Άκρως ανησυχητικές ήταν οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλονιτικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ εκτίμησαν ότι άμεσα το υπουργείο Παιδείας θα αναγκαστεί να κλείσει τα σχολεία όλων των βαθμίδων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Αρχικά ο Ν. Τζανάκης, μιλώντας στο Mega, προέβη στην εκτίμηση πως στα μέσα Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 2.500. Ωστόσο, τόνισε πως η εξέλιξη της πανδημίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Ειδικά σε σχέση με τα σχολεία, τα στοιχεία σχετικά με τις μολύνσεις παιδιών 0-17 ετών δείχνουν άμεση συσχέτιση της λειτουργίας των σχολείων με την αύξηση των κρουσμάτων.
Παρέθεσε δε την περίπτωση 65 κρουσμάτων σε βρεφικό σταθμό στην Καλλιθέα, τη διασπορά κρουσμάτων σε νηπιαγωγείο στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, τις μολύνσεις σε οδηγό λεωφορείου και εκπαιδευτικούς στην Εύβοια κ.α
«Tα σχολεία στο παρόν κύμα της επιδημίας παίζουν ιδιαίτερο ρόλο», τόνισε πως οι αρμόδιοι γνωρίζουν τα εν λόγω στοιχεία.
Στη συνέχεια πρότεινε το άμεσο κλείσιμο των σχολείων, καθώς είναι μια δραστηριότητα που μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Τόνισε ότι η κοινωνία και οι μαθητές δεν πλήττονται από το συγκεκριμένο μέτρο και τόνισε ότι, αν και η απόφαση είναι δύσκολη, η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι ένα σωστό και απαραίτητο μέτρο.
Σαρηγιάννης: Τα σχολεία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής
Από την πλευρά του, ο Δ. Σαρηγιάννης υπενθύμισε πως είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προτείνοντας τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και να ανοίξουν στα μέσα Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία, εξήγησε, αποδεικνύουν πως όσο μεγαλώνει η διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόσο αυξάνεται και ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των μολύνσεων. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει διασπορά, τότε είναι μικρός ο ρόλος τους. Επομένως, τα σχολεία, ειδικά τα δημοτικά, έχουν ρόλο πολλαπλασιαστή των κρουσμάτων, συμπέρανε.
Κατέληξε, δε, πως το υπουργείο Παιδείας θα αναγκαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου να αναστείλει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
«Γεμάτες οι ΜΕΘ στην Αττική στα μέσα Μαρτίου»
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο Δημ. Σαρηγιάννης προέβλεψε πως στα μέσα Μαρτίου οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική θα είναι γεμάτες, καθώς ήδη βρίσκονται σε πληρότητα 65%.
Τα μέτρα περιορισμού θα επιβραδύνουν την πορεία του ιού αλλά δεν θα καταφέρουν να την αναχαιτίσουν. Με δεδομένο πως στα τέλη Μάρτη ο αριθμός των κρουσμάτων, σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, θα φτάσει τα 2.000 ημερησίως, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως τα νέα μέτρα δεν θα πρέπει να είναι μόνο περιοριστικά, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές, όπως η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, η απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ και συνολικά η τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ειδικά σε σχέση με την τηλεργασία, εξήγησε πως το μέτρο λειτουργεί αποτρεπτικά και στη μετάδοση του ιού από τα σχολεία, καθώς περιορίζει τις μετακινήσεις των γονέων που συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.
Το ολικό lockdown, κατέληξε, θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση ανεξέλεγκτης διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Ωστόσο, απαιτούνται πιο αναλυτικά δεδομένα και ιχνηλάτηση για τις μεταλλάξεις.
Πηγή: alfavita.gr