδιά και τα βοηθά να διοχετεύσουν την ενέργειά τους και να συγκεντρωθούν, ενώ όποια πράξη χρησιμοποιεί την αδρή τα ξεσηκώνει και τους δημιουργεί υπερένταση. Για παράδειγμα ένα παιδί που γράφει ή που ασχολείται με κάτι που απαιτεί μικροκινήσεις σε γενικές γραμμές θα είναι πιο ήρεμο σε σχέση με ένα άλλο που μόλις έτρεξε, χοροπήδησε στο κρεβάτι του ή στους καναπέδες, κυλίστηκε στο πάτωμα κοκ. Το ότι συγκεντρωνόμαστε περισσότερο εύκολα όταν χρησιμοποιούμε περισσότερες αισθήσεις δεν αλλάζει μεγαλώνοντας: κι εμείς ως ενήλικες κουνάμε νευρικά το πόδι μας και μας βοηθά να μην αποσπάται η προσοχή μας από κάτι που κάνουμε.
- Το αισθητηριακό παιχνίδι αναπτύσσει τον εγκέφαλο των παιδιών, μαθαίνοντάς του να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται τα διάφορα ερεθίσματα και τα αισθητηριακά εισερχόμενα από το περιβάλλον του. Έρευνες έχουν δείξει πως το αισθητηριακό παιχνίδι διεγείρει περισσότερα νεύρα, καθιστώντας το παιδί ικανό να ολοκλήρωσει πιο σύνθετες εργασίες, όταν του ανατίθενται.
- Το αισθητηριακό παιχνίδι βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, διότι αυτό κατακτά περισσότερες λέξεις για να μπορεί να εκφράσει τα χαρακτηριστικά των πραγμάτων που γνωρίζει.
- Μέσω του αισθητηριακού παιχνιδιού αναπτύσσεται και βελτιώνεται η μνήμη.
- Η παροχή από τους γονείς αισθητηριακών παιχνιδιών στα παιδιά τους τους κάνει να αισθάνονται καλύτεροι γονείς και τους δημιουργεί θετικά συναισθήματα εν γένει, γνωρίζοντας πως βοηθούν το παιδί τους να μάθει να παίζει ποιοτικά και χτίζοντας γερές βάσεις για το μέλλον τους.
- Διεγείροντας τις αισθήσεις του παιδιού σας, το βοηθάτε να αναπτυχθεί δημιουργικά απλώς παίζοντας μαζί του.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διατίθεται στα παιδιά ένα εύρος αισθητηριακών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων, σε μια σταθερή και επαναλαμβανόμενη βάση, στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αισθητηριακή ολοκλήρωσή τους, η οποία κρίνεται ως αναγκαία για την κατάκτηση συμπεριφορών κατάλληλων προς την εκάστοτε κατάσταση που βιώνουν, μένοντας μακριά από οποιαδήποτε νοητική και αναπτυξιακή διαταραχή.
Πηγή: stunningmommying.com
Διαβάστε επίσης: