Έκδηλη είναι η ανησυχία των ειδικών για τον κίνδυνο μιας νέας επιδημικής «έκρηξης» μετά τον εντοπισμό των μεταλλάξεων του κορονοϊού στην Ελλάδα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταλήξει σε σκληρότερο lockdown με αποτέλεσμα να κλείσουν ξανά τα σχολεία.
Οι εικόνες συγχρωτισμού στους εμπορικούς δρόμους πριν από περίπου μια εβδομάδα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι λοιμωξιολόγοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown.
Η κυβέρνηση επιχειρεί με το σύστημα «ακορντεόν» να περιορίσει την διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού, προκειμένου να αποφύγει την λήψη την δραστικών περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα επιφέρουν νέο σημαντικό πλήγμα στην οικονομία αλλά και θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κοινωνίας που βρίσκεται σε κόπωση.
Η επαναλειτουργία των σχολείων
Για να περιοριστούν η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα λειτουργεί κανονικά η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία με αυστηρά μέτρα προστασίας και εν μέσω ανησυχίας για επέλαση του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Η μάσκα είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.
Στην τήρηση των κανόνων για τον περιορισμό της πανδημίας συντελούν επίσης η χρήση αντισηπτικών και ο τακτικός αερισμούς των χώρων.
Με το νέο σύστημα που επελέγη οι ειδικοί εκτιμούν πως θα υπάρξει περιορισμός της μεταδοτικότητας της νόσου.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι σε κάθε συνεδρίαση εκείνο που προέχει εκτός από την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι να σταθμίσουν τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομία από τα μέτρα που προτείνουν αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία που γίνεται για την κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και για ψυχολογικούς λόγους που βρίσκονται για μεγάλο διάστημα κλεισμένα στο σπίτι τους.
Μέτρα προστασίας στα σχολεία
Οι κανόνες που θα ισχύσουν για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού είναι οι ίδιοι.
Συγκεκριμένα:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
- Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
- Χρήση αντισηπτικών
- Σχολαστικοί καθαρισμοί
- Τακτικοί αερισμοί των χώρων
- Ειδικά μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά
- Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
- Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.
- Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Εξαδάκτυλος: Τα σχολεία μπορεί να κλείσουν ξανά
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να κλείσουν πάλι τα σχολεία, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας παράλληλα ότι τηρώντας τα μέτρα μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν βιάστηκαν να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια ο ίδιος δήλωσε πως «μπορεί να έχετε και δίκιο, θα φανεί» ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν πάλι σε αυστηρότερο lockdown.
Παράλληλα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε έκκληση προς μαθητές και εκπαιδευτικούς πως με την παραμικρή αδιαθεσία που θα νιώσουν να μένουν στο σπίτι και να διενεργούν τις απαραίτητες εξετάσεις.
Καπραβέλος: Λάθος απόφαση το άνοιγμα των σχολείων
Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο Νικόλαος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», σχετικά με την απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Κατηγορηματικά, είναι λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.
«Παίζουν με τη φωτιά […] Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες» προσέθεσε σε έντονο ύφος και παρέθεσε τους παράγοντες που καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη τη συγκεκριμένη απόφαση:
– Χαμηλές θερμοκρασίες
– Διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού
– Έλλειψη εμβολίων
– Υπερκινητικότητα των πολιτών
Γεωργιάδης: Δεν θα διστάσουμε για ολικό lockdown
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση.
«Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι το 70% της επικρατείας στο λιανικό εμπόριο λειτουργεί, ενώ στις κόκκινες περιοχές το λιανικό εμπόριο λειτουργεί με παράδοση έκτος και εντός, αλλά κι εκεί δεν είναι κλειστή η αγορά.
«Η αγορά δεν πήγε στο μηδέν το Σάββατο στην Αττική έκανε 50% με 60% του τζίρου του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά χωρίς εικόνα συνωστισμού» εξήγησε στον ΣΚΑΪ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι εάν δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα, με ένα καθολικό lockdown, θα «σπάσει» η πανδημία.