ΙΕΚ για άτομα με αναπηρία
13/04/2014Ενημέρωση για το νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής και για τις προσλήψεις αναπληρωτών Δ.Ε. ειδικής αγωγής
15/04/2014Η Δυσλεξία αποτελεί την πιο γνωστή Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία που αντιμετωπίζει ο μαθητικός πληθυσμός.
Κατά την έναρξη της εγγράμματης ζωής ενός δυσλεξικού παιδιού όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάνουν την εμφάνιση τους πιο δυναμικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέχρι την ολοκλήρωση των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού οι γονείς, οι οποίοι καλούνται να στηρίξουν το παιδί στη καθημερινή του μελέτη, να έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλες προκλήσεις.
Προτείνονται 10 χρήσιμες στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι:
- Αν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με Δυσλεξία τότε η βοήθεια σας είναι ζωτικής σημασίας για να βρεθούν πηγές που μπορούν να το βοηθήσουν.
- Είναι πολύ καλή ιδέα να μιλήσετε στο παιδί σχετικά με τη δυσκολία του ώστε να αισθανθεί αποδεκτό και υποστήριξη. Λόγια συμπαράστασης βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης.
- Πειραματιστείτε. Δοκιμάστε να δείτε αν διαφορετικές στρατηγικές μάθησης αποδίδουν στο να αναγνωρίζει καλύτερα τις λέξεις.
- Το παιδί γνωρίζει πολύ καλά τα αντικείμενα του σπιτιού του (καρέκλες, καλώδια, τηλεόραση, παιχνίδια κτλ.). Μπορείτε να φτιάξετε ταμπελίτσες με αυτές τις λέξεις πάνω στα αντικείμενα για να το βοηθήσετε να αναγνωρίσει τα γράμματα και τις λέξεις των οικείων πραγμάτων προτού ξεκινήσετε με πιο αφηρημένα νοήματα.
- Άλλη μια καλή στρατηγική είναι να βοηθήσετε πρώτα να “κάνει εικόνα” μια λέξη πριν προσπαθήσει να τη πει.
- Υπάρχουν πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια πχ. το Scrabble που βοηθούν το παιδί να μάθει νέες λέξεις ή πως γράφονται γνωστές λέξεις.
- Μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας να χωρίζει τις λέξεις που κολλάει μεταξύ τους. Αυτό γίνεται μαθαίνοντας του “το διάστημα του δαχτύλου” ανάμεσα στις λέξεις ή βάζοντας το να “ξεκολλήσει” λέξεις στον υπολογιστή πατώντας το space bar στο πληκτρολόγιο.
- Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα ανάγνωσης μπορείτε να δείτε σχετικές εικόνες για να τονώσετε τη δυνατότητα κατανόησης και τις αναγνωστικές δεξιότητες του παιδιού. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό αν πρόκειται για ένα θέμα με αφηρημένα νοήματα ή υποθετικά σενάρια.
- Αν το παιδί σας απολαμβάνει να ακούει μουσική δώστε τους στίχους των αγαπημένων του τραγουδιών για να μάθει τις λέξεις και την ορθογραφία τους. Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την γραφημική και ορθογραφική αναγνώριση των λέξεων καθώς εμπλέκονται παραπάνω από μια αισθήσεις.
- Δραστηριότητες όπου χρειάζεται το παιδί να φτιάξει κατασκευές με το χέρι του είναι ιδανικές για να προωθήσετε τη λεπτή κινητικότητα, να βελτιώσετε τη λαβή του μολυβιού και το γραφικό χαρακτήρα του παιδιού.
πηγή: dyslexiaathome.blogspot.gr