“Μένουμε σπίτι”: Νέο σποτ του υπουργείου Υγείας με οδηγίες για τα παιδιά
19/03/2020Κλειστά σχολεία – κορωνοϊός: Περικοπή ύλης, παράταση έτους, μετακύλιση πανελλαδικών
19/03/2020Τις τελευταίες ημέρες λόγω των γεγονότων που έχουν συμβεί στη χώρα μας με την εξελισσόμενη πανδημία, πάρθηκε η απόφαση για αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, αρχικά, κι έπειτα η γενικότερη αναγκαιότητα για περιορισμό στο σπίτι. Τα παιδιά με πρόσωπα γεμάτα χαρά («δεν έχουμε σχολείοοοοο») διασκέδαζαν την απόφαση τούτη σε αντίθεση με κάποιους γονείς που με πρόσωπα γεμάτα προβληματισμό αναρωτιόταν πως θα μοιάζει η καθημερινότητα τους, όταν τα παιδιά τους, πλέον, θα βγουν από το πρόγραμμα και τη γενικότερη ρουτίνα τους και θα περνούν όλη την ημέρα τους στο σπίτι, καθώς και πως θα μπορέσουν να διαχειριστούν όλη αυτή την κατάσταση.
Έχετε αναλογιστεί πως αυτό που μας ζητείται δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να μείνουμε απλά στο σπίτι μας; Έχετε αναλογιστεί πως αυτό τον χρόνο που μας παρακαλάνε να περάσουμε στο σπίτι σε τούτες τις δυσμενείς συνθήκες που έχει τεθεί η χώρα μας άλλοτε το ζητάγαμε και τώρα μας το δίνουν απλόχερα και συνεχίζουμε να αντιδράμε; Όλοι μας δεν ψάχναμε αυτό το χρόνο με την οικογένεια μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό κατά διαστήματα, που η πίεση του χρόνου και το άγχος των υποχρεώσεων χτυπούσε κόκκινο και δεν μας το επέτρεπε; Δεν είναι μία καλή ευκαιρία για τους γονείς να αφήσουν για λίγο τους προβληματισμούς και να περάσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν με τα παιδιά τους; Να μοιραστούν στιγμές, συναισθήματα, παραμύθια και παιχνίδια; Η αναγκαιότητα αυτή, λοιπόν, επιφέρει τελικά και θετικά στοιχεία για τον καθένα ξεχωριστά. Ίσως είναι μια περίοδος που μπορείτε να την αξιοποιήσετε με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο δίνοντας χρόνο στα παιδιά σας και δείχνοντας το ενδιαφέρον σας μέσα από απλές και ταυτόχρονα διασκεδαστικές δραστηριότητες.
Παρακάτω παρατίθενται μερικές ιδέες για δραστηριότητες που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους κατά την παραμονή στο σπίτι:
Οργανώστε μια ρουτίνα με δραστηριότητες που αφορούν καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Τα παιδιά παίρνουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση όταν βοηθούν σε δουλειές του σπιτιού και νιώθουν χρήσιμα.
- Τακτοποίηση δωματίου.
- Τοποθέτηση βιβλίων ή άλλων αντικειμένων σε ράφια ή συρτάρια.
- Πότισμα λουλουδιών.
- Βοήθεια στο ξεσκόνισμα.
- Βοήθεια στο μαγείρεμα. Ρωτήστε το παιδί τι του αρέσει και θα ήθελε να το παρασκευάσετε μαζί και πειραματιστείτε.
- Βοήθεια στο στρώσιμο του τραπεζιού.
Κατασκευαστικό παιχνίδι.
- Χτίσιμο πύργων, κάστρων κλπ με τουβλάκια.
- Κατασκευές με lego.
- Κατασκευές σχημάτων (πχ τετράγωνο, τρίγωνο, ρόμβος κλπ) με υλικά που έχετε στο σπίτι (οδοντογλυφίδες, μπατονέτες, καλαμάκια κλπ).
- Κατασκευές (σπιτάκια, γέφυρες, κάστρα) με πλαστικά ποτηράκια.
- Φτιάξτε κοσμήματα με cheerios,
- Φτιάξτε αριθμούς και γράμματα με πλαστελίνη και με το σώμα σας.
Παιχνίδια με μπαλόνια ή beanbags (γεμίστε σακουλάκια με όσπρια και δέστε τα καλά για να φτιάξετε μικρά μπαλάκια).
- Ρίξτε ο ένας στον άλλο.
- Ρίξτε μέσα σε κουτιά ή στεφάνια από διαφορετικά ύψη (ψηλά, χαμηλά).
- Ρίξτε στον τοίχο πετυχαίνοντας ένα στόχο.
- Κυλήστε το μπαλόνι ή το σακουλάκι με τα όσπρια μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές με τα χέρια, με τα πόδια ή με κάποιο αντικείμενο πχ ράβδος (κοντάρι από σκούπα).
- Τοποθετήστε το σακουλάκι πάνω στα πέλματα και ολοκληρώστε διαδρομή χωρίς να σας πέσει («ποιος θα κερδίσει τον αγώνα»).
- Τοποθετήστε το σακουλάκι στο κεφάλι και ολοκληρώστε διαδρομή χωρίς να σας πέσει.
Αισθητηριακά παιχνίδια.
- Πειραματιστείτε με πηλό, αφρό, ζελέ, δαχτυλομπογιές. Κολλήστε χαρτιά στον τοίχο και ζωγραφίστε.
- Φυσήξτε με καλαμάκια μπαλάκια από βαμβάκι και παίξτε παιχνίδια με φούσκες και σφυρίχτρες.
- Μιμηθείτε περπατήματα ζώων.
- Σχεδιάστε με το δάχτυλο ή με κάποιο αντικείμενο γράμματα και αριθμούς στην πλάτη του παιδιού και ζητήστε του να τα αναγνωρίσει. Έπειτα, ζητήστε από το παιδί να το κάνει σε εσάς.
- Γεμίστε μπολ με όσπρια και κρύψτε μικρά παιχνίδια. Παίξτε παιχνίδι «ποιος θα βρει πρώτος το… μπλε αυτοκινητάκι, μπλε τουβλάκι κλπ».
- Ξαπλώστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και παίξτε κυνηγητό με φακούς στο ταβάνι.
Κινητικά παιχνίδια.
- Βάλτε μουσική και χορέψτε, παίξτε μουσικές καρέκλες.
- Φτιάξτε μία διαδρομή με εμπόδια και ζητήστε από το παιδί να περάσει πχ κάτω από το τραπέζι έπειτα πάνω από το μαξιλάρι, γύρω από την καρέκλα κλπ.
- Παίξτε σχοινάκι, μπάσκετ, bowling.
- Δέστε ένα σχοινί ανάμεσα σε δύο καρέκλες και παίξτε βόλεϊ με μικρή μαλακή μπάλα ή μπαλόνι.
- Κολλήστε χαρτοταινία στο πάτωμα για να φτιάξετε δρόμους και λαβύρινθους και παίξτε με αυτοκινητάκια.
- Μιμηθείτε κινήσεις με το σώμα σας.
Τέλος, μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, να κόψετε εικόνες από περιοδικά και εφημερίδες και να φτιάξετε κολλάζ, να κάνετε πάζλ, να διαβάσετε παραμύθια ή ακόμη και να παίξετε θεατρικό παιχνίδι με ρόλους μέσα από το παραμύθι. Προσπαθήστε να αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση σε υπολογιστή tablet, κινητό και προτιμήστε εναλλακτικές δραστηριότητες.
Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν να περιορίσουμε τις εξόδους μας και να πειθαρχήσουμε στους περιορισμούς που τέθηκαν, ανακαλύπτοντας εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης μέσα στο σπίτι, καθώς τελικά αυτό που μας ζητείται είναι στην ουσία «να δώσουμε έναν αγώνα από τον καναπέ μας».
Ζησιάδου Έλενα,
Εργοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής “Παιδολαλιά”
Ζ. Παπαντωνίου 22-26, Αθήνα
21 1215 7895 – paidolalia@yahoo.gr