Οι τρεις τύποι της ΔΕΠΥ και τα χαρακτηριστικά τους
21/01/2020Κερδίστε τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου “Μαθησιακές Ευκολίες”
24/01/2020Ως Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση
υιοθετήθηκε η 24η Ιανουαρίου κάθε έτους από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 03 Δεκεμβρίου 2018, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.
Σε αυτόν τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για την Εκπαίδευση, η UNESCO καλεί τις κυβερνήσεις των μελών της και όλους τους εταίρους της να θέσουν την ποιοτική εκπαίδευση ως κύρια προτεραιότητα παγκοσμίως.
Η εκπαίδευση αλλάζει ζωές. Όπως είπε κάποτε η Αγγελιοφόρος της Ειρήνης του ΟΗΕ Μαλάλα Γιουσαρφάι : «ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα στυλό μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Ο Νέλσον Μαντέλα σωστά ονόμασε την εκπαίδευση “το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο.”
Σήμερα, η εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Χρειαζόμαστε εκπαίδευση για να μειώσουμε τις ανισότητες και να βελτιώσουμε την υγεία.
Χρειαζόμαστε εκπαίδευση για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των παιδικών γάμων.
Χρειαζόμαστε εκπαίδευση για να προστατεύσουμε τους πόρους του πλανήτη μας.
Χρειαζόμαστε εκπαίδευση για την καταπολέμηση της γλώσσας μίσους, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας και για να καλλιεργηθεί η παγκόσμια ιθαγένεια.
Ακόμα τουλάχιστον 262 εκατομμύρια παιδιά, έφηβοι και νέοι δεν πηγαίνουν σχολείο, τα περισσότερα από τα οποία είναι κορίτσια. Εκατομμύρια περισσότεροι που πηγαίνουν στο σχολείο δεν κατέχουν τα βασικά.
Αυτό είναι μια παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στην εκπαίδευση. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια γενιά παιδιών και νέων που δεν έχουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταγωνιστούν στην οικονομία του 21ου αιώνα, ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη μισή ανθρωπότητα.
Η εκπαίδευση μπορεί επίσης να σπάσει και να αντιστρέψει τους κύκλους της φτώχειας μεταξύ γενεών. Οι μελέτες δείχνουν ότι αν όλα τα κορίτσια και τα αγόρια ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 420 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βγουν από από τη φτώχεια.
Ας δώσουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό. Να την υποστηρίξουμε με συνεργασία, συνεργασία και χρηματοδότηση. Να αναγνωρίσουμε ότι το να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Ξεκινά πόα την εκπαίδευση.
Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας
MSc Σχολική Ψυχολογία
Παραπομπές: unric.org – el.wikipedia.org