«Παιδίων Πλεύση»: Μήνας Δωρεάν Αξιολογήσεων Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών
28/06/2019Σεμινάριο Θεσσαλονίκη: “Το παιδί με ΔΕΠΥ στο Σχολείο και στο Σπίτι” (Είσοδος Ελεύθερη)
29/06/2019
Καθώς προετοιμάζεστε για το ταξίδι σας, λάβετε υπόψιν τις ανάγκες του παιδιού σας. Αν έχετε ένα παιδί που χρειάζεται έντονη αισθητηριακή εισροή, σιγουρευτείτε πως έχετε πάρει μαζί σας αρκετά παιχνίδια και απτικά αντικείμενα με διαφορετικές υφές, ώστε να μπορούν να διοχετεύσουν εκεί την ενέργεια τους, αντί να τσακώνονται με τα αδέρφια τους και να βγαίνουν από το κάθισμα τους. Αντιθέτως, για τα παιδιά που είναι υπέρ-ευαίσθητα, πάρτε μαζί σας πράγματα που θα τα βοηθήσουν να ηρεμήσουν, όπως κουβέρτες, μαξιλάρια, μουσική κ.λ.π.
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας με το αυτοκίνητο με υπερ-ευαίσθητα ή υπο-ευαίσθητα παιδιά:
1. Δημιουργείστε έναν χάρτη!
Μέτα από λίγη μόλις ώρα στο αυτοκίνητο, σίγουρα ακούτε σχόλια όπως: “Σε πόση ώρα φτάνουμε;”, “Έχουμε πολύ ακόμα;” και αυτό ειναι μόνο η αρχή. Το να τυπώσετε το ταξίδι σας σε μορφή χάρτη, είναι σίγουρα ένας πολύ καλός, οπτικός, τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν πόσο μεγάλο είναι το ταξίδι και επίσης, δίνει μία έννοια ως προς τον χρόνο. Τα παιδιά που έχουν δυσκολίες στην προσοχή και την αισθητηριακή επεξεργασία, συχνά ανησυχούν μέσα στο αυτοκίνητο, για το πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι. Για να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν το χρονοδιάγραμμα, καλύτερα, δώστε τους ένα μικρό αυτοκινητάκι, ή εκτυπώστε ένα, ώστε να το μετακινούν πάνω στον χάρτη, καθώς περνά η ώρα και μειώνετε η απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα μπορεί να βλέπει πόσο έχετε προχωρήσει και πόσο χρειάζεστε ακόμη για να φτάσετε στον προορισμό σας. Ακόμη, μπορείτε να σημειώσετε στάσεις πάνω στον χάρτη σας, ώστε το παιδί να γνωρίζει πότε θα κατέβει απο το αυτοκίνητο για να ξεκουραστεί.
2. Σνακ και γεύματα!
Η διατροφή των παιδιών με Δ.Α.Ε είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα ειδικά όταν πρόκειται να ταξιδέψετε. Όπως όλοι ξερουμε, τα φαγητά με πολύ ζάχαρη και αλάτι δεν είναι καλές επιλογές για τα παιδιά γενικώς, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά με Δ.Α.Ε αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ πιο απαγορευτικά, ιδιαίτερα για το πεπτικό τους σύστημα. Tα ζαχαρούχα τρόφιμα τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα στο αίμα τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κατήφεια, άγχος και προβλήματα προσοχής. Προσπαθήστε να έχετε μαζί σας θρεπτικά σνακ, και όχι fast food ή τρόφιμα με ζάχαρη. Μερικές καλές επιλογές είναι οι ξηροί καρποί (ανάλατοι), τα φρούτα, τα καρότα, τα αγγούρια και γενικά όποιο λαχανικό προτιμάνε. Τα τραγανά φαγητά μπορεί να είναι ιδανικές τροφές για τα παιδιά που έχουν προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.
3. Αποφύγετε την πολύ ώρα μπροστά απο την οθόνη!
Για τα παιδιά με Δ.Α.Ε. η πολύ ώρα μπροστά απο την οθόνη μπορεί να είναι αντιπαραγωγική, και ιδιαίτερα για τα παιδιά που δυσκολεύονται με θέματα προσοχής.Ενώ μερικές εφαρμογές και κάποια παιχνίδια είναι πολύ καλά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, η ώρα μπροστά απο την οθόνη και τα video games, μπορούν να αποτρέψουν τα παιδιά απο το να χτίσουν υγιείς συνδέσεις στον εγκέφαλο τους, ακόμη και να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς. Θα μπορούσαν επιπλέον να οδηγήσουν σε “κατάρρευση” σε υπερ-ευαίσθητα παιδιά.
Και κάπου εδώ εμφανίζονται τα παιχνίδια…!
Κάντε ένα διάλειμμα για να τραγουδήσετε τραγούδια, να πείτε ιστορίες ή να παίξετε κάποιο παιχνίδι. Αντικείμενα και παιχνίδια όπως, σακουλάκια με ρύζι, λαστιχένια βραχιολάκια, και γενικά αισθητηριακά παιχνίδια, είναι πολύτιμα στο ταξίδι με το αυτοκίνητο, και είναι ένας ιδανικός τρόπος για να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα και ήρεμα.
4. Ηρεμήστε!
Για τα υπερ-ευαίσθητα παιδιά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα επίπεδο του φωτός και του ήχου, και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να τα ενοχλεί στο δέρμα τους. Η κατευναστική μουσική είναι ιδανική λύση για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στο περιβάλλον τους και τα αδέρφια τους που πιθανόν κάνουν φασαρία. Δημιουργείστε μια playlist με τα αγαπημένα τους τραγούδια ή επιλέξτε κλασσική μουσική που είναι ιδανική για τα υπερ-ευαίσθητα παιδιά. Μια ακόμη καλή λύση είναι να δοκιμάσετε την χρήση ενός ακουστικού βιβλίου.
5. Κάντε το αυτοκίνητο σαν το σπίτι!
Τα παιδιά με Δ.Α.Ε χρειάζονται να νιώθουν ασφαλή. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρετε αυτό είναι να κάντε το αυτοκίνητο να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το σπίτι σας. Αν έχουν μια προτίμηση σε κάποιο πράγμα, όπως μία κουβέρτα, ένα αρκουδάκι ή ένα παιχνίδι, μην το ξεχάσετε σπίτι. Μπορεί να τα βοηθήσει πολύ σε στιγμές που αισθάνονται ανασφαλή. Ένα ακόμη τρόπος είναι, να πάρετε μαζί σας ακουστικά, γυαλιά ηλίου και άνετα μαλακά ρούχα, ακόμη και πυτζάμες. Η παραμικρή ενόχληση με θόρυβο, ήχο ή φως μπορεί να κάνει το ταξίδι πολύ πιο δύσκολο. Να έχετε υπόψιν σας ότι για τα υπερ-ευαίσθητα παιδιά ακόμη και ο πιο μικρός θόρυβος, π.χ του κινητήρα του αυτοκινήτου ή το ελάχιστο φως απο ένα ταμπλετ μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικά.
6. Η δραστηριότητα είναι η λέξη κλειδί!
Για τα υπο-ευαίσθητα παιδιά, δηλαδή αυτά που χρειάζονται περισσότερη αισθητηριακή πληροφόρηση για να “ρυθμιστούν” η δραστηριότητα και η κίνηση είναι ζωτικής σημασίας για ένα ευχάριστο ταξίδι. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται πολύ κίνηση που φυσικά δεν προβλέπεται στο κάθισμα του αυτοκινήτου, γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε συχνά διαλείμματα ώστε να τρέξουν και να παίξουν. Ο εγκέφαλος τους, ουσιαστικά, τους “λέει” να κινηθούν για να αισθανθούν καλύτερα. Αν σταματήσετε σε κάποιο πάρκο προτιμήστε παιχνίδια όπως σκάλες και κούνιες. Ένα μασάζ στα χέρια ή τα πόδια τους μπορεί, επίσης, να φανεί πολύ βοηθητικό.
7. Αισθητηριακός εξοπλισμός:
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμηθείτε γα το ταξίδι σας είναι να έχετε μαζί σας μία τσάντα με αισθητηριακά παιχνίδια. Μπορείτε να πάρετε από μπάλες χαλάρωσης, σφυρίχτρες (αν αντέχετε τον θόρυβο), και παιχνίδια που μπορεί να μασήσει. Τα παιδιά λατρεύουν τα αισθητηριακά παιχνίδια γιατί τα κρατάνε ενεργά και τα βοηθούν να χαλαρώσουν. Τέλος, πριν κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο καλό θα ήταν να δοκιμάσετε ένα μικρότερο για να δείτε την αντίδραση του παιδιού σας και να προετοιμαστείτε κατάλληλα.Μπουρνάκα Αικατερίνη, Εργοθεραπεύτρια