Εκπληκτικό βίντεο για τη διαφορετικότητα: “Η επόμενη μέρα”
07/07/2015Νόμος 4331: Μέτρα για την ανακούφιση ΑμεΑ – απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α.
09/07/2015Γιατί το παιδί μου το κάνει αυτό?
“Κλαίει όταν τον ντύνω με τα ωραία του τα ρούχα, θέλει συνέχεια να κυκλοφορεί γυμνός και ξυπόλυτος, δεν με αφήνει να τον χαϊδέψω και να τον πάρω αγκαλιά, δεν θέλει να τον κουρέψουμε, πίνει μόνο γάλα και δεν θέλει τίποτα άλλο να φάει, ζαλίζεται κάθε φορά που ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε τις σκάλες του σπιτιού, και κλαίει ασταμάτητα όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό…”, “Τι συμβαίνει, τι έχουμε κάνει λάθος“, λέει μια μαμά.
Είναι μόνο συμπεριφορά ή συμβαίνει και κάτι άλλο? Αναρωτιούνται πολλοί γονείς…
Τα παιδιά με Διαταραχή της Αισθητηριακής Επεξεργασίας δυσκολεύονται να μετατρέψουν τα αισθητηριακά μηνύματα (τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος) σε λειτουργικές συμπεριφορές.
Παρακάτω αναφέρονται κάποια σημάδια που μπορεί να συνυπάρχουν στα παιδιά αυτά:
- Υπερ-ευαισθησία στην αφή: Δεν του αρέσει να τον αγγίζουν ή δεν μπορεί να τον ακουμπάνε αρκετά.
- Ευαισθησία στους ήχους: Μπορεί να κλείνει τα αφτιά του όταν οι ίδιοι θόρυβοι δεν ενοχλούν άλλους.
- “Ιδιοτροπία” στο φαγητό: Τρώει μόνο 1 ή 2 οικεία φαγητά.
- Αποφυγή αισθητηριακής διέγερσης: Δεν επιθυμεί να βάζει τα χέρια του μέσα σε οτιδήποτε είναι βρώμικο όπως η κόλλα, ο πηλός ή η λάσπη. Φοράει μόνο ορισμένα ρούχα.
- Ανησυχία με την κίνηση: Φοβάται τις βόλτες στα πάρκα ψυχαγωγίας, τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς ή να βρίσκεται αναποδογυρισμένος.
- Υπερκινητικότητα: Δεν μπορεί να παραμείνει ακίνητος κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν τον πάρει ο ύπνος το βράδυ.
- Ο φόβος του πλήθους ανθρώπων: Τον ενοχλούν πολυπληθείς περιοχές στο σημείο να εκδηλώνει συχνά κοινωνικές εκρήξεις.
- Φτωχές αδρές και λεπτές κινητικές δεξιότητες: Υπάρχουν δυσκολίες στην γραφοκινητική διαδικασία και στο κλώτσημα μπαλών.
- Υπερβολική έκθεση σε κινδύνους: Μπορεί να υπάρχει χαμηλή ενημερότητα του πόνου ή της αφής, και αυτό να συναντάται ως επιθετική συμπεριφορά.
- Δυσκολίες στην ισορροπία: Μπορεί να είναι επιρρεπείς στα ατυχήματα ή να πέφτει πιο συχνά από άλλους, και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις καθιστικές δραστηριότητες.
Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδείξεις. Αν υπάρχουν κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές συζητήστε το με τον παιδίατροo σας ή κάποιον ειδικό.
πηγή: ergotherapianews.blogspot.gr
Δείτε επίσης: Οι 3 Τύποι της ΔΕΠΥ & τα συμπτώματα τους