
“Μάθε με” στην Αθήνα – Σεμινάριο για τον Αυτισμό – Είσοδος Ελεύθερη
24/03/2025Από την 1η Νοεμβρίου 2007, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,
καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.
Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. Η ενημέρωση έχει διττό στόχο: το σεβασμό στην προσωπικότητα και τη μοναδικότητα του αυτιστικού παιδιού και τη δημιουργία δομών για την πρώιμη διάγνωση και φροντίδα των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι πάνω απ’ όλα μια ημέρα αφιερωμένη στο αυτιστικό παιδί.
Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, συναντάται για πρώτη φορά ως όρος στα σύγχρονα ταξινομικά συστήματα DSM-5 (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρείας – 2013) και ICD-11 (Εγχειρίδιο Διαγνωστικών Κριτηρίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – 2019). Στα παλιότερα ταξινομικά συστήματα αναφέρονταν ο όρος Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ).
Πρόκειται για μια σύνθετη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει κύρια την πράξη, τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Είναι μία δια βίου κατάσταση που συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, αν και τα λειτουργικά προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν αργότερα.
Τα ενδιαφέροντα και τα έργα του ατόμου (δραστηριότητες και δεξιότητες υποχρέωσης, παιχνιδιού και ελεύθερου χρόνου) μπορεί να είναι πολύ περιορισμένα, να επιδίδεται συχνά σε αυτό-ερεθιστικές συμπεριφορές (στερεοτυπίες), να αντιστέκεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος ή στις αλλαγές της καθημερινής ρουτίνας καθώς και στις αισθητηριακές εμπειρίες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του DSM-5, βασικά χαρακτηριστικά της διαταραχής αποτελούν:
1. Τα ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία.
2. Τα περιορισμένα και επαναληπτικά μοτίβα: συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.
Η ΔΑΦ είναι 3 έως 4 φορές συχνότερη στα αγόρια έναντι των κοριτσιών και τα κορίτσια παρουσιάζουν λιγότερο εμφανή συμπτώματα, συγκριτικά με τα αγόρια.
Οι έρευνες για την αιτία εμφάνισης της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, επιστημονικά δεν μπορεί ακόμα να αιτιολογηθεί η εμφάνιση του αυτισμού παρά μόνο σε επίπεδο ερευνητικών υποθέσεων.
Όλα τα άτομα με αυτισμό μπορούν να επωφεληθούν από την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες και την υποστήριξη.
Δρ. Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας
MSc Σχολική Ψυχολογία
Ανακαλύψτε τα νέα βιβλία “Μάθε με” του Ειδικού Παιδαγωγού Φώτη Παπαναστασίου με θέμα τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός:
ΒΙΒΛΙΟ 1
Συγκεκριμένα:
* Απαντώνται βασικά ερωτήματα για τη φύση του αυτισμού, ενώ δίνονται εργαλεία ανίχνευσης και διάγνωσης.
* Αναλύονται οι γνωστικές δεξιότητες των ατόμων με ΔΑΦ και πώς τα ελλείμματα σ’ αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
* Παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των παιδιών με ΔΑΦ και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν.
* Αναφέρονται οι αισθητηριακές δυσκολίες που πιθανότατα αντιμετωπίζουν, ενώ γίνονται πρακτικές προτάσεις για απαραίτητες αλλαγές τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.
* Παρέχονται αναλυτικές οδηγίες και συμβουλές προς όλους τους εμπλεκόμενος με ένα παιδί ΔΑΦ για το πώς μπορούν να το υποστηρίξουν καθημερινά, ώστε να οδηγηθεί στην ανεξαρτητοποίηση και στην πλήρη αυτοεξυπηρέτηση.
Συγκεκριμένα:
* Αναλύονται οι δυσκολίες και τα ελλείμματα των παιδιών με ΔΑΦ στη γλώσσα, την ομιλία και την επικοινωνία, ενώ προσφέρονται τεχνικές και υλικό για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων.
* Παρουσιάζονται οι δυσκολίες των παιδιών με ΔΑΦ στην αναγνώριση, διαχείριση και έκφραση των συναισθημάτων τους, ενώ προτείνονται ασκήσεις για την υποστήριξη της συναισθηματικής έκφρασης.
* Παρέχονται οδηγίες και υλικό για την οργάνωση του χώρου και του χρόνου.
* Αναφέρονται οι πιθανές αιτίες που το άτομο με ΔΑΦ μπορεί να βιώσει σχολικό εκφοβισμό, ενώ προτείνονται τρόποι παρέμβασης για την πρόληψη ή αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.