Οργανικά κενά 2021: Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας
10/05/202124+1 Φαντασία δίχως φρένα (Φύλλα εργασίας: τα γράμματα της αλφαβήτας)
10/05/2021Παιχνίδια για μαθηματικά δημοτικού και ιδέες για περισσότερη και ευχάριστη εκμάθηση. Εύκολα, με σαφή στόχους και με απλά υλικά. Τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούμε να τα έχουμε σε ξεχωριστά κουτιά στη βιβλιοθήκη της τάξης ή σε μια ειδική γωνιά. Μ’αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή, σε ελεύθερη ώρα ή για καλύτερη εξάσκηση, να έχουν άνετη πρόσβαση.
Εκτυπώστε και πλαστικοποιήστε τα ταμπλό και τις κάρτες όπου χρειάζεται (σε χρωματιστά χαρτιά) για μεγαλύτερη αντοχή.
11 Ιδέες και παιχνίδια για μαθηματικά δημοτικού
1.Επιτραπέζιο παιχνίδι πολλαπλασιασμού
Επιτραπέζιο παιχνίδι πολλαπλασιασμού με πιόνια και ζάρι για τις προπαίδειες 0-12. Χωρισμένο σε 3 ταμπλό για τις προπαίδειες 0-5, 1-12 και 6-12. Κατάλληλο για τη Β’ και Γ’ τάξη.
3.Παιχνίδι μνήμης – 4 πράξεις
Παιχνίδι μνήμης με κάρτες για τις 4 πράξεις των μαθηματικών. Παίρνουμε για αρχή 8 κάρτες, τις κοιτάμε και μετά τις τοποθετούμε ανάποδα. Ύστερα, με χρόνο αντίστροφης μέτρησης ή και όχι, αναποδογυρίζουμε μία μία τις κάρτες και προσπαθούμε να βρούμε τις κοινές. Συνήθως, στα παιχνίδια μνήμης, γυρνάνε 2 κάρτες και αν δεν είναι ίδιες ξανακλείνουν. Για μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, χρησιμοποίητε περισσότερες κάρτες.
Οι παρακάτω κάρτες είναι με απλές πράξεις. Μπορείτε να εκτυπώσετε αυτές για μικρές ηλικίες, Β’ και Γ’ τάξης.
4.Αριθμητικές προτάσεις
Ένα εύκολο παιχνίδι με ζάρια. Ρίχνουμε το πρώτο ζάρι και γράφουμε τον αριθμό στην πρώτη στήλη. Ρίχνουμε το δεύτερο ζάρι και γράφουμε τον αριθμό στην δεύτερη στήλη. Ύστερα χρησιμοποιούμε αυτούς τους αριθμούς και φτιάχνουμε προσθέσεις και αφαιρέσεις.
Ο μικρός αριθμός των ζαριών βοηθάει κυρίως την Α’ τάξη. Μπορείτε όμως να πάρετε ξύλινα κυβάκια χειροτεχνίας και να φτιάξετε ζάρια με μεγαλύτερους αριθμούς. Την ίδια διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε και για τον πολλαπλασιασμό και διαίρεση.
5. Παζλ αριθμών
Τα παρακάτω παζλ είναι δύο κατηγοριών. Το ένα αφορά την Α’ τάξη και την εκμάθηση των αριθμών μέχρι το 20. Έχει τον αριθμό σε ψηφίο, λέξεις, ζάρια και γραμμές. Το άλλο είναι για τη Β’ και Γ’ τάξη και περιλαμβάνει προσθέσεις και αφαιρέσεις διψήφιων και τριψήφιων αριθμών. Έχει τον αριθμό με ψηφία, πρόσθεση ή αφαίρεση, με γράμματα και σε κύβους.
Αριθμοί μέχρι το 20
6. Bingo αριθμών
Με το Bingo μπορείτε να εκφωνείτε αριθμούς και οι μαθητές να τους βρίσκουν στη διαδικασία της αναγνώρισης. Μπορείτε, επίσης, να εκφωνείτε αριθμητικές πράξεις και τα παιδιά να βρίσκουν στην καρτέλα το αποτέλεσμα.
Bingo κάνεις όταν έχεις καλύψει σε οριζόντια ή κάθετη σειρά όλους τους αριθμούς.
Δείτε τις ενδεικτικές καρτέλες
7. Χτίσε με τα τουβλάκια
Με το παιχνίδι αυτό οι μαθητές της Α’ τάξης έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν εκπαιδευτικό υλικό, όπως τα τουβλάκια και να κατακτήσουν ευκολότερα τις έννοιες της δεκάδας, πρόσθεσης και αφαίρεσης. Μπορείτε να πλαστικοποιήσετε τις κάρτες και μαρκαδόρους που σβήνουν, ώστε να τις χρησιμοποιήσετε όσες φορές θέλετε.
8. Τρίλιζα πράξεων
Η τρίλιζα είναι εύκολο και διασκεδαστικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Σχηματίζουμε τον πίνακα της και γράφουμε όποιο πρόβλημα ή πράξη έχουμε ως στόχο. Κάθε φορά παίζουν 2 παιδιά με σειρά. Αν ο πρώτος παίχτης βρει το αποτέλεσμα σημειώνει το χ. Το ίδιο και ο δεύτερος παίχτης με το ο. Το παιχνίδι τελειώνει όταν κάποιος έχει σχηματίσει τρίλιζα οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια.
Αν πάλι δεν βρει κάποιος το αποτέλεσμα, χάνει τη σειρά του και παίζει ο επόμενος.
Μπορείτε επίσης να φωτοτυπήσετε σε χαρτί το παιχνίδι με διάφορες πράξεις και να παίζουν ανά δύο στο θρανίο.
9. Κρεμάστρα
Με μια κρεμάστρα και μερικά μανταλάκια μπορούμε να παίξουμε και να μάθουμε έννοιες όπως η συμπλήρωση της δεκάδας ή προσθέσεις μεγαλύτερες του δέκα. Ένα παιχνίδι κυρίως για την Α’ τάξη.
10. Ποιος αριθμός λείπει;
Τα υλικά μας είναι γλωσσοπίεστρα και μανταλάκια. Γράφουμε τους αριθμούς που θέλουμε και αφήνουμε τα παιδιά να βρουν τον αριθμό που λείπει. Επιπλέον, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για τη μέτρηση ανά 5, 10, 20.
11. Κουταλομαχίες
Ένα παιχνίδι για τις δυνάμεις στη Στ’ τάξη.
Πηγή: plastelini.xyz