Διορισμοί εκπαιδευτικών: Περίπου 14.000 κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
23/05/2022Παραγωγή Γραπτού Λόγου με Τεχνικές Καθοδήγησης (+Υλικό για εκτύπωση)
01/06/2022Η ενημερότητα του σώματος είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε πού βρίσκεται το σώμα μας στο χώρο.
Οι μύες και οι αρθρώσεις στέλνουν στον εγκέφαλό μας πληροφορίες σχετικά με το σώμα μας και τον τρόπο που κινούμαστε. Σε τι μας βοηθάει όμως αυτή η δεξιότητα;
Αρχικά, η ενημερότητα σώματος μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς σχετιζόμαστε με τα αντικείμενα και τους ανθρώπους στο σπίτι, στο σχολείο και στο ύπαιθρο, π.χ. πόσο μακριά στεκόμαστε από ένα αντικείμενο ή πόσο κοντά μπορούμε να πλησιάσουμε κάποιον. Σκεφτείτε τη σημασία που έχει αυτό όταν παίζουμε κινητικά παιχνίδια, όταν κλωτσάμε μια μπάλα, όταν κυνηγάμε. Σκεφτείτε επίσης πόσο σημαντική είναι αυτή η δεξιότητα όταν απλώνουμε το χέρι μας να πιάσουμε κάτι, π.χ. το ποτήρι μας, και τι μπορεί να συμβεί αν δεν έχουμε υπολογίσει σωστά πού βρισκόμαστε εμείς και πού το αντικείμενο. Η ενημερότητα σώματος έχει τεράστια σημασία ακόμα και όταν διασχίζουμε τον δρόμο.
Παιδιά με δυσκολίες στην ενημερότητα του σώματος μπορεί να φαίνονται αδέξια και ασυντόνιστα, ή να παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη/κατάκτηση των κινητικών δεξιοτήτων/οροσήμων. Όπως καταλαβαίνουμε, η συγκεκριμένη δεξιότητα είναι ουσιαστικής σημασίας για κάθε παιδί, για το παιχνίδι του, την καθημερινή ζωή του αλλά και την ασφάλειά του.
Η ενημερότητα σώματος αρχίζει να αναπτύσσεται από τη νηπιακή ηλικία και εξελίσσεται μέχρι τα 10-11 έτη όπου πλέον είναι ίδια με εκείνη που έχει κατακτήσει ένας ενήλικας. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να την ενισχύουμε στα πρώτα χρόνια. Κι όμως αρκετά παιδιά παρουσιάζουν απόκλιση στην κατάκτηση αυτής της δεξιότητας.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν την ενημερότητα του σώματος. Ξεκινήστε δείχνοντας και προσδιορίζοντας τα μέρη του σώματος. Χρησιμοποιήστε πολύ απλές εντολές στην αρχή, όπως «κλώτσα με το πόδι», «κούνα το χέρι ή το κεφάλι». Στη συνέχεια προχωρήστε σε κινητικές εντολές όπως “άγγιξε τον αγκώνα σου”. Έπειτα δοκιμάστε πιο δύσκολες εντολές, όπως “άγγιξε το δεξί σου γόνατο”.
Μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας εμπλέκοντας και άλλα μέρη του σώματος π.χ. άγγιξε με το αριστερό χέρι το δεξί αυτί, με τον δεξιό αγκώνα τον αριστερό αντίχειρα, κλπ.
Διαβάστε 8 ιδέες για δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί να αυξήσει περαιτέρω αυτή τη σημαντική δεξιότητα:
Πηγή: logodiktyo.gr
Διαβάστε επίσης: