3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Βίντεο)
02/12/2021Πώς θα διδάξουμε στα παιδιά την ευγνωμοσύνη;
09/12/2021Μετά το 2ο έτος της ζωής του παιδιού το εκφραστικό λεξιλόγιο του παιδιού αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Μαθαίνουν λέξεις χωρίς να δυσκολεύονται ιδιαίτερα. Ανάλογα με την ηλικία και το γνωστικό επίπεδο του παιδιού, ο βαθμός δυσκολίας των δραστηριοτήτων μπορεί να αλλάξει.
- Πάω στην παιδική χαρά.
Κάθεστε σε έναν κύκλο μαζί με το παιδί. Ρωτάτε το παιδί τι θα πάρει από το σούπερ μάρκετ; <<Πάω στην παιδική χαρά και βλέπω ένα αυτοκίνητο>>. Εσείς σκέφτεστε ένα άλλο αντικείμενο που σας έρχεται στο μυαλό. Έπειτα, ζητάτε από το παιδί να επαναλάβει τα αντικείμενα που έχουν αναφερθεί. Ταυτόχρονα, ενισχύεται και η ακουστική μνήμη του παιδιού και ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου.
- Τι υπάρχει στο κουτί;
Παροτρύνετε το παιδί να τοποθετήσει το χέρι του εντός του κουτιού. Αφού τραβήξει ένα αντικείμενο, τον ρωτάτε πώς λέγεται αυτό; Το παιδί απαντάει αυθόρμητα για την ονομασία του αντικειμένου. Εσείς με τη σειρά σας, γράφετε τη λέξη σε έναν ασπροπίνακα και με χρωματιστούς μαρκαδόρους, τοποθετείτε βελάκια και γράφετε συνώνυμες λέξεις ή επίθετα που ταιριάζουν με το συγκεκριμένο ουσιαστικό.
- Ας βρούμε τα συνώνυμα και τα αντώνυμα
Είναι μια αρκετά ευχάριστη άσκηση για τους μαθητές. Είναι κατάλληλη για όλες τις τάξεις και στοχεύει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου του μαθητή. Αρχικά εκτυπώνετε λέξεις και τις πλαστικοποιείτε. Έπειτα, ζητάτε να γράψει το παιδί σε χαρτάκι post-it τη συνώνυμη ή την αντίθετή της.
- Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
Υλικά: 1 χαρτόνι Α4
Μαρκαδόρος
Χάρακας
Οδηγίες: Φτιάχνουμε έναν κύκλο και τον χωρίζουμε σε τμήματα γράφοντας στο αριστερό επίθετα και στο δεξί ουσιαστικά. Ο μαθητής επιλέγει το κατάλληλο επίθετο για κάθε ουσιαστικό. Με κάθε ζευγάρι λέξεων δημιουργεί και από μια φράση.
Στόχος: Δίνεται στον μαθητή η συγκεκριμένη άσκηση σε μορφή παιχνιδιού, προκειμένου να του κεντρίσει το ενδιαφέρον και να του αυξήσει το κίνητρο για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου.
- Έλα να βρούμε λέξεις που αρχίζουν από τα γράμματα της αλφαβήτου!
Αναφερόμαστε στα γράμματα φωνολογικά(α, βου, γου, δου). Τις λέξεις που βρίσκετε, να τις γράφετε είτε σε χρωματιστά χαρτάκια, είτε σε τουβλάκια. Έπειτα, ζητήστε από το παιδί να σας βρει μια πρόταση σχετική μ’αυτή τη λέξη.
- Συνδυασμός της λέξης με το αντίστοιχο αντικέιμενο
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες του Dyslexia Box
- Φωτεινή Κρεμάλα
Οδηγίες: Βρες ένα – ένα τα γράμματα που λείπουν άλλα πρόσεχε.. Κάθε λάθος προσπάθεια σε οδηγεί πιο κοντά στη Φωτεινή Κρεμάλα!
- Προακουστικές δραστηριότητες
Οδηγίες: Ζητάμε από το παιδί να κοιτάξει τη φωτογραφία». Μετά του κάνουμε ερωτήσεις «Τι είναι αυτό που βλέπεις;», με στόχο την ανάκληση γνώσης και τη γνώση νέων λέξεων με παρότρυνση δική μας.
- Ας ακούσουμε το τραγούδι
Στόχος είναι η ακουστική κατανόηση και η επέκταση του λεξιλογίου. Αφού ακούσει το τραγούδι δύο φορές, του ζητάμε να ομαδοποιήσει λέξεις κατά θεματικό κύκλο. Π.χ Σχολείο: μαθητής, τσάντα, κασετίνα, διάλειμμα.
Πόλυ Γοργορίνη, Ειδική Παιδαγωγός του Πρότυπου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Παιδίων Πλεύση»
Γρηγορίου Λαμπράκη 407, Κερατσίνι
Τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2130433829
Διαβάστε επίσης:
WEBINAR: «ΔΕΠΥ – Αξιολόγηση και Τεχνικές Παρέμβασης»